Sałatek i surówek nigdy dość, mogę je jeść na okrągło. Dziś szybka do zrobienia, bardzo smaczna sałatka z tuńczyka, papryki, makaronu i pomidorów suszonych, które to nadają właśnie tej sałatce wyrazistości i takiego odświętnego wyrazu. Wcześniej przygotowywałam bez pomidorów i nie cieszyła się takim powodzeniem, a teraz wszyscy zajadaliśmy się nią ze smakiem. Składniki: 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
Kuchcik gotujesuchej) szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 80ml oleju rzepakowego + 3 łyżki do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka pęczek drobnego szczypiorku 2 duże marchewki łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta kurkumy łyżeczka pieprzu grubo mielonego sól do smaku(...)podsmażamy jeszcze minutę. Do jednej miski przekładamy soczewicę zieloną, połowę kaszy jaglanej, połowę podsmażonej cebulki, 40 ml oleju i połowę wymieszanych ziół i przypraw(oprócz kurkumy). Dodajemy także odsączonego tuńczyka po czym miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy resztę kaszy i cebulki, czerwoną soczewicę, resztę ziół i przypraw razem z kurkumą
Mienta blogsobie to zróbcie! Składniki pół kalafiora olej kokosowy extravirgin nierafinowany Skworcu woreczek kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki przyprawy curry sól himalajska różowa lub morska puszka tuńczyka oliwa z oliwek Ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Umyj kalafior, podziel na różyczki . Ugotuj w szerokim rondlu w lekko osolonej wodzie i kiedy woda zupełnie wyparuje, dodaj oleju kokosowego. Podsmaż(...)Dodaj przyprawę curry i sól. Dodaj kaszę gryczaną oraz tuńczyka. Udekoruj natką pietruszki. Zjedz ze smakiem lub zabierz ze sobą dosłownie wszędzie! I niech moc kaszy z Tobą będzie ! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchnimiałam okazję gościć na niesamowitych warsztatach prowadzonych przez Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool . Tematem warsztatów była bożonarodzeniowa kuchnia włoska, a w roli głównej wystąpili oliwa z oliwek i tuńczyk. Warsztaty rozpoczęliśmy od degustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini . Było to dla mnie cenne doświadczenie, gdyż moja wiedza na temat oliwy była(...)humoru i charyzmie. [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie, że chyba wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na moment, kiedy będziemy mogli usiąść do stołu i spróbować
Codzienna kuchnia niecodziennaHappy łączy się wyśmienicie. Śniadanie idealne, świetne na lekkie przekąski dla znajomych. Polecamy produkty od Raw And Happy https://www.facebook.com/RawAndHappy.eu/?fref=ts http://www.rawandhappy.eu/ Składniki 1 awokado 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki(...)Tuńczyka osączamy z zalewy, dodajemy do awokado i miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G KitchenSkładniki: 1/2 cebuli 1/2 papryki 185 g tuńczyka w wodzie czosnek granulowany, oregano, pieprz, sól 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garści makaronu razowego świderki Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy papryka zmięknie a cebulka się ładnie zeszkli, dodajemy odcedzonego tuńczyka, koncentrat i przyprawy - dokładnie mieszamy. i podgrzewamy kilka minut. Jest to przepis
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 pomidor 1/2 cebuli 1/2 kapusty pekińskiej 125 g rozdrobnionego tuńczyka w wodzie czosnek granulowany, pieprz 1,5 łyżki jogurtu naturalnego Pomidora i cebulę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy - przekładamy do miski. Tuńczyka odcedzamy z wody dodajemy razem z przyprawami i jogurtem naturalnym do warzyw - mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszeniedodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak(...)lodówce 8-9 miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką
Karo in the KitchenProsta w wykonaniu, przepyszna w smaku, tak mogę w skrócie opisać tę sałatkę. Wspaniale nadaje się na imprezy okolicznościowe, czy na kolację. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 6 ugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji dietetycznej użyjcie jogurtu greckiego) Jajka kroimy w kostkę, tuńczyka
SMYKWKUCHNIfirmy Folwark . Składniki : 1 mała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka sera żółtego 5 jajek sos : 1/2 szklanki Oleju rzepakowego Olejowy Raj 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)dobrze mieszamy. Sał atę lodow ą drobno kroimy . Warstwy : 1. Roszponka z garścią sałaty lodowej posolonej i skropionej oliwą 2. Czerwona papryka pokrojona w kostkę 3. Kukurydza 4. Tuńczyk pokruszony bez oleju 5. Drobno pokrojona cebula 6. Sałata lodowa polana Remuladą duńską 7. Oliwki 8. Ser żółty starty na tarce 9. Remulada duńska
Sama słodycz i szczypta chiligłodomorów to zaręczam...można ją zjeść bez chleba! Ale ja bez chleba jakoś nie mogę! Składniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka kukurydzy -czerwona papryka -awokado -glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny -oliwa z oliwek Sałatę wsyp z opakowania do miski(...)Użyłam umytej sałaty. Dodaj ser kozi, paprykę. Wsyp kukurydze i tuńczyka. Dodaj oliwy z oliwek, szczyptę soli. Wyłóż na półmisek- u mnie Porcelana Bogucice Dosmacz zygzakami glassy sojowej z octem. Polecam do tego chleb włoski. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka w oleju (taką średnią). Quinoa opłucz na małym sicie, wrzuć do małego garnka i zalej 200 g wody. Dodaj liście i goździki oraz sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu(...)posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkinależą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się(...)wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne
Kuchnia Ellie