tuńczyk - 4768 przepisów (strona:144/318)

Gipkoł zōłza do nudli (Ekspresowy sos do makaronu) 126

ludzi:   kōnsek wyndzōnki [13] 200g śmiytōnka [14] (joł żech wziōn [15] 36%, ale jakby Wōm to miało być za tuste [16] , to mogecie sie wziōńć i 12%) puszka tuńczyka prziprawy: oregano, kmin rzymski, majeranek (jakbyjcie czego niy mieli, to sie łeba niy urywejcie [17] ) sōl i pieprz (uważejcie ze solōm, bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) nudle(...)uwarzić, [20] tojuż chyba wiycie )   Pokrejcie [21] sie ta wyndzonka na małe kōnski i posmołżcie [22] . Wciepcie [23] tam tuńczyka, wlyjcie [24] śmiytōnka, dejcie prziprawy, [25] trocha powarzcie [26] i fertich. [27]   My sie to z mojōm Babōm [28] zjedli ze takimi czornymi [29] nudlami, co żech je znod [30] w jednym sklepie (ta farba [31] to pōnoś

Chop w kuchni
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 148

zarazem rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * białe wino wytrawne(...)kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Sałatka nicejska 174

sałatek - idealna na lekką przekąskę lub imprezę. Gorąco polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 3 pomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek, 20 sztuk filetów z sardeli (anchois), 1 ząbka czosnku, 1 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżek octu balsamicznego(...)lodowa, która zapewni sałatce należytą chrupkość. Do sałaty dodałem pokrojone w dwucentymetrową kostkę pomidory, pokrojonego w trzymilimetrowe plastry ogórka i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem

Wyprawy kulinarne
Sałatka z czerwonym ryżem i tuńczykiem 279

Zwykła sałatkę z tuńczyka urozmaiciłam czerwonym ryżem i czosnkową cebulą. Można podawać ją w dwóch wersjach z majonezem lub bez. Składniki 2 torebki czerwonego ryżu ( 200 g ) 2 puszki tuńczyka 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 2 ogórki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem 459

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Warstwowa sałatka z tuńczyka i jajek to moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Bardzo szybko się ją przygotowuje, wystarczy wcześniej ugotować jajka a późnej juz tylko zetrzeć na tarce i ułożyć warstwami z innymi składnikami w salaterce. Taką sałatkę możecie zrobić nie tylko na święta(...)również na śniadanie lub kolację. Ja osobiście bardzo ja lubię i często przygotowuję. Post Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań 150

restauracji Cuccina Ernesta Jagodzińskiego przygotować pyszne dania. Pod jego okiem już mieliśmy okazję gotować w jego restauracji, relacja tutaj . A gwiazdą tegorocznego spotkana były… „Ryby i owoce morza”, oprócz tuńczyka większość z przybyłych nigdy sama nie obrabiała ośmiornicy, krewetek, czy przegrzebków. My z Piotrem nigdy nie przygotowywaliśmy, ani nie jedliśmy dużej ośmiornicy, jedynie jadaliśmy ośmiorniczki baby. Niestety spóźnieni nie mieliśmy(...)mango i kolendrą. Reszta dań należała już do nas Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań. Potrawy przygotowane warsztatach: Przegrzebki z mango i kolendrą Tuńczyk z ananasem i lubczykiem z komosą ryżową Krewetki w cieście kataifii z majonezem wasabi Ośmiornica z chorizo, ziemniakami i zielonym majonezem ze szczypiorku   The post Ryby i owoce morza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA ŚMIECIUGA Z TUŃCZYKIEM 136

Odrobinę się spóźniłam z przepisem na tę sałatkę, bo już świąteczny weekend za nami.Jednak myślę, że jeszcze nie raz się przyda na rodzinny stół. Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest tak popularna, że tak naprawdę to nie trzeba podawać na nią recepty. Nie trzeba ale można :-)  Składniki:  100 g ugotowanego ryżu  4 jajka ugotowane na twardo(...)konserwowych lub kiszonych ogórków  2 duże garście rukoli 2 łyżki majonezu  puszka tuńczyka w sosie własnym  puszka kukurydzy  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia:  Ogórki, jajka pokroić w kostkę a rukolę poszatkować. Wymieszać z ugotowanym i przestudzonym ryżem.Dodać kukurydzę.Doprawić do smaku i zajadać ze smakiem

pieprzny smaczek
Zapiekanka z tuńczykiem 184

Jeśli lubicie ryby, to danie jest dla was idealne Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami. Składniki: 250g ulubionego makaronu puszka tuńczyka w oleju cebula puszka pomidorów 200g żółtego sera 180 g jogurtu naturalnego jajko sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do cebuli dodajemy zmiksowane pomidory i chwilę dusimy

e-PrzepisyKulinarne
Tortila z tuńczykiem sweet-chilli 169

drugie śniadanie do pracy/szkoły. 2 tortille 1 puszka tunczyka w sosie własnym 2 łyżki serka Philadelphia 2 łyżki sosu sweet - chilli kilka kropli soku z cytryny Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tortile podgrzać w mikrofalówce (30sec.) lub na patelni aż zrobi sie ciepła. Masę z tuńczyka

Codzienne Gotowanie
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem 171

stosunkowo szybka w przygotowaniu, co pewnie zadowoli wszystkich zapracowanych. Nie nalezy niesety do dan dietetycznych, ale jest prosta i sycaca. Składniki: 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka) puszka tuńczyka w oleju 2 czerwona cebula 2 łyżki natki pietruszki 200g żółtego sera 200ml śmietany 1 jajko 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Makaron(...)dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Placki z cukinii i tuńczyka 138

udziałem. Te placuszki robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś wcześniej nie miałam okazji, by podzielić się  przepisem. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem(...)lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym  1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól i pieprz Sos czosnkowy mały jogurt

Kuchnia Ellie
Kotlety ryżowe z tuńczykiem 131

Składniki: 1 szklanka ryżu puszka tuńczyka 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ząbki czosnku olej do smażenia bułka tarta sól, biały pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk osaczyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski,dodać jajko, doprawić imbirem

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 112

Składniki: woreczek ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym puszka groszku zielonego 1 cebulka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk, groszek osączyć z zalewy. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do miski, przyprawić dodać majonez i wymieszać, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z tuńczykiem w śmietanie 126

Składniki: 500 g makaronu spaghetti (razowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 cebula 200 ml śmietany 12% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy osączony tuńczyk. Chwile dusimy pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, wrzucamy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Porcję

magiczna kuchnia Kasi
PASTA Z TUŃCZYKA 204

stopni na zewnątrz, zdecydowanie za gorąca na pichcenie. No ale coś zjeść trzeba, nie samym chłodnikiem człowiek żyję. Zrobiłam tak na szybko pastę z tuńczyka, znakomita na lunch, obiad kolację. Dzisiaj dla mnie na każdą porę dnia. Można również pomysł wykorzystać na przekąskę dla niespodziewanych gości, np. na krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite(...)proste w obsłudze.  Składniki:  puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo  4 ćwiartki ogórka konserwowego  garść szczypiorku  1 gruby plaster czerwonej cebuli  pieprz, sól łyżeczka majonezu  Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki oprócz szczypiorku zblenderować, na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe

pieprzny smaczek