Ciasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym jest nie tylko smaczne, ale również świetnie się prezentuje. Mi udało się je przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepsze będą bez wątpienia świeże. Każdą z warstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona(...)cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: 1 torebka białej lub szarej herbaty 1 łyżeczka cukru opcjonalnie 1 kieliszek wódki Galaretka z truskawkami: 600 g truskawek (można wykorzystać również mrożone) 2 galaretki truskawkowe 700 ml wody 1 płaska łyżka żelatyny Mus czekoladowy: 160 ml mleka 3 łyżki kakao
Passions hobbies lifeLato to czas kiedy królują desery na zimno, przynoszące orzeźwienie i pozwalające wykorzystać potencjał sezonowych owoców. Dlatego dziś podrzucam propozycję na taki właśnie lekki, owocowy deser
HealthyCreationspapierem do pieczenia lub małą tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasteczkowy, kruchy spód: 8-10 herbatników 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej(...)spód mocno go przygniatając. Obręcze ze spodem umieszczam w lodówce na kilkanaście minut. Masa serowa Twaróg miksuję z serkiem waniliowym, połową śmietany i cukrem pudrem na gładką, kremową masę bez grudek w malakserze. Żelatynę zalewam wrzątkiem, odciskam nadmiar wody, podgrzewam i łączę z pozostałą śmietaną (patrz opis na opakowaniu żelatyny). Do masy serowej dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam
Mango Papajajabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy(...)ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę
Kolorowy PrzepisownikPogoda na majówkę co prawda nie dopisała, ale sezon lodowy można już zacząć ;) U mnie i tak trwa właściwie cały rok (w zimie numerem jeden są
FitKotKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając
Weekendy w domu i ogrodzieSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik
Ola la LCHFWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się co dziwić. Ale w końcu są, nasze polskie, upragnione. Pomysłów na ich wykorzystanie jak zwykle pełna głowa, choć wcale nie gardzę takimi naturalnymi, bez żadnych dodatków czy przeróbek. Bardzo też lubię truskawkowy sos, któremu można nadać ciekawy smak za pomocą odpowiednich przypraw. Dziś u mnie z dodatkiem cynamonu, który fajnie podkreśla słodycz truskawek i w ten sposób(...)płatków owsianych górskich 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki miodu sos truskawkowy truskawki cynamon wykonanie Przygotowanie granoli: płatki mieszamy z wiórkami, dodajemy stopiony miód i olej kokosowy. Wszystko łączymy ze sobą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż płatki się przyrumienią. Warto sprawdzać jak płatki się pieką gdyż
Przysmaki KarolkiSezon truskawkowy nie mógłby się odbyć bez ciasta truskawkowego! To jeden z najlepszych deserów jaki znam 😃 W mojej wersji ciasto jest oczywiście wykonane w zdrowej wersji tak, żeby uniknąć dodatku cukru oraz białej mąki. A zatem moja zdrowa wersja ciasta z truskawkami osłodzona jest jedynie bananami, a jeśli chodzi o mąki to zmiksowałam kokosową, orkiszową pełnoziarnistą i kukurydziane. Zamieniając(...)śniadanie na słodko. CIASTO BANANOWE Z TRUSKAWKAMI, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI Składniki na keksówkę 25 cm Czas przygotowania 60-70 minut 3 banany 3 jajka 300 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 40 g mąki kukurydzianej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Pół łyżeczki proszku do pieczenia Skórka pomarańczowa Truskawki Banany zblendować z żółtkami i jogurtem
HealthyCreationsuwielbiany przez pana męża. Jest bez wątpienia lżejszy niż krem budyniowy, bitą śmietana czy inne odmiany kremów. Lżejszy a sprawdzi się idealnie. Jeśli macie siły i chęci a może jeśli rodzina nie przebiera nogami na chwilę, kiedy będzie mogła zanurzyć zęby w tym cieście, to możecie pokusić się na posmarowanie truskawek galaretką np truskawkową. Dzięki niej, owoce będą pięknie(...)folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem. Tartę pieczemy ok 20-30 min z rozsypanym na pergaminie grochem lub fasolą ( zapobiegnie wybrzuszeniu). Ostatnie 10 min zdejmujemy fasolę/groch i dopiekamy ciasto. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub robimy
Mieszam w Garnkupudru; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 6 jaj; 15 dkg margaryny; Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut(...)proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone); 2-3 łyżki cukru kryształu; 3 galaretki truskawkowe; Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa
In my kitchenmiękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki go nie ma, zawsze piekła "na oko", a ja byłam zbyt mała, by myśleć o zapisywaniu przepisów. Zapamiętałam jedynie, jak Karolka powtarzała, że to ciasto wymaga szacunku, spokoju, wytrwałości i wyciszenia. Hałas, pośpiech i brak(...)było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie. O przepisie na konfitury przypomnijcie mi w sezonie - teraz wciąż za wcześnie na truskawkowe przetwory.... BUCHTA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ
KUCHARNIA