Kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z budyniem, a ciasto nie jest zbyt słodkie, a raczej orzeźwiające. Budyń, który dodajemy do ciasta może być o dowolnym smaku: waniliowym, śmietankowym czy truskawkowym. Z każdym szarlotka rabarbarowa będzie pyszna. Ja na wierzchu tego deseru zrobiłam kratkę z ciasta, ale można też drugi kawałek ciasta rozwałkować i całym przykryć rabarbar z budyniem. Inna wersja(...)Składniki na Szarlotkę rabarbarową: Ciasto: 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g) 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 500 ml mleka Dodatkowo: około 600 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru
Danka PichciJeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12-(...)wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na ok. 1 2 części. Nadzienie truskawkowe: ok.300 g mrożonych truskawek ¾ szklanki cukru 1 budyń waniliowy na 3/4 litra rozrobiony na 1/4 szklanki wody Truskawki rozmrażamy, przekładamy
Domowe ciastaSezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką. Składniki: 200 g mąki 180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka(...)zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być) przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30 min - do zarumienienia naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy do naczynia miksującego władamy białka szczyptę soli i zakładamy motylek - ubijamy
Gotowanie z pasjązostał umieszczony na jego okładce, co mnie miło zaskoczyło i bardzo dziewczynom tworzącym ten projekt dziękuję :) Sezon na najpyszniejsze owoce lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie(...)ryżowej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 3 jajka 2 nieduże dojrzałe banany 3 łyżki cukru kokosowego 1/4 łyżeczki ekstaktu ze stewii w pudrze 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić
FitKotplacki serowe pieczone w górskich rejonach południa Polski. Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami. Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść cały rok. Małdrzyki z truskawkami 1/2 kg twarogu wiejskiego ok 3 dag mąki 1 jajo 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek" kilka(...)wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli. Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami
Gotuj Sam!idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję ciasta, łyżką równomiernie rozsmarowujemy, pieczemy przez 4-5 minut, upieczone układamy na metalowej kratce. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, przekładamy do kubka miksującego i miksujemy na gładką masę. Gofry przed podaniem polewamy musem truskawkowym. Olej kokosowy można kupić
Bajeczna KuchniaSkładniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru(...)pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury truskawkowej syrop z brzoskwiń w puszce Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu
moj przepis naJak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je
Z Majeczką w kuchnibiszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis nabiszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis nabiszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis naDlatego dżemy domowej roboty i naleśniki, królowały w każdym domu. Same dżemy to już było coś pysznego, bo przygotowywane domowymi sposobami, z owoców z własnego sadu i ogródka. Dżem truskawkowy pachniał jak truskawka zerwana z krzaczka, rarytasem były dżemy jeżynowe czy powidła śliwkowe. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. I pamiętam moją(...)jabłkach, a my mamy naleśniki robić! To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka bez laktozy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina oleju do smażenia, zazwyczaj tylko na pierwszego naleśnika W/w składniki wymieszaj trzepaczką, naleśniki smaż na jasno złoty kolor
SMYKWKUCHNIbiszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko(...)każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier
moj przepis naOstatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W
Zdrowie na języku :Pwkładką truskawkową, ale wkładkę owocową możecie dostosować do owoców, które posiadacie lub są w danym sezonie. Sernik jest przepyszny, ale to jak prawie wszystkie ciasta znanej Siostry :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 24x x34 Składniki biszkopt jasny: 4 jajka L 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka serowa: 600 g zmielonego sera lub gotowego z wiaderka 150 g cukru pudru 1 budyń waniliowy 6 jajek 150 g masła lub margaryny Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 250 g masła Wkładka owocowa
kruche babeczkiPatriotycznie dzisiaj. Proponuję sernik biało-czerwony idealny na 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości. Sernik w barwach narodowych. W wielu krajach z okazji świąt państwowych piecze
To co lubię - gotuję i polecamKasza manna gotowana na mleku zawsze kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Do dziś pamiętam jak mama porządnie ją dosładzała i polewała sokiem malinowym lub dodawała
Fabryka pomysłówPrzekładane wafle to banalny, ale naprawdę pyszny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego, jak również smaczny pomysł na słodką przekąskę np. na imprezę- gdyż robi
Kraina Miodem Płynącabudyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)pieczenia szczypta soli DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamiętajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki
Domowe Torty