sernik z łatkami równomiernie wykładam wiśnie lekko wciskając je do masy. W tym cieście sprawdzą się właściwie wszystkie owoce sezonowe, które są kwaskowe w smaku. Można wykorzystać także truskawki lub inne słodsze owoce, pamiętając jednak, by dodać mniej cukru do masy serowej i czekoladowej. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - 45-60 minut, do ścięcia masy twarogowej Sernik jest pyszny
Cooking Monsterróżnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak
Zasmakuj Kuchnibędą dobre, tak jakbyś tego oczekiwała. Dla mnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów
SMYKWKUCHNIJeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia. Rogaliki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegorąco.Zapraszam. 30 dag.truskawek 3 kiwi 2 brzoskwinie 1 pomarańcza kilka plastrów ananasa 2 łyżki miodu 50 ml.amaretto 3 łyżki soku z limetki np.listki mięty do dekoracji `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Truskawki myjemy, osuszamy,usuwamy szypułki i przecinamy na pół.Kiwi obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę.Brzoskwinię obieramy ze skórki i też kroimy miąższ na kawałki.Pomarańczę parzymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiurodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem, jak to mawia mój mąż. Jabłka, truskawki, kiwi, cytrusy, śliwki i „koziomki”, czyli po franiowemu: poziomki. Tak z warzywami trochę pod górkę. Pisałam już o tym ostatnio, że pomidor to wróg publiczny numer jeden. Ale z resztą
bistro mamaorzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia :) Składniki
Wołowina od rekinatamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram się zrobić kilka słoiczków maxymalnie 7- 8 sztuk, z jakiegoś owocu
SMYKWKUCHNIszklanka mleka sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego Szczypta soli Dodatki u mnie: Syrop klonowy do polania, truskawki, banan, kiwi i listki świeżej mięty. Przepis: Białka należy ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W misce miksujemy żółtka, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko
Emcia PichciUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki
Ciastkozercymgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :) Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego
Kuchnia Łukaszabardziej rozwodnionej, żeby się dało swobodnie pić przez słomkę ;) Ale do teraz często go robię, no bo kto nie lubi koktajli truskawkowych? Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy truskawki około 15-20 sztuk dwie łyżeczki miodu 150 ml mleka kokosowego 100 ml wody Wykonanie: Jak zwykle banalnie proste. Wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i gotowe
Quinoa Raz!Czereśnie to moje ukochane owoce, przedkładam je nad truskawki (zawsze się spieramy w tej kwestii z domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków
Quinoa Raz!przede wszystkim dla tych, którzy lubią smacznie i nietuzinkowo zjeść coś przepysznego! Dobrze wiecie, że uwielbiam w kuchni wykorzystywać wszystkie sezonowe produkty, którymi obdarowuje nas matka natura. Sezon na truskawki, szparagi dobiegł końca. Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże
SMYKWKUCHNISkładniki: -maliny -borówki -galaretka malinowa, agrestowa, cytrynowa -śmietana 30% -czekolada mleczna z truskawkami Galaretki rozpuszczamy osobno każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy
Kulinarne przemyslenia