Składniki: ▸500 g twarogu (u mnie chudy dobrze zmielony) ▸3 jajka ▸1 łyżka soku z cytryny ▸3 duże banany ▸dosłodzić wedle uznania ▸ok.250 g np. świeżych truskawek Przygotowanie: 1. Banany obieramy i rozgniatamy do konsystencji papki. Białka ubijamy na puch. 2. Do melaksera wrzucamy twaróg, banany i żółtka. Dolewamy sok z cytryny i dosładzamy wedle uznania
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g sera mascarpone (zimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać
KUCHNIA POLSKAsztuk): Spód: 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych na mąkę migdałów 4 łyżki miodu lub np. syropu z agawy 6-7 łyżeczek masła orzechowego Warstwa truskawkowo: 1 szklanka mrożonych truskawek lub malin 2 łyżki (lub więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej
Healthy food explorerDodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe! Notatki Jeżeli chcecie, aby Wasz tort nabrał dodatkowego, owocowego smaku możecie dodać do kremu trochę świeżych owoców. Ja postawiłam na truskawki, które najpierw rozdrobniłam widelcem, a następnie dodałam je do kremu. 4.29 http://mostekwkuchni.pl/niezawodny-biszkopt/ Artykuł Niezawodny biszkopt pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchnilekko kwaskowy, delikatny i kremowy. Inspirowałam się przepisem Mariety Mareckiej, niemniej jednak spód i wierzch zrobiłam według własnego pomysłu. Zapraszam na pyszne ciasto. Sernik z zieloną herbatą matcha i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis - Torcik truskawkowy z ciasteczkami
AleTorcikCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poprawia humoru jak duża blacha ciasta z owocami 😉 Możecie użyć dowolnych owoców sezonowych np. truskawek, malin, borówek czy jeżyn. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem
Bulliomasła 3/4 szklanki mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru kruszonka: 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 3 łyżki … Czytaj dalej Drożdżówki z truskawkami
czarrna od kuchnilaktozy (choć można zrobić laktozowe). Idealne dla osób na diecie i nie tylko. Składniki na 10 lodów: 300 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy) 300 g truskawek 2 łyżki ksylitolu Opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy zdrowia (u mnie czarny bez + dzika róża) Przygotowanie: Wszystko blendujemy. Przekładamy do foremek i chłodzimy w zamrażarce
Czarnawisienkamąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli owoce (u mnie 5 moreli, garść jagody kamczackiej, garść truskawek) W 1 naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Łączymy je mieszając kilka razy łyżką do połączenia się składników. Mogą pozostać nawet widoczne grudki mąki. Cały sekret tego ciasta tkwi
MamaOskarkawaniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny ok 100-120 g okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać
Smakołyki Asiopcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto na gofry nie jest zbyt
Ciastkozercyryżowej, kukurydzianej, pszennej, gryczanej czy kokosowej) 1-2 miarki odżywki białkowej (opcjonalnie) szczypta cynamonu szczypta soli olej kokosowy do smażenia śmietanka kokosowa do podania świeże owoce do podania (np. truskawki, czy jeżyny) * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj w kielichu blendera wraz z jajkami, mąką, cynamonem, solą oraz odżywką białkową, jeśli używasz. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej po 1 łyżce ciasta
Food Squareczas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku
Vegan Taste