truskawki - 19264 przepisów (strona:637/1285)

Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką 124

powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 500-600 g truskawek 2 galaretki Poncz do nasączenia biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie z serem i rabarbarem 119

ciacha do kawy które zrobi każdy.  1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka cukru trzcinowego rabarbar: 6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 4 truskawki 1 jajko do posmarowania cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myję i kroję na długość około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 30 minut. Ciasto francuskie kroję na prostokąty(...)Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem, dodaję cukier. Na mniejszych kawałkach układam ser i po bokach po 2-3 paski rabarbaru oraz truskawkę przekrojoną na pół. Brzegi smaruje wodą zimną. Większe kwadraty nacinam w poprzek w kilku miejscach. Sklejam z mniejszymi. Smaruję jajkiem roztrzepanym  i posypuję  cukrem. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Przepisy na wykwintne dania ze szparagami 154

multum kalorii! https://frosch.blogspot.de/2015/05/sos-holenderski-i-biae-szparagi.html Przystawka na eleganckie przyjęcie - carpaccio ozdobione stokrotkami wygląda romantycznie i uroczo! Surowe szparagi zachowują wszystkie wartości odżywcze! https://frosch.blogspot.de/2016/05/carpaccio-z-biaych-szparagow.html Szparagi i truskawki to bardzo udany duet! Szparagowa surówka z truskawkami i szampańskim winegretem, z dodatkiem wanilii i orzeszków pinii:) Myślę, że się skusisz! https://frosch.blogspot.de/2016/05/surowka-ze-szparagami-i-truskawkami-z.html Szparagowe canelloni - szparagi owinięte i zapieczone w makaronowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysta babka z truskawkami 94

Składniki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki wody mineralnej gazowanej 50 dkg truskawek 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie(...)mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. 2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki. 3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Babkę można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Bomba witaminowa czyli owocowy koktajl z jarmużem 137

dodatku cukru!!! Składniki: Warstwa zielona: 3 garście jarmużu 1 kiwi 1 banan 150g świeżego ananasa 2 łyżki soku z cytryny 250ml wody mineralnej niegazowanej Warstwa czerwona: 400g świeżych truskawek 1 banan 100g świeżego ananasa 1 jabłko 1 łyżka miodu 180ml wody niegazowanej Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Jarmuż umyć, osuszyć, kiwi, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części(...)zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotową warstwę przelać do połowy objętości  pucharka. 2. Warstwa czerwona: Ananasa, jabłko i banana obrać ze skóry i pokroić w mniejszą kostkę, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie owoce przełożyć do blendera kielichowego, wlać wodę, dodać miód i zmiksować do postaci jednolitej konsystencji. Warstwą czerwoną uzupełnić pucharek. 3. Przed podaniem wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Sorbet truskawkowy 128

Składniki : • 800 g truskawek • 1/2 szklanki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Truskawki wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy, następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Masę miksujemy co 30 minut, aż do czasu gdy miksowanie nie będzie już możliwe

KUCHNIA POLSKA
Ciasto Lodowiec 193

galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 łyżki kakao owoce (u mnie truskawki i mrożona żurawina) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wystudzić. 1 szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać proszek budyniowy, mąkę pszenną i 125 ml mleka(...)tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych delikatnie w galaretce. Przykryć je kremem kakaowym, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce, aż kremy stężeją. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać żurawinę (mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać). Owoce dodać do galaretki, wymieszać (uwaga, z mrożonymi owocami galaretka bardzo szybko tężeje!) Tężejącą galaretkę wylać na wierzch

Domowa cukiernia Ewy
Tarta orzechowa z kremem twarożkowym i owocami 96

lekką" wersję to użyjcie ok. 500g twarogu i 400ml śmietanki. Krem wykładamy na wyklejony spód i rozprowadzamy równomiernie szpatułką, by wypełnił go po brzegi.  Dodatki: ulubione owoce - np. truskawki, ananas, mango, kiwi, winogrono, maliny, borówki etc. Owoce kroimy w mniejsze kawałki i rozrzucamy je po tarcie przy utworzyły lekki "kopiec". Tartę możecie podać np. tylko z owocami leśnymi(...)tylko z truskawkami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. :) Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców). Wiosna-lato na talerzu - smacznego

Cooking Monster
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 147

przez praskę ząbek czosnku pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu Pełny przepis na leczo tutaj. 3. Szparagi z zielonym sosem frankfurckim W czerwcu mogłabym żywić się wyłącznie truskawkami, ale kwiecień i maj to czas szparagów. Kiedy mieszkałam w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były szparagi i potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy(...)migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko

Ugotowane pozamiatane
Hibiskusowy krem jaglany 113

pora roku trwa właśnie teraz i ja ją uwielbiam ten czas kiedy kwitnie wszystko wokół, kiedy wieczór jest tak długi, kiedy poranek powoli zaczyna na zmianę pachnieć szparagami lub truskawkami, kiedy słońce delikatnie muska mój nosek by za chwilę stał się nieznośnie czerwony. Wiesz, właśnie wtedy moja kreatywność sięga zenitu i właśnie wtedy chce mi się najwięcej, najbardziej i najmocniej(...)Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej  200 gram twarogu bez laktozy  Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan  sok z ćwiartki cytryny  truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji  *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa  3 szklanki wody  3 szklanki cukru  Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty, wsyp

Mango Papaja
ciasto 3 bit truskawkowy 183

kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe * 200 ml wrzącej wody warstwa śmietanowa: * 400 ml śmietanki 30 % * 2 łyżeczki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny * 50 ml gorącej wody Posypka * czekolada(...)zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Masę rozprowadzam równomiernie a następnie przykrywam kolejną warstwę herbatników. Masa truskawkowa Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. Konsystencję kisielową wlewam na herbatniki, rozprowadzam i ponownie przykrywam warstwą herbatników. Masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( nie wrzącej) i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki

Kulinarne przygody
Koktajl z sokiem brzozowym 144

lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Bardzo dobrze smakuje schłodzony. Polecam Składniki: 200 ml soku z brzozy od Victoria Cymes 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/2 kiwi garść borówek garść truskawek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować wlewamy sok z brzozy. Następnie obieramy jabłko, gruszkę i kiwi oraz kroimy drobno, dodajemy do soku. Potem wrzucamy umyte borówki(...)truskawki bez szypułek. Na koniec dodajemy miód. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Podajemy. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 131

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10       Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 127

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10       Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tartaletki sernikowe bez laktozy 111

Mlekovita krem: 100 g  masła bez laktozy od Mlekovita 200 g  twarogu półtłustego bez laktozy od Mlekovita 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru borówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy(...)razem na puch. Następnie wkruszamy do ubitego masła twaróg oraz dodajemy ekstrakt i miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do szprycy i wypełniamy nim korpusy tartaletek. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części i lekko wkładamy do kremu. Gotowe tartaletki wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania