Dzień dobry! Dawno nie było przepisu, więc dzisiaj przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami, które miałam okazję Wam pokazać na fanpage. Mam nadzieję, że nie macie dość truskawek? :-) Ciasto można przygotować na dwa sposoby - jeśli trochę krócej będziecie je piec, otrzymacie konsystencję brownie, jeśli potrzymacie je dłużej w piekarniku, wyrośnie Wam piękne i puszyste ciasto. Jaką opcję wybieracie(...)ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą truskawkową. Czekolada z truskawkami zawsze smakuje dobrze. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z TOFU I TRUSKAWKAMI. /własny; współpraca z Winiary;/ garść zielonej sałaty garść truskawek 1/2 kostki tofu ulubione przyprawy (u mnie Papirus Winiary - zioła prowansalskie) pieprz świeżo mielony ocet balsamiczny Tofu kroję w plasterki, smażę przy(...)użyciu Papirusa Winiary. Truskawki płuczę, usuwam szypułki. Sałatę płuczę także, wszystko umieszczam w miseczce, doprawiam pieprzem, octem balsamicznym i ew. odrobiną posiekanej mięty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDeser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowy Składniki: 7 sztuk okrągłych biszkoptów 180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru) 250g mascarpone 50g białej czekolady 100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty
Smakołyki BerenikiZimno. Brr... Pada. Wieje. Niebo spowite gruba warstwą chmur. Nie mam czasu. Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...? Truskawki. I coś słodkiego. Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki(...)truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami
W kuchni Karmel-itkiskałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo(...)esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też mrożone) 300g obranego rabarbaru pokrojonego w małe kawałeczki cukier puder do posypania W misce umieściłam kolejno: - pokruszone drożdże - cukier - esencja waniliowa
W kuchni Karmel-itkilodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant) 1/2 szklanka cukru szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki(...)mąki tortowej cukier waniliowy aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 kostki miękkiego masła roślinnego truskawki (najlepiej świeże) kruszonka: 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Masło rozpuszczam i mieszam z olejem, studzę. Na początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkimuffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie
Zgrabne Gotowaniezdjęć - galerię tą umieszczę na blogu. Składniki 2 porcje: 2/3 opakowania makaronu muszelki (ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia Muszla ) 200 g sera białego półtłustego cukier puder - do smaku truskawki cukier drobny płatki migdałów Skworcu kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Część truskawek blendujemy z drobnym cukrem, mus wlewamy(...)rondelka i redukujemy, odparowując część płynu. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki. Ser biały miksujemy mikserem na gładką masę, dodajemy cukier puder do smaku. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Listki mięty płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na talerzu zrobiłam szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki ser biały, po jednej cząstce
Blondynka Gotujelekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia(...)śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compiękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :) Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła(...)kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem
Słodkości i nie tylkotruskawek bita smietana sos toffi, czekoladowy ( zalezne od gustu) Truskawki myjemy, oszuszamy i kroimy w plasterki Umieszczamy truskawki w miseczce Dekorujemy owoce bita smietana i sosem np. toffi I gotowe do jedzenia Smacznego! Ps Wlasnie przed chwila mialam ochote na cos slodkiego wykorzystalam to co w domu i powstal szybki deser. Zawsze jest
Klaudynkowa kuchniaposiłek w upalny dzień ? Pomysłów może być wiele a bez pomysłu można zrobić po prostu kanapki. Ale nawet te wcale nie muszą być zwyczajne więc przygotowałam tartinki z serem, truskawkami i szparagami. Takie małe kanapeczki z sezonowymi składnikami - soczyste i pełne smaku a do tego ładnie wyglądające. Jest z nimi trochę zabawy, ale dla miłych znajomych jacy mnie odwiedzili zdecydowanie
Smaczna Pyzadżem, miód czy syrop klonowy to klasyki, które zawsze się sprawdzają. Proste i szybkie do przygotowania, są idealne na szybki deser. Owoce i orzechy: świeże owoce takie jak truskawki, jagody, banany czy kiwi, posypki z orzechów, ziaren czy nawet prażone płatki migdałowe dodają tekstury i bogatego smaku. Wytrawne wersje : dla miłośników wytrawnych smaków, racuchy na maślance można podać(...)spodobać: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI Puszyste pancakes z jagodami RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa Puszyste racuchy z dyni Super puszyste pancakes z truskawkami Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim Racuchy na maślance
Moja Książka Kucharskanich umyte i wypestkowane śliwki. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, studzimy, odcedzamy. Inne przepisy na kompoty: Kompot z rabarbaru Kompot z czereśni i rabarbaru Kompot z truskawek i jabłek Kompot z truskawek i rabarbaru Kompot jabłkowy Kompot z rabarbaru i jabłek Kompot ze śliwek i jabłek Kompot ze śliwek i gruszek Artykuł Kompot ze śliwek, gruszek i jabłek
Kardamonovyprzygotowania i super błyszcząca. PRZEPIS BARDZO ŁATWY TORT Składniki: biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej galaretka: 1 galaretka pomarańczowa 150g mrożonych truskawek krem: 500ml mleka 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 200g masła polewa: 100g masła lub margaryny 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao Jak zrobić Bardzo(...)180st. Następnie biszkopt całkowicie studzimy (najlepiej upiec dzień wcześniej) i kroimy na 3 części. Teraz czas na galaretkę. Rozpuszczamy ją w 400ml wrzątku. Wrzucamy do niej posiekane truskawki mrożone (nie rozmrażamy ich wcześniej, ostudzą galaretkę). Studzimy i chłodzimy. Wykorzystujemy tortownicę zamkniętą. Na jej spód kładziemy 1 blat biszkoptu, na niego wylewamy galaretkę która już mocno tężeje. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu
Dorota Smakuje