Najwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę
bistro mamanaturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy. Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna(...)dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je. Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany
Taste Of My Daysoli - 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki octu 10% - zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream - 2 łyżki cukru pudru - zielony barwnik do ciast - truskawki - posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodajemy zielony barwnik. Na wierzch bezy wykładamy ubitą śmietanę, układamy pokrojone truskawki. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Nie jest to moja pierwsza Pavlova, ale w takim wydaniu, to debiut. Zielona Pavlova zachwyciła wszystkich swoim wyglądem i bogactwem smaków. Na św. Patryka była
mojewypiekiinietylkorobiłam wiśniowy i winogronowy , a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam dżem. Składniki: 5 kg truskawek cukier Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka
Kuchnia domowa Aniczyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :) Składniki: pulpa z owoców truskawek cukier odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając. 2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak
Kuchnia domowa Animiesiąca czasu co drugi dzień gotuję gar kompotu dla mojej rodzinki. A połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu sprawdziło się super! Składniki: 2 szklanki truskawek 2 szklanki agrestu 2-3 litry wody cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zawrze, gotujemy jeszcze ok. pół minutki. Słodzimy lekko do smaku
Kuchnia domowa Anisuche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły
Stare Garyoryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje Wypieki Składniki na spód: 140 g herbatników 70 g masła na masę: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szklanki miodu ( dałam mniej) 3 łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki żelatyny (użyłam żelatyny(...)średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki
Stare GaryNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare Garyowocow kiwi,ananasa i papai,ktorych zwykle nie uzywa sie do tego celu,bo zawieraja enzymy rozkladajace zelatyne,co uniemozliwia sciecie sie deseru.Skladniki na 4 porcje:300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymaga dosladzania..Gdy juz musicie doslodzic, proponuje uzyc np. miodu. Gruszki lezaly sobie i dojrzewaly,az trzeby bylo cos z nimi zrobic .I tak wyladowaly w blenderze w towarzystwie truskawki i banana. Skladnik na 2 duze porcje: 4 gruszki 200 g truskawek 1/2 banana sok z pol cytryny ewentualnie kostki lodu Skladnki zblendowac,rozlac do pucharkow.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobnego cukru 30 g masła czerwony barwnik spożywczy(odrobina) SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36 % 2 czubate łyżki serka mascarpone 8 czubatych łyżeczek cukru pudru 35 dag truskawek (mogą być mrożone) WYKONANIE: WZÓR: Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce. Przełóż do woreczka i odetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór(...)KREM: Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder oraz 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie zmiksuj. Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. MONTAŻ: Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo-truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem(...)śmietany kremówki 36% 250 serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ: 250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Słodko-Słony Świat Ilonytylko poczujecie głód. Jest on naprawdę świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 1,5 szklanki koziego mleka (można użyć krowiego lub innego ulubionego) 300 g truskawek 3-4 łyżki płatków żytnich (mogą być owsiane górskie) 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżeczki oleju kokosowego brązowy cukier, syrop z agawy lub stewia do smaku WYKONANIE: Płatki żytnie(...)zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw je do napęcznienia na ok. 10 minut. Do blendera lub misy miksera wlej mleko, dodaj odszypułkowane truskawki, olej kokosowy, wiórki kokosowe, dosłodź do smaku. Dołóż napęczniałe płatki i zmiksuj całość. Koktajl przechowuj w lodówce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne! Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje! Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił! Tak : jestem tego pewna! SKŁADNIKI: - truskawki -ok.400 g - jajka -2szt - mąka pszenna – 250 g - cukier – 120g - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - masło – 125 g - jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki(...)przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt … Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! ) Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min. Zajadamy
Ostra na Słodko