sorbet szybko dochodzi do konsystencji, którą możemy formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy(...)lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek (akurat czyszczę sobie zamrażarkę z owoców) i mogłam pominąć etap schłodzenia, bo mój mus była lodowaty. Przelałam go do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją swojej maszyny. Szkoda, że mój telefon nie za dobrze radzi sobie z czerwonym kolorem, ale barwa sorbetu jest niesamowicie intensywna. Jeśli nie macie maszyny
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g cukru kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 150 ml maślanki 45 ml oleju beza truskawkowa: 2 białka 100 g truskawek 220 g cukru 2 łyżki wody kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać(...)maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. Białka ubić prawie na sztywno, powoli wlewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowane przez moją Mamę są podobne do małych omlecików. Nie zawierają prawie w ogóle dodatku mąki, jedynie troszkę płatków owsianych. Zostały pięknie podane, z jogurtem i kawałkami świeżych, pysznych truskawek :) Składniki : 2 łyżki płatków 2 jajka 100 g twarożku Płatki zmielić na mąkę lub użyć mąki owsianej. Jajka ubić w całości. Dodać płatki do jajek, dodać ser i miksować(...)gładką masę. Smażymy na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (teflon) lub na przesmarowanej masłem (zwykła). Podajemy z jogurtem i kawałkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPyszny, wiosenno - letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam! składniki 1 mango szklanka truskawek sok z 1 limonki lub cytryny parę listków mięty Kieliszek Porto - opcjonalnie przygotowanie Mango obrać, wykroić pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osuszyć,odciąć szypułki, przekroić owoce na połówki
Stare Garydzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę(...)ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
Plate of Joycoraz lepszy! Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 270 g jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka pasty waniliowej, 90 g cukru pudru, 15 g żelatyny, 1 truskawkowa galaretka, 500 g truskawek, biszkopty Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, wymieszać i odstawić na kilka minut. W misce zmiksować ze sobą serek homogenizowany, pastę waniliową oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować(...)jogurtową i całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia - na około godzinę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sernik już zastygł, a galaretka jest już gęsta układamy przepołowione truskawki na serowej masie, a na wierzch wylewamy galaretkę. Sernik wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego
Plate of Joyuczta! Składniki: (dla 1 lub 2 osób) 5 płaskich łyżek płatków jaglanych, 1 łyżka nasion chia, 300 ml mleka, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, miód / syrop z agawy dodatkowo: świeże truskawki, świeże maliny, pistacje Do rondelka wlać mleko, dodać płatki jaglane, nasiona chia, pastę waniliową i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, do momentu kiedy całość zgęstnieje - jeśli(...)wolicie lżejszą konsystencję dodajcie więcej mleka. Na koniec całość dosłodzić miodem. Jaglankę przełożyć do miseczki, udekorować truskawkami i malinami, posypać posiekanymi pistacjami i polać odrobiną miodu. Smacznego
Plate of JoyUwielbiam połączenie orzechów i sera pleśniowego,oraz truskawek z tym właśnie serem.Sałatka powstała z tego co znalazłam w lodówce.Przyrządzona była po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni.Polecam. Składniki: 50g roszponki truskawki orzechy nerkowca ser kozi Sposób przygotowania: Roszponkę umyć i osuszyć.Dodać pokrojony w kosteczkę ser i kawałki truskawek.Na koniec dodajemy chrupiący akcent-orzechy nerkowca. Smacznego
Wielki apetytKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Jeśli goni Cię czas bądź lubisz piec spontanicznie bez wielkiego planowania to ten przepis jest dla Ciebie! Na blaszkę:36x25 Czas przygotowania: 45-60minut(...)pszennej luksusowej 0,5 szklanki mąki krupczatki ------------------------------------------------ 3 budynie śmietankowe 4 białka 1/2 szklanki cukru 0,75 L mleka 3,2 tł 300g malin świeżych lub mrożonych 20 małych truskawek pokrojonych na małe kawałki Przygotowanie: 1/ Zagniatamy składniki na ciasto na jedną kulkę podsypując mąkę. Ma wyjść kruche ciasto. 2/ 3/4 ciasta układamy na papierze na blaszce. Równo rozmieszczamy ciasto
Kuchnia PROzdrowotnawlewamy do masy serowej cienką strużką cały czas miksując. Wykładamy po łyżce masy na spody babeczek. Wkładamy do lodówki na 5 minut. Mus truskawkowy: 150 g truskawek 2 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki agar agar filiżanka wody w temperaturze 90°C Truskawki miksujemy z syropem klonowym na gładki mus. Agar agar rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy
MamaOskarkajajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 300 g truskawek (mogą być mrożone) 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Z rabarbaru zdjąć skórkę i pokroić na kawałki o długości
zabawa smakiemzapachniało latem, jagodami, truskawkami to najlepsze co może się przydarzyć sernikowi na zimno. Dni coraz cipelejsze więc można chłodzić sie takim właśnie serniczkiem na zimno. Polecam gorąco bo i pyszny on i szybko sie robi. Sernik na zimno waniliowo - jagodowy z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCześć mam dla Was propozycję na odświeżające ciasto truskawkowo - miętowe. Ciasto jest lekkie za sprawą jogurtu naturalnego i idealnie komponuje się z owocami. Składniki: 500 g truskawek 270 g mąki 2 jajka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 300 g jogurtu naturalnego (ja użyłam typ grecki) 5-6 gałązek mięty cukier puder(...)dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone na pół truskawki, w niewielkich odstępach. Pieczemy 55 min w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Smacznego :) Mój przepisy bierze udział w konkursie Jakubiak lokalnie. Zachęcam do udziału
Panda i jej światWitajcie :) My właśnie przygotowaliśmy budyń jaglany z truskawkami :] Potrzebujemy: pół filiżanki płatków jaglanych filiżankę wody, może być wrzątek, może być zimna woda, jaką macie pod ręką 3 daktyle 6 mrożonych truskawek Wrzucamy wszystko do rondelka i gotujemy co jakiś czas mieszając. Płatki jaglane ugotują się znacznie szybciej niż kasza jaglana. Na koniec wszystko miksujemy, aby jaglanka miała konsystencję budyniu. ;) Skomentuj
MamaOskarkaspodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki 30% - kilka truskawek - obrane migdały - podłużna forma do pieczenia - robot kuchenny Ciasteczka mielimy w robocie kuchennym. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do pokruszonych ciastek. Calość chwilkę mieszamy. Powstalą lepką masą wyklejamy(...)Nastepnie dodajemy je do gorącej śmietanki, i mieszamy do momentu aż czekolada sie rozpuści. Wyjmujemy formę z zamrażarki i na ciasteczkowy spód wylewamy masę czekoladową. Nastepnie układamy na niej truskawki (w calosci). Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi migdałami. Smacznego!!! Zrodlo: Home Cooking Adventure
W mojej holenderskiej kuchni