truskawki - 19264 przepisów (strona:549/1285)

666. Z twarogiem i śmietaną. 127

kakaowe naleśniki z twarogiem* i rozgniecionymi truskawkami   podane ze śmietaną i truskawkami *z kostki+"emilka" A dzisiaj mogę powiedzieć, że legalnie jestem w domu, bo moja szkoła jest zamknięta :P Jeżeli będziecie mieć okazję obejrzeć film "Gwiazd naszych winna" to nie zastanawiajcie się nad tym dłużej, bo film moim zdaniem naprawdę warty obejrzenia. Książkę też czytałam i naprawdę

More food, love and dreams
668. Nadziane.....Nutella Pancakes 153

Nutella Pancakes  z truskawkami i malinami (inspiracja) Na (oficjalne) rozpoczęcie wakacji dużoo nutelli, jeszcze więcej truskawek, a na deser maliny.  Jest dobrze.A teraz umykam (znów) na jagody, bo moje zapasy się skończyły

More food, love and dreams
Mus z białej czekolady 160

chocolate mousse Składniki. 5 dag biszkoptów 1 łyżka masła 2 łyżki spirytusu 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 15 dag czekolady białej 1 jajko 150 ml śmietany 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Biszkopty zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego(...)ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki. Sos coulis.  Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto malinowy pocałunek. 169

temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:   400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok  z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań   3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany  30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej(...)wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać. Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Ponadto

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 139

mocno się schłodziło. Na drugi dzień dodajemy ser mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę. Mus truskawkowy: ·          500-600 g truskawek ·          2 galaretki truskawkowe ·          cukier do smaku Wykonanie:   2 galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl(...)zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie). Miksujemy blenderem   i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.  Nasączenie: Wodę łączymy z kawą i słodzimy do smaku

Malinowe Pocałunki
Truskawkowy sorbet z melisą w 5 min. 140

tylko ;).  Te są dużo zdrowsze i mi osobiście bardziej smakują.  Nie potrzebujemy wiele. Dosłownie 4 składniki i na samo przygotowanie 5 min wolnego czasu. Składniki: 200 g truskawek mrożonych (kaszubskich) ok 80 ml naparu z melisy miód kurpiowski listki melisy Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (zamrożone truskawki, napar, miód/listki melisy) i miksujemy. Są gotowe, kiedy mają

Malinowe Pocałunki
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 904

testerowi), że nie było zmiłuj! Musiałam go zrobić. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go po swojemu. Więc pomysł zaczerpnęłam z bloga Kuchnia szeroko otwarta . Składniki: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany/cukier/miód ok 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam 8 szt po 140 g) 3 łyżki żelatyny biszkopty Wykonanie: Przebrane i umyte truskawki

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 167

podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1  jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą(...)zamykamy gofrownicę. Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku. Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu, aby można było sobie polać  mięso i sałatę. Mi smakowało wybornie

Malinowe Pocałunki
Truskawkowe smoothie 170

wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Wykonanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy do blendera

Taste Of My Day
Mrożony torcik z rabarbarem 127

razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze mało kaloryczny - jogurt i owoce plus trochę cukru, który zawsze możesz pominąć;) Składniki; 50 dkg truskawek, 50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki naturalnego jogurtu, 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć(...)torcik z opcja z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:) smacznego...  Źródło "Magazyn Kuchnia

Anioły w kuchni
Ciasto kokosowe z owocami 168

margaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny ciągle ucierając.Następnie dodajemy mleko(...)skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą pianę.Dodajemy wiórka i owoce. Delikatnie mieszamy

Anioły w kuchni
Frużelina truskawkowa 147

Dzisiaj u nas szybka wersja truskawkowej frużeliny...idealna do gofrów. My używamy ją również do pavlovej i....makaronu:)  Oczywiście do kanapek też jest świetna. Składniki;  1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie; Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet

Anioły w kuchni
Deser pikantny w koszyczku. 146

Strawberries in a basket. Proponuję  deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego  syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić(...)minut, aż ciasto będzie kruche  i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą  kupujemy w sklepie. Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy

Kulinarny karnet Christophera
Dżem dobry do łóżka czyli uzdrowiona owsianka dla Sączysmarka [konkurs] 229

Musi być zdrowe. Tym bardziej, że zagilony Stwórca na horyzoncie.  Postanowiłam go zarazić moją zmorą. I uleczyć zarazem. Pieczona owsianka. Podejście drugie. 6 łyżek płatków owsianych szklanka mrożonych truskawek szklanka jogurtu waniliowego 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu 2 łyżki dżemu Łowicz posypka owsiana Płatki owsiane wymieszałam z przyprawami i proszkiem(...)pieczenia. Jogurt posłodziłam miodem. Zalałam nim płatki. Wymieszałam. Na dno kubeczków do zapiekania włożyłam truskawki. Wlałam masę jogurtową. Po czym wstawiłam do nagrzanego na 150st. piekarnika na 30min. Owsiankę wyjęłam z piekarnika. Udekorowałam posypką owsiankową. Pod koniec pieczenia rozpuściłam dżem. Posłużył mi on za polewę wieńczącą dzieło.    Uzdrowiona owsianka dla Stwórcy tak mnie rozgrzała, iż postanowiłam zgłosić

bastalena
Panna cotta z mleka sojowego 153

waniliowym. Do tego pyszny truskawkowy sos - polecam:) Składniki: 2 filiżanki sojowego napoju waniliowego,, 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka cukru pudru, ok. 20 truskawek. Przygotowanie:   Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Masę sojową przelewamy(...)filiżanek. Ostawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania