truskawki - 19264 przepisów (strona:530/1285)

Koktajl truskawkowy 186

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest koktajl truskawkowy. Cały rok czekam na nasze polskie świeże, smaczne truskawki. Przepis jest banalnie prosty: kefir+cukier+truskawki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Biszkoptowe ciasto z jogurtową pianką i owocami 155

cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa : - 500 ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka cytrynowa - 250 g borówek lub jagód - 50 g cukru pudru Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - 50 ml wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron(...)wyjęciu opuszczamy ciasto w blaszce z wysokości ok 30 cm na blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na pół . Masa owocowa Truskawki z cukrem zmiksować dolewając przegotowaną wodę ,zagotować , dodać sok z cytryny i ostudzić ,konsystencja powinna być półpłynna . Masa jogurtowa : Jak galaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i cukrem na jednolita

Wypieki Rene
Torcik Pavlova 162

lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis(...)Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego

moj przepis na
Ptasie mleczko 123

problem bo nie chciały ładnie wyskoczyć więc na sekundę maczałam foremkę we wrzątku, a później w środek wbijałam widelec i jakoś wyłaziły Galaretkę nalewałam do 1/3 wysokości foremek, powrzucałam truskawki, wsadziłam na lodówki na godzinę i później wykładałam jeszcze ciepłą piankę na galaretkę i później znów do lodówki. Po dwóch godzinach było gotowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe (75 g każda) rozpuszczone w 2,5 szklankach gorącej wody W garnuszku umieścić termometr cukierniczy, następnie wlać wodę

moj przepis na
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 179

wanilii 3 duże jajka 150 gr drobnego cukru do wypieków 175 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki(...)może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany

moj przepis na
Truskawkowy tort falbankowy 183

później będzie stabilniejszy i nie zapadnie nam się np. w środku. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem delikatnie oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone(...)tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 191

czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie

moj przepis na
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 159

jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki(...)wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii

Moja Micha
Sernik mocno czekoladowy 153

100g masła Sernik:  (składniki w temp. pokojowej) 1kg serka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g 180ml śmietanki 30% 3 jajka 2/3 szkl cukru Dekoracja: kilka truskawek 2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć(...)również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady

Smakołyki Asi
Koktajl truskawkowy 161

Prosty i bardzo smaczny koktajl truskawkowy z dodatkiem kefiru . Polecam na drugie śniadanie , szczególnie w gorące dni . Składniki: 0,5 kilograma truskawek 400 ml. kefiru cukier do smaku Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i umieszczamy w dzbanku miksującym lub blenderze , wlewamy kefir i wsypujemy cukier do smaku . Wszystko dokładnie miksujemy . Koktajl przed podaniem mocno schładzamy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Dżem truskawkowy 119

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa . Składniki: 3 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru 3 żel-fixy 3:1 sok z jednej cytryny Sposób przygotowania:   Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby owoce

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką 159

bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z musem truskawkowym 104

szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą(...)cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera. Na każdy naleśnik nakładamy porcję masy serowej, naleśniki zwijamy w rulon, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym

Bajeczna Kuchnia
Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową 133

Składniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów

Pychotkaaa
Sylwestrowa propozycja - PONCZ! 115

wieczny Sylwester! Składniki na poncz: 250ml rumu 250ml wódki 750ml czerwonego wina 500ml soku porzeczkowego 500ml coca-coli 300ml schłodzonej, mocnej herbaty 3 pomarańcze 2 cytryny kilka goździków mrożone truskawki Sposób przygotowania: Wino, rum, wódkę, coca-colę, sok porzeczkowy, schłodzoną herbatę przelewamy do wazy na poncz. Dodajemy goździki i pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny. Pozostawiamy na około(...)lodówce. Na koniec dodajemy mrożone truskawki - zamiast kostek lodu. Moja wersja ponczu jest słodka i delikatnie gazowana dzięki coca-coli. Nabiera wspaniałego aromatu pomarańczy i cytryn, które doskonale pasują do rumu. Smak i efekt jest rewelacyjny! Zachwycicie każdego obdarowanego kieliszkiem ponczu gościa! W XIX i na początku XX wieku w Polsce był to szalenie popularny napój karnawałowy. Z tego okresu

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania