czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie
moj przepis najednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki(...)wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii
Moja Micha100g masła Sernik: (składniki w temp. pokojowej) 1kg serka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g 180ml śmietanki 30% 3 jajka 2/3 szkl cukru Dekoracja: kilka truskawek 2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć(...)również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady
Smakołyki AsiProsty i bardzo smaczny koktajl truskawkowy z dodatkiem kefiru . Polecam na drugie śniadanie , szczególnie w gorące dni . Składniki: 0,5 kilograma truskawek 400 ml. kefiru cukier do smaku Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i umieszczamy w dzbanku miksującym lub blenderze , wlewamy kefir i wsypujemy cukier do smaku . Wszystko dokładnie miksujemy . Koktajl przed podaniem mocno schładzamy w lodówce
Bajeczna KuchniaTaki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa . Składniki: 3 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru 3 żel-fixy 3:1 sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby owoce
Bajeczna Kuchniabitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt
Bajeczna Kuchniaszklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą(...)cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera. Na każdy naleśnik nakładamy porcję masy serowej, naleśniki zwijamy w rulon, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym
Bajeczna KuchniaSkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów
Pychotkaaawieczny Sylwester! Składniki na poncz: 250ml rumu 250ml wódki 750ml czerwonego wina 500ml soku porzeczkowego 500ml coca-coli 300ml schłodzonej, mocnej herbaty 3 pomarańcze 2 cytryny kilka goździków mrożone truskawki Sposób przygotowania: Wino, rum, wódkę, coca-colę, sok porzeczkowy, schłodzoną herbatę przelewamy do wazy na poncz. Dodajemy goździki i pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny. Pozostawiamy na około(...)lodówce. Na koniec dodajemy mrożone truskawki - zamiast kostek lodu. Moja wersja ponczu jest słodka i delikatnie gazowana dzięki coca-coli. Nabiera wspaniałego aromatu pomarańczy i cytryn, które doskonale pasują do rumu. Smak i efekt jest rewelacyjny! Zachwycicie każdego obdarowanego kieliszkiem ponczu gościa! W XIX i na początku XX wieku w Polsce był to szalenie popularny napój karnawałowy. Z tego okresu
Kuchnia Pani Wiosnyponiższej porcji upieczecie bezy na porcję dla dwóch osób. Składniki: 2 duże białka jaj (najlepiej 1-2 dniowe) 105 g zwykłego cukru szczypta soli do dekoracji czekolada truskawki gorzkie kakao Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić(...)musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Przestudzone bezy posypać gorzkim kakao, za pomocą roztopionej czekolady zrobić oczy i usta duszków. Truskawki zmiksować, posłodzić. Bezy podawać z sosem truskawkowym
UgotowaćSezon na truskawki trwa. Jedzmy je więc...bo tak szybko się skończą. Podane na kruchym cieście i zalane bitą śmietaną...czego trzeba więcej. Kolory jak najbardziej związane z rozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę(...)wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Jeśli wolicie słodszy krem,możecie dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru. Schłodzony krem przełożyłam na kruchy spód tarty. Pokroiłam truskawki. Rozłożyłam je na krem. Tartę najlepiej przechowywać w lodówce. Można posypać owoce pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
potrawyregionalnejogurtu greckiego / naturalnego 250g mąki pszennej 2 -3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego 30 g świeżych drożdży 150 g mleka szczypta soli Dodatki: truskawki serek waniliowy śmietana cukier puder syrop klonowy Zacznijmy od drożdży. Pokruszone - zalałam ciepłym mlekiem. Dodałam szczyptę cukru. Wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce. W miseczce roztrzepałam(...)nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę. Podawałam z serkiem waniliowym, cukrem pudrem i oczywiście truskawkami. A z czym Wy zjecie zależy już od Was...;-) Smacznego! Polecam również LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM
potrawyregionalnegalaretki. Góra: - 500 ml śmietany kremówki - 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku.. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą
kawawszklancepilnować, dlatego też przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu. Gotowy spód do ciasta 0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku(...)nich galaretka nie tężeje ! Przygotowanie: Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu (można zalać nieco mniejszą ilością wody), dokałdnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Owoce umyć i odstawić aby obeschły, truskawki przekroić w zdłuż na pół i ułożyć płaską częścią na cieście. Gdy galaretka ostygnie można ją wstawić do lodówki, aby szybciej gęstniała, należy jednak o niej pamiętać i mieszać
Codzienne Gotowaniesól, pieprz patyczki do szaszłyków Sos truskawkowy 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 200g truskawek sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Mięsa : Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski(...)oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i drobno posiekana papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać miód i sok z cytryny, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki. Kurczaka jeść obficie maczając
Codzienne Gotowanie