truskawki - 19264 przepisów (strona:531/1285)

Duchy i kości - bezy na Halloween 153

poniższej porcji upieczecie bezy na porcję dla dwóch osób.  Składniki: 2 duże białka jaj (najlepiej 1-2 dniowe) 105 g zwykłego cukru szczypta soli do dekoracji  czekolada truskawki gorzkie kakao Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić(...)musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Przestudzone bezy posypać gorzkim kakao, za pomocą roztopionej czekolady zrobić oczy i usta duszków. Truskawki zmiksować, posłodzić. Bezy podawać z sosem truskawkowym

Ugotować
TARTA Z TRUSKAWKAMI 130

Sezon na truskawki trwa. Jedzmy je więc...bo tak szybko się skończą. Podane na kruchym cieście i zalane bitą śmietaną...czego trzeba więcej. Kolory jak najbardziej związane z rozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę(...)wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Jeśli wolicie słodszy krem,możecie dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru. Schłodzony krem przełożyłam na kruchy spód tarty. Pokroiłam truskawki. Rozłożyłam je na krem. Tartę najlepiej przechowywać w lodówce. Można posypać owoce pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

potrawyregionalne
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 137

jogurtu greckiego / naturalnego 250g mąki pszennej 2 -3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego 30 g świeżych drożdży  150 g mleka szczypta soli Dodatki:  truskawki serek waniliowy śmietana cukier puder syrop klonowy  Zacznijmy od drożdży. Pokruszone - zalałam ciepłym mlekiem. Dodałam szczyptę cukru. Wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce.    W miseczce roztrzepałam(...)nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę.   Podawałam z serkiem waniliowym, cukrem pudrem i  oczywiście truskawkami. A z czym Wy zjecie zależy już od Was...;-) Smacznego! Polecam również LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM

potrawyregionalne
Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno ) 128

galaretki. Góra: - 500 ml śmietany kremówki - 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku.. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą

kawawszklance
Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami 204

pilnować, dlatego też przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu.  Gotowy spód do ciasta  0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku(...)nich galaretka nie tężeje ! Przygotowanie: Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu (można zalać nieco mniejszą ilością wody), dokałdnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.  Owoce umyć i odstawić aby obeschły, truskawki przekroić w zdłuż na pół i ułożyć płaską częścią na cieście. Gdy galaretka ostygnie można ją wstawić do lodówki, aby szybciej gęstniała, należy jednak o niej pamiętać i mieszać

Codzienne Gotowanie
Kurczak z satayem truskawkowym 143

sól, pieprz patyczki do szaszłyków  Sos truskawkowy  2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 200g truskawek sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Mięsa : Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski(...)oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i drobno posiekana papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać miód i sok z cytryny, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki. Kurczaka jeść obficie maczając

Codzienne Gotowanie
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 126

Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być(...)krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta

Karo in the Kitchen
Malinowe smoothie w miseczce 129

Składniki na 1 miseczkę: 1,5 szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Zupa truskawkowa 150

jagodową, dam jej szansę, ale truskawkowa jest rewelacyjna. A w dodatku ekspresowa w przygotowaniu. Może i wam posmakuje? Albo waszym dzieciom? Myślę, że warto spróbować. Zupa truskawkowa 1kg truskawek 2 łyżki śmietany 2 goździki cynamon pół laski wanilii makaron Truskawki dobrze umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka i zalać wodą, powinno jej być mniej więcej 2 litry, dorzucić goździki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody truskawkowe (bez maszyny) 106

poza może naszym wakacyjnym wyjazdem. A zatem przed wami przepis na domowe lody bez maszyny (jeszcze się takowej nie dochrapałam). Lody truskawkowe 600ml śmietanki 30% bądź 36% 0,5kg truskawek miód lub syrop klonowy Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec cienką stróżką wlewamy wybrane słodzidło, w zasadzie do smaku, jak kto lubi, ja dodałam mniej więcej 3 łyżki i lody(...)wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, następnie zblendować je na mus. Jeśli ktoś ma dużo czasu, polecam taki mus zagotować i odparować z niego część wody, wtedy lody będą miały mniej kryształków. Do śmietany wlać gotowy mus (gotowany po przestudzeniu) i wstawić z powrotem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 174

Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być(...)krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta

Karo in the Kitchen
Koktajl truskawkowo-kokosowy 114

Wprawdzie sezon na truskawki już niemalże minął, ale póki co nadal sporadycznie sięgam po ten owoc. Tym razem chciałam zaproponować Wam go w postaci pysznego koktajlu. Z dodatkiem mleczka kokosowego i kostek lodu jest idealny na obecne upały. Ilość porcji: 4 małe Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200ml mleczka kokosowego 300g truskawek Garść wiórków kokosowych Kilka kostek lodu Wszystko razem

Kolizje Smaków
Czekoladowiec z truskawkami 142

mąki * 1 szklanka kakao * 1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej  * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy(...)dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków

Pobite gary Barbary
Puszysty biszkopt z truskawkową pianką 251

Zawieruszył mi się jeszcze jeden przepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato!    Biszkopt:   3 jajka,  1/2 szklanki cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżka(...)ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić. Mus truskawkowy:  600g truskawek (mogą być mrożone),  2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook . Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić

Z miłości do słodkości
Koktajl borówkowo-truskawkowy 146

Składniki na 2-3 porcje: 1,5 szklanki truskawek 1 szklanka borówek 1 banan* 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych Truskawki odszypułkować. Banana obrać. Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe! * banan w moich koktajlach zazwyczaj pełni rodzaj naturalnego słodzika. Można z niego zrezygnować i dosłodzić koktajl według uznania

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania