cukru 20 g masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy(...)ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy np. z truskawkami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżka kakao owoce (ja dodałam truskawki, ale mogą być np. maliny lub jagody ) Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem od uzyskania jasnej puszystej masy
Cynamonowe szczęścieosobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z wanilią szczypta soli około 500g umytych i obranych truskawek do podania cukier puder Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około(...)bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Udostępniając wpisy wspierasz mojego bloga
Kocham Czekoladętwarożek, ale także dzięki dodatkowi odżywki białkowej o smaku czekoladowym. Spód to omlet orzechowy przygotowany bez grama mąki - wielbiciele zdrowych słodkości będą zadowoleni :) Na wierzchu znajdują się świeże truskawki :) Spód: 2 jajka 1 łyżeczka masła orzechowego w proszku PB2 lub zwykłego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię(...)mikrofali. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Wlewamy do masy serowej i miksujemy. Gotową masę wykładamy do tortownicy (na omlet). Odstawiamy na ok 5 godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy plasterkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBlueberry Corner by "jagodzianka" Wyjątkowe ciacho – truskawki i rabarbar pod owsianą kruszonką – smakuje obłędnie. To połączenie słodko-kwaśnych owoców, masła i płatków owsianych. … Przeczytaj cały artykuł Post Truskawki i rabarbar pod owsianą kruszonką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerIdealne połączenie smaków na upalne dnia Składniki 4 dorodne łodygi rabarbaru 0,5 kg truskawek 3 łodygi mięty 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Rabarbar pokroić, dodać truskawki, zalać ok 2 litrami … Czytaj dalej Kompot truskawkowo-rabarbarowy z miętą
czarrna od kuchnijajka mąką (ile ciasto zabierze do uzyskania odpowiedniej konsystencji u mnie jakaś szklanka i trochę) 1 łyżka cukru pudru (ja nie dawałam) Farsz: serek naturalny u mnie President truskawki mięta cytrynowa 2 łyżeczki cukru pudru Mleko podgrzałam, dodałam do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Do miski dajemy mąkę, jajka i ewentualnie(...)gęste to troszkę mleka. Na małej ilości oleju rzepakowego smażymy naleśniki. Serek wymieszałam z cukrem, pokrojoną na drobno miętą. Na naleśniki nakładałam serek i na to pokrojone truskawki
kruche babeczkimasła 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki wody Na nadzienie 350 g płatków owsianych 50 g cukru trzcinowego 1 banan 1 kg mieszanych owoców (u mnie śliwki, rabarbar, truskawki, jeżyny) 150 g masła + 30 g cukru trzcinowego WYKONANIE Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać(...)Nadzienie: Płatki wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy i drobno pokrojonego banana. Wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczonym owsianym spodzie. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki i truskawki na pół, rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki). Na płatkach owsianych wyłożyć owoce (jeżeli macie mrożone, to wlać również sok), masło stopić z cukrem trzcinowym i polać nim równomiernie
Passions hobbies lifeowsiankę słodszą, najlepiej dodać nieco miodu lub syropu klonowego. Pycha! składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml świeżego soku z pomarańczy 120 g owoców - truskawek i borówek amerykańskich przygotowanie Płatki wsypać do słoika, zalać sokiem, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu dodać pokrojone truskawki i borówki. Wymieszać i gotowe. Smacznego
Stare GarySzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia(...)śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie galaretki, więc nie mogą być za duże). Wylej na wierzch tężejącą
Kocham CzekoladęSłodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15 g cukier waniliowy 3 szt żółtka 200 g erytrol 100 g masło 300 g truskawki 2 łyżki migdały płatki 50 g jogurt naturalny 150 ml mleko Sposób przygotowania 3/4 cukru, drożdże, mleko, masło i mąkę ugniatamy na zwarte ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut(...)ciepłe miejsce, aby wyrosło. Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy aż wystygnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Na każdą część wykładamy nadzienie truskawkowe pozostawiając wolne brzegi. Każdą część ciasta zawijamy jak roladki, obie zlepiamy
Kucharzycałyżek oleju rzepakowego 2 łyżki wody Poncz: 1/3 szkl wody z sokiem z cytryną i cukrem Pianka rabarbarowo-truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl wrzątku 100 g truskawek 3 łodygi rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok. 150 g herbatników małe beziki do dekoracji(...)studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i razem z rabarbarem umieścić w rondelku. Zalać sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną (ok. 10 minut). Następnie masę zmiksować
Nastoletnie Wypiekaniemiks s erka mascarpone, ricotty i cukru pudru. Krem nie jest za ciężki, ale delikatny i bardzo kremowy. Do dekoracji wykorzystałam moje kochane truskawki. Torcik po przygotowaniu najlepiej schładzać ok. 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego :) SKŁADNIKI Ciasto 200 gr m ą ki pszennej 200 gr gorzkiej czekolady(...)Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocaTaki pudding to zdrowy i pyszny pomysł na letni deser czy śniadanie. Mocno truskawkowy z delikatnymi pękającymi w ustach nasionami chia. Idealny nie tylko na upały. Składniki: szklanka truskawek ½ szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki nasion chia miód/cukier do dosłodzenia łyżka wiórków kokosowych - opcjonalnie Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy na gładko z jogurtem naturalnym. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem lub cukrem
Pyry na Gaz