Sezon truskawkowy w pełni, grzechem by było nie wykorzystać tych cudownych owoców. Uwielbiam robić koktajle z truskawek. Dzisiaj zdrowy z błonnikiem buraczanym. Błonnik buraczany chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości – zapobiega tyciu, zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Składniki: truskawki (ja miałam około 20 truskawek) jogurt naturalny (użyłam około 2 łyżek) 1 łyżeczka błonnika buraczanego (ja użyłam
MojaQchnia.plOprócz składników poniżej będziemy potrzebowali: 2 galaretek truskawkowych (trzecia galaretka idzie do masy serowej) truskawki Składniki biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki oleju 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 niepełna szkl. mąki Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – ubijamy. Następnie ocet, olej i przesiana mąkę. Masę(...)cukier puder i ser zmielony przez maszynkę, lub specjalny ser do sernika. W 1 szkl. wrzącej wody rozpuszczam galaretkę i żelatynę. Ostawiam do wystygnięcia. Wlewam do masy serowej. Dodaję truskawki w cząstkach. Biszkopt przekrawam na pół. Do tortownicy wkładam spód biszkoptu, masę serową, drugą część biszkoptu, Na wierzch truskawki i tężejącą galaretkę. Artykuł Sernik truskawkowy pochodzi z serwisu Moja
MojaQchnia.plskładniki na masę serową: 1000 g sera mielonego 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 200 g masła 3 budynie waniliowe 250 ml mleka dodatkowo: świeże truskawki, pokrojone na połówki 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz(...)jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej oraz
Domowy Smak JedzeniaCzerwiec to u mnie zdecydowanie miesiąc truskawkowy. Uwielbiam te owoce i najlepiej, jeśli są prosto z krzaka rosnącego w słonecznym miejscu. Dziś przedstawiam kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem początkowo zagniatana kruszonka jest bazą dla całego placka. Nam on najbardziej smakuje, gdy jest mocno podpieczony. Wtedy jest chrupiący jak ciasto kruche i czuć lepiej smak masła. Składniki (na formę(...)szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 250 g masła 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia truskawki (60-70 dag) Klasyczną blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę w głębokim naczyniu. Ok. dwóch szklanek kruszonki odłożyć do lodówki na posypkę ciasta. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Do reszty kruszonki
Weekendy w domu i ogrodziePiękne truskawki zakupiłam w moim ulubionym sklepiku na rogu i zaraz namnożyły się pomysły na ich przerobienie, najpierw usmażyłam mięciutkie placuszki na deser. Smakowały nam bardzo, więc radzę wam zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki na około 12-14 placuszków: 1/2 szkl zsiadłego mleka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody kilka kropel esencji waniliowej(...)jajko garść truskawek do smażenia olej lub olej kokosowy do obsypania cukier puder 1. Jajko roztrzepujemy razem z zsiadłym mlekiem. Dodajemy mąkę, esencję waniliową, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. 2. Truskawki kroimy na plasterki lub kawałki i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy sodę, mieszamy i od razu smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu lub na oleju kokosowym. Gotowe placuszki
Gotowanie...to proste !pierwszych wiosennych promieni słońca, które zapowiadały nadejście cieplejszych dni, a wraz z nimi świeże warzywa i owoce z ogródka. Czekałam na młode listki szpinaku, na aromatyczną pietruszkę, na słodkie truskawki. Wreszcie są! Zajadam wiec do woli solo i w sałatkach, miksuję koktajle, by nacieszyć się ich smakiem. Na śniadanie zmiksowałam smoothie w pięknym wiosennym kolorze. Pełno w nim zdrowia - domowy(...)jogurt, płatki owsiane, szpinak, banan, pietruszka i kiwi, a na wierzchu ekspandowane ziarna gryki i jęczmienia, migdały, truskawki oraz płatki kokosowe. Pycha! Składniki: 1 dojrzały banan garść liści szpinaku 2-3 gałązki pietruszki 1 kiwi 2 łyżki płatków owsianych 100ml naturalnego jogurtu do dekoracji: 4-5 truskawek kilka migdałów łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki ekspandowanych zbóż kilka plastrów banana Banan
Obiad gotowySezon na truskawki trwa. Wiosna, która w tym roku późno nas odwiedziła, chyba szczególnie wyczuliła mnie na smak i zapach tych owoców. Pierwsze, które kupiłam (w ogrodzie mam starą, późną odmianę), zjadałam zaraz po wypłukaniu, jeszcze nad zlewem 😏 Teraz już się przyzwyczaiłam i nareszcie stały się dodatkiem, a nie głównym składnikiem 😉 O cieście na maślance czytałam wiele razy. Ze zdziwieniem(...)mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 3 łyżeczek) proszku do pieczenia Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru waniliowego 430 g truskawek (obranych) Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą najpierw widelcem, a potem ręką, by powstały grudki. Odłożyć do lodówki. Wyłożyć formę papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieLody bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru, doskonale ochładzają w upalne dni. Robi się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI 2 banany, 150 g truskawek, ½ szkl. mleka, kieliszek likieru truskawkowego (można pominąć) WYKONANIE Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki obieramy z szypułek. Truskawki i banany wkładamy do woreczka foliowego a następnie na godzinę do zamrażalki. Owoce przekładamy
słodki bratekśniadanie. Kaszkę można podawać na ciepło lub na zimno. 1/2 szkl kaszy jaglanej prażonej Cenos 1 szkl mleka 3 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku 15 dag truskawek 2 łyżki prażonych płatków migdałów Kaszę jaglaną przelać na sicie gorącą wodą. Przesypać do garnka, wlać mleko i dodać wiórki kokosowe. Gotować mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut(...)koniec dosłodzić miodem. W czasie gdy kasza będzie się gotować zrobić truskawki. Umyć, obrać i rozgnieść, ewentualnie dosłodzić miodem. Do miseczki przełożyć kaszę polać truskawkami i posypać płatkami migdałowymi
Smakołyki Asitylko najdzie nas ochota w upalne dni Dzisiaj lody truskawkowe na bazie mleczka kokosowego! Składniki: 400 ml śmietanki kokosowe j lub stałej części mleczka kokosowego 200 g bardzo dojrzałych truskawek opcjonalnie słodzik (stewia), ksylitol lub cukier Truskawki opłukać, osuszyć z wody i usunąć szypułki. Dodać śmietankę kokosową i opcjonalnie słodzik lub cukier. U nas oczywiście bez dosładzania bo same truskawki
Ola la LCHFTarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z gotowych ciasteczek spód tarty mamy zrobiony w kilka minut. Moja foremka ma średnicę 25 cm, zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem. Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże(...)jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 150 g miękkiego masła + truskawki do dekoracji Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał
CiastkozercyWspaniała sałatka. Doskonały smak. Z dodatkiem octu z owoców granatu, który poprawia trawienie i apetyt. Słodko – kwaśny smak i zapach owoców granatu dają idealne połączenie ze słodkimi truskawkami, łagodną mozarellą i szpinakiem. Składniki: świeży szpinak – oczyszczony, bez łodyżek czerwona cebula w piórka mozarella mini truskawki prażone pestki słonecznika ocet z owoców granatu – najlepszy od Look Food(...)przepisem nie będę się rozwodzić Składniki łączymy według uznania. Tym winno – słodkim octem jestem oczarowana. Pozostanie jednym z moich ulubionych składników sałat i sałatek Artykuł Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i octem z owoców granatu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem listków mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 400 g rabarbaru 500g cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki
Pyry na Gazkoniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI Na kruchy spód i kruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła 4 żółtka Nadzienie: 600 g truskawek 4 białka + szczypta soli 100 ml maślanki 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE Kruchy spód i kruszonka: Do miski wsypać(...)włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Maślankę wlać do miseczki, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć
Passions hobbies life