truskawki - 19264 przepisów (strona:348/1285)

Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 161

Przez ostatnich kilka miesięcy z utęsknieniem czekałam na okres kiedy pojawią się pyszne sezonowe owoce i warzywa. Bezkresną miłością darzę oczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta. Wy też takie lubicie? Składniki ( forma(...)pudru 2 jajka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki tortowej 140 ml oleju rzepakowego skórka + sok z 1 dużej cytryny ok 500 g truskawek Przygotowanie: Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt

ChilliJemy
Ciasto drożdżowe, które samo się robi! 94

szklanek mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju szczypta soli Dodatkowo: ok. 0,5 kg owoców – użyłam truskawek opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta   Składniki na kruszonkę: 40g cukru pudru 80g masła 120g mąki     Ciasto najlepiej przygotować w dużej misce. Wszystkie składniki powinny być(...)czasie zawartość miski dokładnie mieszamy łyżką (można wymieszać mikserem) *** *** Blachę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 28x28cm). Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wykładamy owoce. Ja użyłam świeżych truskawek, przekrojonych na pół (truskawki układamy przecięciem do góry) *** *** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Tarta Z Truskawkami Bez Pieczenia 135

Było ciacho z rabarbarem, w prawdzie wilgotne, mięciutkie i kwaskowe, ale ciągnęło mnie do lodów czy czegoś w tym stylu, a że miałam zamrożony ostatni woreczek truskawek, rozmroziłam i raz, dwa, powstała tarta na zimno :) Składniki na blaszkę 25 cm Spód: 180 g ciastek maślanych 80 g stopionego masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru(...)pudru duża garść truskawek (rozmrożonych lub świeżych) Wierzch: 1/2 galaretki truskawkowej 200 ml wrzątku 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego

Gotowanie...to proste !
Sernik na zimno 255

sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny + ok. 100 g biszkoptów na spód, 3 opakowania galaretki, truskawki Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie macie miksera? Nie szkodzi, masę można wymieszać trzepaczką. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy(...)dzięki niej łatwo wyciągnąć sernik z formy. Na biszkopty wlewamy masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Kiedy ser stężeje możemy dodać warstwę galaretki i truskawki. Sernik przechowujemy w lodówce (może stać 2-3 dni, w zależności od świeżości truskawek). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Krem sernikowy z sorbetem truskawkowym 134

sernikowy: 500 g sera białego mielonego 1/2 szkl. mleczka kokosowego 1/2 szkl. jogurtu greckiego 5 łyżek ksylitolu/miodu/cukru (można dać więcej) Kilka kropel soku z cytryny Sorbet truskawkowy: 400 g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki miodu/ksylitolu/cukru Składniki na krem sernikowy miksujemy i przekładamy do pucharków. Składniki na sorbet również miksujemy. *truskawki świeże - przekładamy do zamrażalnika na min. 1h *truskawki mrożone

Czarnawisienka
Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych 103

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to fajny i prosty pomysł na deser o tej porze roku. Sernik z truskawkami, zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Ja lubię to "ciasto" za prostotę wykonania. Wystarczy kilka składników, blender i gotowe. Sernik na zimno z bananów i serków homogenizowanych przepis: - 5 x serek waniliowy homogenizowany po 150 g każdy - 300 ml mleka (dowolne(...)tortownicy lub dużej niższej, na dno włóż kilka kruchych ciasteczek lub biszkoptów, możesz też zrobić sernik bez spodu. Wylej masę i wstaw do lodówki na godzinę. - 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek i wiśni (użyj dowolnych owoców mogą być mrożone) -1/4 szklanki mleka - 1 łyżka żelatyny - 50 ml wrzątku - odrobina erytrolu lub syropu z agawy do smaku (dodaj tyle, aby było

SMYKWKUCHNI
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem i truskawkową Łyżką Smaku (bez mąki i cukru) + parę słów o produktach Helpa 168

będzie zachwycony. Polecam! (około 7 sztuk) 200g serka wiejskiego 5 łyżek kaszy manny (płaskich; u mnie taka - klik ) 1 jajko Dodatkowo: 1 jabłko (małe) 1 Łyżka Smaku truskawkowa (sproszkowana truskawka liofilizowana) Ponadto: masło/olej do smażenia Serek (ze śmietanką) należy wymieszać z kaszą oraz jajkiem. Całość odstawić na 2-3 minuty, a następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką(...)pysznego pyłku, który został umieszczony w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możemy wybierać spośród wielu wariantów smakowych, takich jak:  - czarna porzeczka - dynia i brzoskwinia, - jabłko, gruszka i pietruszka - malina - truskawka - truskawka, burak, jeżyna W opakowaniu Różdżki Smaku znajduje się 10 porcji owoców, w 2g saszetkach.  Jedna porcja to odpowiednik garstki świeżych owoców! Tu mamy do wyboru: - jagodę  - śliwkę

Di gotuje
Torcik " Niebieska laguna " 137

pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała(...)dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Kroimy biszkopt wzdłuż na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem, na krem układamy całe truskawki, przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowaną wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Wielkanocna babka jogurtowa 122

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę(...)pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Zielony barwnik* Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Truskawki Czekoladowe jajka Mięta (u nas pietruszka :)) Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W dużej misce miksera

Kolizje Smaków
Deser czekoladowy – tylko 2 składniki! 1001

szkoda, że ze względu na dużą ilość kalorii nie można go jeść codziennie ;) Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o dowolne dodatki – kleks z bitej śmietany, maliny, truskawki, jagody, bakalie itd ;) Poniższe składniki wystarczą na 2 porcje. Polecam również: Deser bananowy 5 składnikowy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width(...)right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Składniki: śmietanka kremówka 36% – 250 ml czekolada mleczna – 100 g u mnie dodatkowo: truskawki, płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Wykonanie: Czekoladę połamać na mniejsze kostki, przełożyć do miseczki, dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas

Kulinarne Przeboje
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną 153

radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną. Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków(...)Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany 120g gorzkiej czekolady 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu

Kolizje Smaków
Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką 96

Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł. W tym czasie robię masę. Składniki na masę: 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 1 łyżka galaretki truskawkowej truskawki 1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO Śmietanę miksuję, dodaję serek mascarpone, miksuję tylko chwileczkę. W kubku umieszczam 1 łyżkę galaretki, dodaję około 2 łyżeczek gorącej wody, tak, alby galaretka ledwie(...)się rozpuściła. Dodaję do masy. Na biszkopt układam pokrojone w plastry truskawki, posypuję pokrojoną na mniejsze kawałki miechunką, wykładam białą masę, zawijam. Na chwilę umieszczam roladę w lodówce, żeby przeszła smakiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.   Artykuł Rolada biszkoptowa z mascarpone, truskawkami i miechunką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Wysokobiałkowy serniczek z musem truskawkowym 124

wyrównujemy za pomocą szpatułki.  Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  mus truskawkowy: 1/2 szklanki mrożonych truskawek  1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych(może być dalej smak waniliowy) 1 łyżeczka żelatyny + odrobina ciepłej wody Truskawki miksujemy z odżywką białkową. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy(...)ilość rozprowadzamy po wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem.  Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi.     Smacznego! 🌸 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI 117

Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest   bardzo proste   i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 500g truskawek, moreli lub innych owoców cukier perłowy do posypania (   nie koniecznie) Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt

Słodkie zapomnienie
CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ 167

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki(14-20szt): opakowanie ciasta francuskiego tradycyjnego lub z masłem krem nutella około ½ słoiczka około 100g truskawek cukier puder Wykonanie: ciasto francuskie najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej ( nie będzie się wtedy kurczyć podczas pieczenia) ciasto rozwijamy i wykrawamy z niego np. koła ( tutaj dowolność kształtów koła(...)serca, kwadraty itp.) które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na środku każdego koła nakładamy pełną łyżeczkę kremu nutella oraz truskawki ( w oryginale plasterki truskawek ,ja natomiast dałam połówki ) pieczemy 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C gotowe ciastka studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/francuskie-ciasteczka-z-nutella-i-truskawkami

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania