truskawki - 19264 przepisów (strona:360/1285)

Koktajl truskawkowy z mietą 99

Truskawki w tym roku smakowo mi nie odpowiadają. Nie trafiłam jeszcze na takie prawdziwe, słodkie i pachnące, jak zawsze o tej porze. Kupowałam z różnych źródeł, ale zawsze tak samo smakują, a na drugi dzień już praktycznie nie nadają się do jedzenia. Ostatnio kupiłam nawet takie małe i brzydkie licząc(...)dosładzałam, ale można dodać łyżkę miodu lub jak kto woli cukru. W sam raz na dzisiejszy upał w trakcie oglądania meczu. Składniki: • 1 szklanka truskawek • garść borówki amerykańskiej mrożonej • kilka liści mięty • 1 szklanka mleka migdałowego Wykonanie: • Zmiksować mleko migdałowe z truskawkami i liśćmi mięty. • Na koniec wrzucić zamrożoną borówkę amerykańską

To co kocham
Naleśniki kakaowe z serkiem i truskawkami 119

razem mieliśmy ochotę na słodkie śniadanie. Tylko przed pracą warto zjeść coś kalorycznego i dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki(...)łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty) 200 g truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem

Ania i Marcin gotują
Truskawkowa rozkosz 137

szybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.  CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski

Gotuję Testuję
Biszkopt kakaowy z truskawkami 183

TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min           -PORCJE: 20   Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu

Gotuję Testuję
Ptysie z masą truskawkową 127

Uwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na nie sezon, ale można zrobić wg własnego uznania(...)CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać

Gotuję Testuję
Sorbet truskawkowy Fit - najszybsze lody 130

Najzdrowsze lody jakie tylko mogą być ! :D     Składniki: truskawki (w zależności dla ilu osób) miód  opcjonalnie mięta, kawałki gorzkiej czekolady etc. Umyte truskawki, pozbawione szypułek - blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli mamy płynny miód to dodajemy stopniowo do zblendowanych truskawek próbując czy odpowiada nam słodkość. Jeżeli mamy skrystalizowany miód, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej i postępujemy

Gotuj z Agnes
DŻEM TRUSKAWKOWY 118

Składniki: 1 kg truskawek 330 gram cukru DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1 1 łyżka wody Sposób wykonania: Truskawki umyte, odszypułkowane, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem. Dodaj 1 łyżkę wody i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Shake truskawkowy 134

Idealny na upalne dni 200 g truskawek 300 mleka 3 gałki lodów śmietankowych  bita śmietana kawałek czekolady Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Shake truskawkowy podajemy z bitą śmietaną,posypujemy czekoladą,szklankę dekorujemy truskawką

Kolorowa kuchnia Elki
Pampuchy z truskawkami 159

Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je  w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto:  500 g mąki  250 ml ciepłego mleka  40 g drożdży  3 łyżki cukru  2 jajka  3 łyżki stopionego masła  szczypta soli(...)dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na około 40 minut do wyrośnięcia.   Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką

Kolorowa kuchnia Elki
Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami 186

wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.   NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru  Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować na grubość(...)powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować  rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu  lekko oprószyć je pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 115

sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy.  Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż(...)przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone.  Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 600 g truskawek 7 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek. Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść

Codziennik Kuchenny
Torcik musowy z owocami 181

upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać

moj przepis na
Tęczowy torcik dla urwisów 97

zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów do obsypania boków ciasta Sposób przyrządzenia: Biszkoptowe blaty: 1. Oddziel białka od żółtek. 2. Białka(...)odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g) podziel na pół - do pierwszej połowy dodaj garść rozgniecionych malin i 1/2 łyżki cukru pudru, do drugiej dodaj drobno pokrojone truskawki i 1/2 łyżki cukru pudru. 2. Pozostały serek mascarpone wymieszaj z 4 łyżkami cukru pudru i śmietaną. Całość: 1. Na spód połóż blat w kolorze fioletowym i pokryj warstwą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polisada babci Basi 165

produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony ) do zmiksowanego masła. 2 szklanki mleka, 6 żółtek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki z kompotu, w sezonie mogą być świeże. Składniki polewy błyszczącej : 125 g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 2-3 łyżki wrzątku(...)była lekko płynna . Pozostałe mleko zagotować i do tego wlać masę z żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Truskawki z kompotu odcedzamy, Biszkopt przecinamy w połowie , i nasączamy części od środka kompotem Połowę masy wykładamy na biszkopt i układamy odsączone truskawki. Na wierzch kładziemy resztę masy. Placek przykrywamy drugą

Pysznosci Babci Basi
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 170

Sezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu.   Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych(...)produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony ) do zmiksowanego masła. 2 szklanki mleka, 6 żółtek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki świeże, Składniki polewy błyszczącej : 125 g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 2-3 łyżki wrzątku.   Sposób przygotowania : Żółtka z cukrem

Pysznosci Babci Basi

Proponowane wyszukiwania