aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie Pichceniepewno :). Przepis oryginalny znajdziecie ( TU ). A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie: Rum, likier, sok ananasowy i grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze i wkładamy do kieliszków. Miksturę (jakże fenomenalną ;) ) wlewamy do kieliszków "martinówek", dekorujemy
Malinowe Pocałunkiciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. Owoce myjemy
Malinowe PocałunkiWiosna w pełni, za oknem jest cudownie zielono, świeżo i zwyczajnie pięknie! Aż chce się żyć :) Czekając na sezonowe owoce, ja zwłaszcza na ukochane truskawki!!!, nie zapominajmy o odrobinie rozkoszy :) Wiem, że teraz większość osób przykłada szczególną wagę do wagi i wyglądu, by przed latem zdążyć pozbyć się nadprogramowych kilogramów i niechcianego tłuszczyku, dlatego jako alternatywę proponuję Wam zdrowy
Taste Of My DayCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji. Składniki: 6 jabłek 60 g cukru 150 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów laskowych
Niezły Młynekmąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości
prawdziwe jedzeniejajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto
W Mojej Kuchni Lubięmiejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka
W Mojej Kuchni Lubięsól - szczypta, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut
W Mojej Kuchni Lubiędrożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest
prawdziwe jedzeniedrożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest
prawdziwe jedzeniekurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią ala carbonara Makaron z szpinakiem i kurczakiem Spaghetti z truskawkami
Ala piecze i gotujemamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek. Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami , dziś sięgnęłam po jesienne śliwki. Wykorzystałam również bardzo prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois , tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc
Chilli Czosnek i Oliwajutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy
Czarnawisienka