truskawki - 19264 przepisów (strona:1027/1285)

Tort jeżynowo - jagodowy 176

kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 136

kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 95

waniliowy 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa do dań słodkich z młynka 2 łyżki naturalnego jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki

Kuchnia w opałach
PAVLOVA 81

soli 3/4 szklanki cukru (dodałam też 2 łyżki cukru trzcinowego) 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru śmietan-fix owoce (truskawki, maliny kiwi) A jak to zrobić: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.  Pod koniec dodać ocet

Kuchnia w opałach
BANANY W CZEKOLADZIE Z SOLONYMI ORZESZKAMI 85

przekąska na lato trochę słodka, trochę słona, ale jak najbardziej owocowa. Spróbujcie, polecam. SKŁADNIKI: 2 banany 100 gram gorzkiej czekolady 60 g solonych orzechów ziemnych dodatkowo:melon, kiwi i truskawki A jak to zrobić: Orzeszki pokroić na  drobne kawałki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać ze skóry i pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany

Kuchnia w opałach
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OWOCOWY 140

samego rana świętuję pysznym koktajlem. Może nie do końca z mleka, bo z jogurtu, ale to też w końcu produkt mleczny. SKŁADNIKI: 500 ml. jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 1 szklanka melona miodowego 1/2 szklanka malin 1 łyżki cukru (opcjonalnie) A jak o zrobić: Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i przy użyciu blendera rozdrobnić je. Dodać jogurt i całość jeszcze

Kuchnia w opałach
RÓŻANE MAKARONIKI 116

łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy   krem  125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki wody różanej dodałam jeszcze 2 bardzo drobno pokrojone truskawki     A jak to zrobić: Migdały połączyć z cukrem pudrem i najlepiej jeszcze raz je dobrze zmielić, by były jak najdrobniejsze. Białka ubić na sztywno (zaleca się aby białka były oddzielone

Kuchnia w opałach
Makarony 192

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Sałatka warzywna z tortellini Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią Spaghetti z truskawkami Pulpety z makaronem Spaghetti z klopsikami Makaron z szpinakiem i kurczakiem Zapiekanka z makaronem Sałatka makaronowa Spaghetti carbonara Makaron z sosem dyniowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Risotto z grzybami leśnymi Sałatka z tortellini Spaghetti carbonara

Ala piecze i gotuje
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 257

wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy

OstryKęs
Kruche ciasto z lekką budyniową pianką 68021

Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć

Bullio
Babeczki czekoladowe z kremem i owocami 173

łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami

Bullio
Sernik z musem malinowym 281

Sernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na kilku blogach. Mój jest jak zwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy

Bullio
Ptasie mleczko 37703

smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem roślinnym

Bullio
OMLET BANANOWY :) 140

patelnie. Smażę z jednej i drugiej strony na złoty kolor.      Usmażony omlet wykładam na talerz smaruję jogurtem naturalnym, dekoruję pokrojonym bananem (w sezonie możemy użyć truskawki, jagody, itp), posypuję cynamonem :) SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem 251

dzieciństwie najlepsze pierogi to były te z truskawkami lub jagodami. Mama przygotowywała je nam nawet zimą, z zamrożonych owoców. Gdy byłam trochę starsza polubiłam pierogi z mięsem i ruskie. Na początku studiów, gdy zaczęłam mieszkać sama, pierogi z paczki okazywały się doskonałym rozwiązaniem obiadowym. Wtedy nie podejmowałam się robienia pierogów. O farszach innych niż te 'klasyczne' nie myślałam. Dopiero

Pełna Lodówka