spodziewałam w ilościach hurtowych na każdym stoisku, a znalazłam raptem jeden woreczek (dlatego dzisiaj, gdy zobaczyłam ją w markecie, od razu kupiłam na zapas i zamroziłam); C. nabył również trufle (za mikroskopijny słoiczek zapłacił górę pieniędzy, ale przynajmniej odwiodło to go od karcących spojrzeń w kierunku moich siatek z zakupami), jakieś mega ostre papryczki chilli i woreczek kasztanów, z których
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek , jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam! Scroll down for recipe in English Śledzie wigilijne (4 porcje) Składniki
karmelowyprawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały Słońce? Ale były wyjątkowo pyszne. Może udzieliła mi się tylko wyobraźnia z tęsknoty za tymi czerwonymi truflami? Może...grunt to pozytywne myślenie ;) P.S. Goździki to moje ulubione kwiaty :) Składniki na krem: 1 l dobrej jakości jogurtu greckiego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3 op. budyniu śmietankowego albo
Bon Appetit Małgorzatyoliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko TP Italia było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły jednak na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu po dwa słoiczki tych specjałów. Oczywiście nie mogło również zabraknąć Gwiazdeczki
Food Squaresól, pieprz do smaku. Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki, 6 marchewek, 1 posiekana chili, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, oliwa aromatyzowana czarną truflą, śmietanka 18% lub mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć
SzczyptaSmaQwypieki spadły na moją głowę, orzechowiec i pierniczki już są. Na dzisiaj został mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek zasłodzenie gwarantowane) i gotuję kwaśno-słodką kaszę. Ręce mam lepie od lukru,a na twarz w mące świeci słońce
More food, love and dreamsmozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką
Moja smaczna kuchniakilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda? Ale co ja zrobię, skoro buraczki lubię :-) Mateusz trochę mniej, bo buraki pachną mu ziemią, ale i tak zjadł ze smakiem i prosił jeszcze o dokładkę! Muffinki
Pora coś zjeśćSadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli
Moja smaczna kuchniaPiemont jest piękny, smaczny, kolorowy. Kulminacja smaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie
Z Kuchni Do Kuchninatką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaoliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaMuffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kartofelki marcepanowe Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniprzepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem . Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone . Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady. Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć
kolorowotorcikowozdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła na inne danie i wybrała poduszeczki z kozim serem i truflami z sosem na bazie serka mascarpone . Podzieliła się swoją niewielką porcją razem z nami i muszę przyznać, że było pyszne! Zapytajcie o to danie podczas wizyty w La Traviacie
Pasja Smaku