Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj(...)garść jej promienie,trzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły! Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca! Najlepszego Wszystkim
Grunt to przepis!Sezon na śliwki powoli się kończy. Na szczęście na bazarku nadal mogę je kupić u "pana Jabłuszko" :) I tak te Jego skrzynki skojarzyły mi się z polską tradycyjną wsią lub posiłkami zjadanymi na dworze, że postanowiłam upiec najłatwiejsze i chyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli. Składniki(...)temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone i posypane cukrem pudrem. To ciasto świetnie pasuje do jedzenia na dworze, ale pogoda nie zachęca :( ----------- Podobne: Wegańskie ciasto ze śliwkami Sernik z rosą Kruche ciasto z nadzieniem
Weekendy w domu i ogrodziesię na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka(...)góry dnem. Nakrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowaną możemy przechowywać ok. miesiąc czasu. Gdy chcemy ją przechowywać dłużej – pasteryzujemy przez ok. 15 minut (w piekarniku lub tradycyjnie w wodzie). Uwaga: Jeśli frużelina wiśniowa przed użyciem jest zbyt gęsta – wystarczy dolać odrobinę wrzątku z czajnika i wymieszać. Post Frużelina wiśniowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWrocław od strony cukierniczej ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo(...)deserów o modernistycznych kształtach skomponowanych ze świadomie dobranych produktów wysokiej jakości. Tutaj nie ma miejsca na tanie cukiernicze substytuty i kompromisy. Warto jeszcze powiedzieć czym różni się monoporcja od tradycyjnego kawałka ciasta: otóż przede wszystkim zamkniętą przez polewę formą, która ma być miniaturowym odpowiednikiem pełnowymiarowego deseru. Sztandarowymi produktami Nanan mają być eklery, a właściwie wariacja na ich temat, która odświeżyła
Food SquareOkres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności
Tradycyjna Kuchniamuffinki cytrynowe z mąki ryżowej to dietetyczna alternatywa do tradycyjnych babeczek i ciasteczek. Nie zawierają cukru ani glutenu. Mąka ryżowa najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. To z niej powstaje makaron ryżowy czy papier ryżowy, który jest potrzebny do zrobienia np. sajgonek. Mąka ta nie zawiera glutenu, przez co nie jest tak kleista jak mąka pszenna, wypieki z niej wychodzą(...)papilotkami. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 25-30 minut, aż babeczki się zarumienią SMACZNEGO Jeśli szukasz innych przepisów na fit słodkości polecam Ci pyszny SERNIK Z SERKÓW WIEJSKICH . Artykuł FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ pochodzi z serwisu
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiWigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks(...)Bounty" Tort Czekoladowo - Wiśniowy Tort z Kremem z Masła Orzechowego Tort Szwarcwaldzki Tort Makowy z Masą Budyniową i Dżemem Porzeczkowym Tort "Raffaello" Tort Makowy z Białą Czekoladą Tort Brzoskwiniowy Serniki Sernik "Krówka" Sernik z Kokosem Siostry Anastazji Sernik Wiedeński Sernik Czekoladowy z Orzechami Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies Sernik Kokosowy Sernik
Słodka Stronasię mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik. Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi(...)delikatnie uchylamy drzwiczki, po kolejnych piętnastu wystawiamy ciasto na zewnątrz. Z formy wyjmujemy po całkowitym ostygnięciu. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Do tego dużo mniej kaloryczne niż tradycyjne, mało tłuszczu, dużo białka, o walorach ekonomicznych nawet nie wspomnę
Dieta moja pasjaZupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest
Kuchnia ŁukaszaObawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;) Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika nie zrobiłam, zabrakło weny i pomysłu. Za to do głowy wpadł mi pomysł, by ten ser połączyć z jagodami, które w zamrażarce miały doczekać zimy. Co prawda, by nałożyć lody, trzeba je wyciągnąć jakieś(...)przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem. Sposób przygotowania tradycyjny: Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód
Kuchnia w czekoladzieAlan Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru(...)słodkości - np. ciasteczkowe lizaki, ciasteczka ślubne, babeczki, makaroniki czy słodki bufet! Znajdziemy tu przepisy na ciasteczkowe lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady. Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów
Plate of Joyniestety po raz kolejny nie spędzę Świąt w domu, dlatego w ogóle nie poczuję ich atmosfery. Ale dla tych którzy, którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest(...)manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest
Relaxtimemojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis nadelikatna i aromatyczna. Ja przyznaję się, że paschą zajadam się cały rok – z dodatkiem galaretki i kakao nazywa się u mnie w rodzinie melbą . Jednak zgodnie z tradycją tradycyjną paschę można jeść tylko raz do roku – w Wielkanoc. Pascha wielkanocna: 1,5 l świeżego, tłustego mleka 3,2% – najlepiej takiego z lodówki, nie UHT 1,5 łyżki(...)przezroczystą folią (najlepiej jak pascha jest wysoka, można przygotować na wielkanocny stół dwie mniejsze – w pojemniczkach po dużej śmietanie lub jedną dużą np. w wiaderku po serze na sernik). Pascha wielkanocna musi się schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami. Odsączony domowy twaróg Post Pascha wielkanocna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku