tradycyjny sernik - 795 przepisów (strona:42/53)

Ryba w cieście naleśnikowym 166

 Soczysta ryba w mięciutkim cieście naleśnikowym, to naprawdę idealne połączenie! Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś

Kuchnia Łukasza
Pierogi ruskie 152

Ostatnie kilka dni, to była jakaś masakra. Ilość pracy zmusiła mnie do maszynowego wykonywania czynności - od chwili wczesnej pobudki, aż do późnych godzin nocnych. W głowie

Życie zamknięte w smaku
Podsumowanie roku 2016 297

kochani w Nowym Roku 2017 :) Życzę Wam, aby ten rok przyniósł Wam same dobre chwile, jak najmniej trosk i aby Wam się wiodło we wszystkich dziedzinach życia :) Tradycyjnie życzę, aby kolejny rok był lepszy od poprzedniego :) Dla mnie poprzedni rok był wyjątkowy pod każdym względem. Najlepszy w moim życiu. I najbardziej intensywny. Spełniła się znaczna część moich marzeń. Na początku(...)truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju

My simple kitchen
Prosty placek z jabłkami. 158

Wyniki badań przeprowadzonych na grupie Polaków mające wyłonić nie tyle największych łasuchów, ale koneserów i ich słodkie wybory, były dla mnie w ogóle niezaskakujące.  Najwięcej z nas kocha serniki,  a reszta jabłeczniki. Czy kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. Tak jedno, jak i drugie ciasto  jest przepyszne i daje wiele możliwości. A jak jeszcze jest proste(...)minut w 180 stopniach lub dla uzyskania  satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście nie ma zbyt wiele cukru, nie ma też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem.  I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy  smaczne, bardzo  kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek

Dieta moja pasja
MENU NA BOŻE NARODZENIE 160

postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach różnie to bywa... Zacznijmy od karpia. U nas bywa karp tradycyjny, smażony maśle lub na oleju kokosowym: Mój sposób na pysznego, chrupiącego karpia: Wigilijna zupa rybna z karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami(...)kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie: Sernik rosa: Sernik z murzynkiem: Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie

Smaczne Zdrowe
Menu na Wigilię 4219

wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawią w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy. Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do zup podaję uszka, paszteciki lub makaron. Zupy(...)makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.  Słodkości: 1.        Domowe pierniczki 2.        Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową

Ugotować
Sernik z brzoskwinią 176

Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.  Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego.  Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy  piekarniku do ostygnięcia. Wyjęty od razu opadnie na środku. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Faworki (chrust) 187

 Fawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej

Kuchnia Łukasza
MINI SERNICZKI NA ZIMNO 124

Urocze mini serniczki na zimno idealnie sprawdzają się w taką pogodę jaka jest dziś u mnie, słoneczko grzeje. W kształcie gwiazdek wyglądają cudownie. Moja córka jest

Zrób to smacznie
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 162

Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj(...)garść jej promienie,trzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły! Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka,  pysznego karpia, apetycznego śledzika,  wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca!   Najlepszego Wszystkim

Grunt to przepis!
Rustykalna tarta ze śliwkami 151

Sezon na śliwki powoli się kończy. Na szczęście na bazarku nadal mogę je kupić u "pana Jabłuszko" :) I tak te Jego skrzynki skojarzyły mi się z polską tradycyjną wsią lub posiłkami zjadanymi na dworze, że postanowiłam upiec najłatwiejsze i chyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli. Składniki(...)temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone i posypane cukrem pudrem. To ciasto świetnie pasuje do jedzenia na dworze, ale pogoda nie zachęca :( ----------- Podobne: Wegańskie ciasto ze śliwkami Sernik z rosą Kruche ciasto z nadzieniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Frużelina wiśniowa 275

się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka(...)góry dnem. Nakrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowaną możemy przechowywać ok. miesiąc czasu. Gdy chcemy ją przechowywać dłużej – pasteryzujemy przez ok. 15 minut (w piekarniku lub tradycyjnie w wodzie). Uwaga: Jeśli frużelina wiśniowa przed użyciem jest zbyt gęsta – wystarczy dolać odrobinę wrzątku z czajnika i wymieszać. Post Frużelina wiśniowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 130

Wrocław od strony cukierniczej ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo(...)deserów o modernistycznych kształtach skomponowanych ze świadomie dobranych produktów wysokiej jakości. Tutaj nie ma miejsca na tanie cukiernicze substytuty i kompromisy. Warto jeszcze powiedzieć czym różni się monoporcja od tradycyjnego kawałka ciasta: otóż przede wszystkim zamkniętą przez polewę formą, która ma być miniaturowym odpowiednikiem pełnowymiarowego deseru. Sztandarowymi produktami Nanan mają być eklery, a właściwie wariacja na ich temat, która odświeżyła

Food Square
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 262

Okres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania