tradycyjny sernik - 795 przepisów (strona:39/53)

Orzechy w czekoladzie 128

Czas ucieka nieubłaganie szybko. Planowałam, że podzielę się przepisem na sernik i pierogi, a tu nici. Niedoczas straszny opanował moje życie. Co chwila coś, a doba nie chce być dłuższa. Do tego są chwile, że wszystko jest przeciwko mnie. Dziś dla przykładu, gdy parę godzin temu zabrałam się za wpis, nagle komputer wyłączył się tak sam z siebie(...)Nadrabiam więc stracony czas. Propozycja szybka i prosta, ale czasem takie też są potrzebne. Szczególnie gdy musimy przygotować coś słodkiego. To akurat mała słodycz w prezencie. Wymyślanie zdrowych zamienników tradycyjnych słodyczy nie zawsze jest łatwe. Czasem kulinarne eksperymenty kończą się totalną klapą. Tak było u mnie w tym roku. Z pyszności, które planowałam nic nie wyszło, a te orzechy

Przysmaki Karolki
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 220

masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37,5 x 24,5cm. Składniki(...)proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 280g mąki orkiszowej typ750      lub 1,5 szklanki mąki tortowej - 4 całe jajka masy serowej: - 1 kg mielonego twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny) - 1,5 szklanki ksylitolu  lub cukru trzcinowego (można dać pół na pół ksylitol z cukrem trzcinowym) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 135g rozpuszczonego masła - 4 jajka

Smaczne Zdrowe
MASA MAKOWA 136

jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie(...)maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 294

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę(...)zwyczajowo torty  z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania

W kuchni Karmel-itki
Serniczki z czekoladą i kasza gryczaną 158

zdecydować czy bardziej mam ochotę na czekoladę, czy na sernik dlatego postanowiłam połączyć jedno z drugim. Tym sposobem uzyskałam mufinki z czekoladowym spodem z kaszy gryczanej i warstwą sernika na wierzchu. Ze zgrozą muszę przyznać, że ponad połowę pochłonęłam sama, takie były pyszne. Składniki na ok 12 babeczek Warstwa czekoladowa 1/2 szkl kaszy gryczanej 1 szkl. wody 1/2 tabliczki(...)mikrofali i łączymy z kaszą. Jaja ubijamy z cukrem do białości i łączymy z kaszowo-czkoladową masą, na koniec dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania) Warstwa serowa 350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president) 4 łyżki cukru 2 jaja aromat waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. Białka

Cynamonowe szczęście
Pascha wielkanocna na zimno 426

Pascha wielkanocna na zimno pojawiła się w naszym domu dopiero parę lat temu. I przyznam szczerze, że biorąc pod uwagę, jaką zrobiła furorę, nie do końca

Pociąg Do Kuchni
Mini serniczki z jeżynami 379

Jakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach i na małych skrawkach papieru, serwetkach i wycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie(...)jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto.  Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :)Składniki na spód:100 g herbatników50 g masłaSkładniki na masę serową:250 g sera (ja miałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)100 g gotowej

Ciastkozercy
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 198

bowaniu s ł odkich specjałów lokalu jest więc gdzie rozprostować nogi - molo sopockie ni emalże za rogiem.  A czym tak właściwie jest Gunga ? "To prawdziwe Gelato , czyli tradycyjne, włoskie lody rzemieślnicze przygotowywane na podstawie naturalnych składnikow oraz dokładnie opracowanych receptur " [źródło: Gunga ]. Ta niewielka Gelateria , w stylu "dziupla w szkle" , właśnie w tego typu, autentyczn ych lodach rodem(...)chyba znaj ą i kochaj ą wyroby cukiernicze od T.Deker Patissier & Chocolatier . Ja często si ę tu pojawiam by skosztować (lub zabrać ze sobą na wynos) mój ukochany sernik cynamonowo-miodowy :) S ł odkości są zawsze przep ię knie zaprezentowane i z dbałością o każdy szc ze g ół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną

Grunt to przepis!
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 691

Latem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem

Kuchnia Łukasza
Przepisy na tłusty czwartek 167

Tłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień

Kuchnia Łukasza
Zupa cebulowa. 172

 Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula

Kuchnia Łukasza
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 168

słynne herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z pieczonej cukinii 196

Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z

Kuchnia Łukasza
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 133

mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo(...)czas wydawania dań. Wszystkie dania były bardzo pięknie podane, wyglądały niesamowicie apetycznie. My oczywiście dostalismy porcje degustacyjne, które i tak były spore. Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne. Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami

Kulinarne przygody Gatity