Dziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny smak sernika. Do sernika wykorzystałam wspaniałą kawę od Tommy Cafe . Ten aromat i smak… coś cudownego dla zmysłów. Już po otwarciu opakowania wiedziałam, że mam do czynienia ze wspaniałą wysokiej jakości kawą(...)przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.Warto sięgać po dobrej jakości kawy. Taka filiżanka nie tylko budzi, ale też wspaniale smakuje. Dlatego mój delikatnie kawowy sernik podałam dodatkowo w towarzystwie filiżanki pysznej kawy Polecam. Taki sernik możecie również przygotować np. na ciasteczkowym spodzie. Aby Wasz sernik był wyższy wystarczy użyć mniejszej formy. Ja przygotowałam
Słodkie okruszkiideał w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2010. Sernik migdałowy - to przecież zasmakuje każdemu. Z mielonymi migdałami, co oznacza, że będzie miał ciekawą strukturę, troszkę inną od tradycyjnych, gładkich serników. Z odrobiną alkoholu, która sprawi, że dzień w pracy nie będzie się tak dłużył (wiem, wiem, cały alkohol wyparował podczas pieczenia, ale siła sugestii jest wielka). I wreszcie(...)serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki
Smakołyki Berenikikrakowski – tradycyjny polski klasyk z charakterystyczną kratką. Jego przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej. Masa serowa jest bardziej zwarta i cięższa od innych serników z dużą ilością bakalii (u mnie z rodzynkami). Oczywiście jeżeli za nimi nie przepadamy możemy je po prostu pominąć Sernik krakowski Drukuj przepis
Marta GotujeWielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość(...)lodówki. W tym czasie zabieramy się za robienie polewy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, nie gorącą polewę wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki, by zastygła. Smacznego! Artykuł Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongwspaniały rozpływający się w ustach smak, którym można się delektować łyżeczka po łyżeczce. Dziś zapraszam Was właśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się
Słodkie okruszkitych, którzy z różnych względów nie pieką (nie lubią; myślą, że nie potrafią; nie mają piekarnika...). Przygotowuje się go błyskawicznie i co najistotniejsze, zasmakował nam bardziej niż tradycyjny, pieczony sernik. Sernik gotowany jest bardzo delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Polecam bardzo gorąco nie tylko na wielkanocny stół. Można oczywiście przygotować go na własnoręcznie upieczonym kruchym spodzie
Smaczne ZdroweBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Po około pół godziny wyjąć go.Górę sernika wyłożyć wiśniami i........smacznego :)UWAGA!Sklep Anielskie Przysmaki zaprasza na promocję swoich produktów.Robiąc zakupy za minimum
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie z wilgotną masą serową, malinkami i płatkami migdałów. No i czego chcieć więcej??? Przepis od Doroty . Składniki na formę o wymiarach 30x23 cm. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej; 2 łyżki cukru pudru; 100 g zimnego masła lub margaryny; 1 żółtko; 1 łyżka bardzo zimnej wody; Mąkę i cukier puder przesiać przez sito(...)pszenną i ziemniaczaną i wszystko razem zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na serze poukładać maliny i całość posypać płatkami migdałów. Sernik należy piec w temperaturze 150 st.C przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Upieczony sernik
In my kitchenciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki
Przepisy Kulinarnetęskniłam za jakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik! Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku
Świat Ciastapiekarnika. Smak batoników Milky Way to w ostatnim czasie moje odkrycie, niedawno pojawił się tu wpis z przepisem na mazurek milky way, w archiwum bloga można też znaleźć sernik czy tradycyjne ciasto pieczone milky way. Dzisiejsze ciasto to smakowita masa mleczna (bardzo zresztą podobna, jak ta we wspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej
Słodkie inspiracjeciasteczka. Ok. Powiecie, a gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki
Mania WypiekaniaPoza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie
kolorowotorcikowoAdwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂 Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂 ZAPIEKANKA […] Artykuł Zapiekanka truskawkowa z adwokatem pochodzi
Wiszniówka