tradycyjny sernik - 795 przepisów (strona:16/53)

Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 166

Kolejna wariacja na temat mojego ukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada   Składniki: Spód: około(...)Oreo 50 g masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny

Mania Gotowania
serniko-piernik 181

Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik gotowany 343

RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można „domieszać”, np. mascarpone i rocottę (wiem, bo sprawdziłam), ale nie więcej jak ¼ całości. - Najlepszy do sernika gotowanego jest twaróg tradycyjny, nie z wiaderka. Masa wyjdzie gęsta, zwarta i bardzo kremowa. - Budynie muszą być bardzo dokładnie rozpuszczone w mleku, inaczej w masie serowej będą grudki. - Zamiast ciasta półkruchego można

mojewypiekiinietylko
Sernik wiedeński 286

Piekłam już wiele różnych serników, ale śmiało stwierdzam, że te tradycyjne z przepisów mamy są najlepsze:)) Przepis na ten sernik mam właśnie od mamy i pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Co prawda mama do sernika dodaje rodzynki, ale ja wole taką wersję:)) Ciasto: 125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  1/2 szklanki mąki

Z miłości do słodkości
Sernik z białek "Biały puch" 238

Dziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik

Moje Małe Czarowanie
Sernik z twarogu homogenizowanego 126

Bardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta. Trzeba jednak uważać na

Tradycyjna Kuchnia
Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 319

fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Składniki: 1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony(...)Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki.  Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik mamy (tradycyjny) 148

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki: (składniki na tortownicę o średnicy 28cm) 950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego) 250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki(...)około 50 minut do suchego patyczka.  Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie

Pyry na Gaz
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 167

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis (z małymi modyfikacjami) z blogu: Cukrowa Wróżka . Wspominałam o karmelizowanych płatkach - uwielbiaaaam je!  Dlatego sernik w takim połączeniu jest rewelacyjny. U mnie zniknął w niecałe 2 dni! Masa serowa jest kremowa i delikatna. Spód idealnie się kroi i nie rozpada, jest zwarty i wbrew pozorom - nie rozmiękły. O kruszonce nie będę(...)minut w 160 stopniach.   (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.   Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka. Pieczone w tradycyjny sposób też wyjdzie.) Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać (lekko wgniatając) resztą płatków

Di gotuje
Wuzetka - ciasto WZ 176

font-family:"Times New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno

Obiad gotowy
Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie 356

Sernik to nie tylko nasz ulubiony deser. Robi się go na całym świecie i wszędzie w inny sposób. Sernik nowojorski jest mega gładki i

Karo in the Kitchen
Przepisy na Wielkanoc 324

Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś

Kuchnia Łukasza
CIASTKA ZEBRA (BARDZO KRUCHE) 223

Bardzo kruche ciasteczka z kakao i wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji. Inne wypieki z "zebrowym" wzorem: - Sernik zebra - Babka zebra (tradycyjna) - Babka zebra (pomarańczowo-kakaowa Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 300

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła

Kuchnia Ellie
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 153

Sernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik

mecooks