Idealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4
Tradycyjna KuchniaKlasyka polskiego wypieku. Znany i lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru
mojewypiekiinietylkojedno z najlepszych ciast marchewkowych jakie udało mi się zrobić - jaglane ciasto marchewkowe! Jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe), a tak naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty
Kuchnia Łukaszaowoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnyCześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w galarecie (i to zdecydowanie szybszą alternatywą, jest szynka w galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek
blog.moje-pasje.infopowiedział, że tort musi być tradycyjny? U nas po raz kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić
Państwo Wojtczuk gotująSernik ten przerósł moje oczekiwania, spodziewałam się czegoś zwykłego a wyszło coś magicznego. Niech nie zniechęca was wygląd bo to najpyszniejszy sernik s. Anastazji z książki 100 nowych ciast. Piekłam w dużej tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 41 cm x 25 cm. Ps warto zapisać sobie przepis na ciasto kruche bo wychodzi idealne! Czytaj więcej
PychotkaaaCzyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana
Roślinna - blog wegańskisłodkości, bo według mnie nie ma co wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się
Słodkie Przyjemnościwierzch możecie użyć dowolną galaretkę i owoce. Tym razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie. Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak(...)dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko znikają… ale to wiadomo. A drugą wadą jest konieczność przechowywania ich w lodówce, w której wiecznie nie mam miejsca. Ale na sernik na zimno, jakoś je wygospodarowuję Drukuj Sernik na zimno z mascarpone window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Spód 100 gr rozpuszczonego masła 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych Masa
Mieszam w Garnkuchwilę na nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa(...)limonki - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha
Magiczna kuchnia Dariimasy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Masę wyłożyć na czekoladowy spód, wyrównać wierzch sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał (najlepiej na całą noc). Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru; 40 g mąki ziemniaczanej; 500 g wiśni wydrylowanych; 200 g porzeczki czerwonej(...)cukru. Do gotującego soku dodać rozmieszaną mąkę i zagotować cały czas mieszając (około 2 minuty). Ugotowany budyń (nie będzie tak gęsty jak tradycyjny budyń) odstawić, dodać wiśnie i wymieszać. Ostudzić. Przestygniętą masę wiśniową wyłożyć na wierzch sernika i schłodzić w lodówce. Moje uwagi: 1. Tortownicy nie smarowałam masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania masy wiśniowej zwiększyłam ilość
In my kitchenupiec również w formie tortu. Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego
codojedzeniaDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku
Ciasta z tradycjamiNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na tort ciasto. Padło na przepis na sernik ze strony Kwestia Smaku Przepis trochę zmieniłam, ale nie za bardzo kilka detali. Sernik wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki. Z racji użytego twarogu
Państwo Wojtczuk gotują