potrafiłam się jednak powstrzymać. Od dawna chodziła za mną także chałka. W piątek wyczaiłam chałki mini, w nowo otwartej piekarni w Katowicach. Trochę żałuję jednak, że nie kupiłam dużej, tosty lepiej prezentowałyby się na zdjęciach. No nic, już i tak jest pozamiatane. Wyszło z tego bardzo sympatyczne śniadanie. Zrobiłam w sumie dwie wersje, do jednej z nich dodałam świeżo mielony(...)odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy paręnaście sekund na odrobinie masła. Kromki chałki moczymy z obu stron w mleku z jajkami i smażymy na maśle do zrumienienia. Tosty wykładamy na talerz, dodajemy truskawki i prażone migdały. Całość polewamy miodem i balsamico. Artykuł Tosty francuskie z chałką i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTosty zrobione, zjedzone. Powiem Wam, że bardzo pasował do nich dżem figowy. Bez słodkiego dodatku były dobre, ale z dżemem jeszcze lepsze. Nie musicie oczywiście skupiać się na tym konkretnym, jeżeli lubicie inny, dodajcie go. Śniadanie może niecodzienne, ale czasem można pobawić się w dziwaka. Dziś strajkuję. Dziś kuchnię będzie mi zajmować dwóch jegomości. Ja nie wnikam, nie pomagam(...)stron, można je także opiec w tosterze. Na kromki układamy plasterki camemberta, boczniaki, całość posypujemy ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Tak jak pisałam we wstępie, polecam do tostów podać jeszcze ulubiony dżem. Artykuł Tosty z boczniakami i camembertem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczerwonej cebuli 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 pęczek koperku 1/2 słoika buraczków wiórki 150 g serka śmietankowego (np. Almette) 2 płaty śledziowe z zalewy octowej sól, pieprz 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym) WYKONANIE Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki również pokroić w niewielką kostkę. Nieco koperku zostawić(...)śledziowe dobrze odsączyć ręcznikami papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać. Z tostów wyciąć kółka szklanką i upiec je w tosterze lub piekarniku na chrupiąco. Na każdy tost nałożyć sałatkę (ja wykorzystałam w tym celu gałkownicę do lodów). Na górze ułożyć kawałek śledzia
Passions hobbies lifeznaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni został ślad po próbie nieroztropnego udowodnienia hotelowemu opiekaczowi do tostów, że słusznej wielkości słodka bułeczka, również ma prawo się przyrumienić. Nie ma. I nie było prostym wyciągnięcie jej, po niespodziewanym zaklinowaniu, gdzieś na poziomie piekielnej grzałki. Ale starałam się(...)Wystarałam się o najpewniej kategorię poparzeń stopnia trzeciego, jak mnie uczono na kursie. Zatem, ku przestrodze. Tost to tost. Rządzi się innymi prawami. Prawami do opiekania. Składniki: 600 gram mąki pszennej 40 gram drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 80 gram roztopionego masła 5 łyżek cukru cukier waniliowy Mus śliwkowy: 1/2 kg śliwek łyżeczka cynamonu 1 - 2 łyżki cukru
Kronika Piekarnikadodatek do filiżanki kawy. Ciasteczkowy krem speculoos to nic innego jak smarowidło ze zmiksowanych korzennych ciastek. Krem z pewnością zasmakuje smakoszom Nutelli i masła orzechowego, możesz nakładać go na tosty, naleśniki, gofry. Może posłużyć jako krem do przełożenia tortu lub tartaletek. Mnie osobiście urzekł jego wciągający słodki smak z nutą korzennej goryczki. W głowie pojawił mi się pewien plan(...)Holenderska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoiczek Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 310 kcal Kremowe smarowidło z korzennych ciasteczek speculoos, białej czekolady i mleka zagęszczonego. Krem ciasteczkowy do tostów i rogalików. Składniki: 100 g ciastek korzennych speculoos 30 g płynnego miodu lipowego 50 ml mleka 50 ml mleka skondensowanego słodzonego 30 ml oleju kokosowego, rafinowanego 50 g białej czekolady
ProstePesto.plPyszne i proste danie, które możecie przygotować na śniadanie lub lunch, mocno sezonowe bo wykorzystamy leśne grzyby, ale zamiennie możecie użyć pieczarek lub boczniaków. Przepis na tosty francuskie: - 2- 3 kromki czerstwego chleba lub bułki lub bagietki - 2 jaja - 1/2 szkl. mleka - sól, pieprz - 2- 3 borowiki - świeże zioła typu nać pietruszki lub oregano - łyżeczka parmezanu - 3 łyżki masła(...)łyżeczki oliwy z oliwek Na patelni na 2 łyżkach masła podsmaż grzyby, pokrojone w plasterki, mają się mocno zrumienić. Chleb namocz w mleku, potem w roztrzepanym jednym jajku. Tosty smażymy na połączeniu masła i oliwy z oliwek, na złoty kolor z każdej strony, ułożone na talerzu oprósz świeżo startym parmezanem. Jajko wybij na patelnie i usmaż, ale żółtko pozostaw płynne
SMYKWKUCHNIDzisiaj zaserwowałam sobie obłędne śniadanie: tosty francuskie z chałki, posypane cukrem pudrem i świeżymi truskawkami. Wyglądają jeszcze lepiej niż smakują, jeśli nie jedliście to koniecznie spróbujcie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tosty francuskie z chałki Składniki 1 jajko 3 łyżki mleka 2 kromki chałki grubości 1,5 cm cukier puder do oprószenia 1 łyżka masła (może być klarowane) świeże owoce(...)chwili odwracamy i smażymy z drugiej strony. Oprószamy cukrem pudrem, dodajemy świeże owoce i podajemy jeszcze ciepłe. Można je także podać polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie z chałki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamjajka, 100 ml mleka, 2 łyżki cukru, masło, ulubione owoce: np. jagody, banan, truskawki, cukier puder do posypania. Uwielbiam śniadania na słodko. Dzisiaj zaproponuję bardzo prosty przepis na tosty francuskie z cukrem pudrem i z owocami. Tosty można wykonać z dowolnego miękkiego pieczywa, np. chleba, bułki francuskiej, pieczywa tostowego czy tak jak moim przypadku z chałki. Przepis na chałkę pieczoną(...)rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Mi wystarczyło po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu każdy kawałek odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tosty podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione ulubionymi owocami. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniJeśli zdarza się Wam mieć w domu czerstwe pieczywo, wykorzystajcie je na coś pysznego . Dzisiejsza propozycja to tosty francuskie na słodko . Są absolutnie genialne! Ja wykorzystałam chałkę, ale sprawdzi się bułka paryska, chleb tostowy lub bułki. Tosty rewelacyjnie smakują z dodatkiem owoców oraz jogurtu lub śmietanki . Drukuj Tosty francuskie na słodko Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 1 sztuka Kalorie (porcja/sztuka
Przepisy na widelcuprostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy W tym tygodniu z moich zupełnych nowości polecam Waszej uwadze tosty francuskie I w ramach przypomnienia: Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 zawiera ok. 1800 – 2000 kcal dziennie. Tak jak wspominałam ostatnio – to nie dieta, a propozycja posiłków. Możesz je dowolnie modyfikować(...)jeśli tak to dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze ok. 5 – 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dal z czerwonej soczewicy podawaj z ryżem. Kolacja: Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem [534 kcal/ W: 86 g/ B: 13 g/ T: 15 g] 100 g banana 70 ml napoju sojowego 90 g chleba żytniego 15 g masła orzechowego
365 dni dookoła kuchniteż być sok z cytryny Litr wody Pasta z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia. Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj(...)wodzie spokojnie mu wystarczą. Po tym czasie wyciągnij jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej. Krok 4 Zrób tosty. Posmaruj kromki grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wyłóż jajko. Gotowe! Artykuł Jajko w koszulce na toście z awokado pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJeśli znudzą Wam się tradycyjne tosty z samym serem, to dodajcie do nich ulubione przyprawy i sos pomarańczowo-pomidorowy. Szybkie i proste, a od razu posmakują inaczej :) 8 kromek chleba tostowego 100 g startego cheddara pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki pół łyżeczki nasion kminu pół łyżeczki nasion kolendry szczypta cynamonu szczypta kurkumy sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy(...)chleba nakładamy starty ser i posypujemy przyprawami. Przykrywamy pozostałymi kromkami i opiekamy w tosterze lub grillu elektrycznym, do zrumienienia. Passatę lub ketchup mieszamy z sokiem z pomarańczy i doprawiamy. Tosty podaj z powstałym sosem oraz z bazylią i chili. Smacznego :) Artykuł Tosty z cheddarem i sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog