Znacie je doskonale! Tosty francuskie to po prostu chleb w jajku usmażony na patelni. Podane na słodko lub wytrawnie to świetna propozycja na śniadanie dla każdego. Moje tosty są w zdrowszej wersji, bo z chleba żytniego. Smacznego! Składniki: (na 2 porcje) 4 kromki chleba żytniego 1 duże jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka oleju rzepakowego dowolne owoce(...)oleju, rozgrzać. Kromki chleba maczać z obu stron w jajku z mlekiem i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia, obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minutek. Tosty podawać na ciepło z owocami i miodem lub posypując odrobiną cukru pudru. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemądrości i zlizywać czekoladę z palców" Dorwałem się do jej książki i szczególnie jeden przepis zwrócił moją uwagę. Toast Sandwiches :) Przytoczę tu w miarę dokładne tłumaczenie. Składniki: - cienki zimny tost - kawałki chleba posmarowane masłem (ja nie byłem tak rozrzutny i użyłem margaryny) - pieprz i sól Wykonanie: Włożyć cienkiego tosta pomiędzy posmarowane masłem kawałki chleba i przyprawić solą i pieprzem(...)sobie myślę, że przyprawić wypadałoby w środku, a z ciepłym tostem smakuje lepiej :) Autorka wspomina w przepisie, że można to danie wzbogacić. Puśćcie wodze fantazji. Ja osobiście widzę na tym ketchup :) Elektryczne tostery zostały wymyślone ponad 30 lat później, dlatego aby było bardziej tradycyjnie, a także dlatego, że tytuł mistrza grillowania regionu zobowiązuje, zrobiłem tosty za pomocą grilla
Kryzysowa Książka KucharskaJedna z moich propozycji śniadaniowych :) Składniki na włoskie tosty (1 porcja): 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 grubsze plastry sera żółtego np. Gouda 2 spore plastry cienko krojonej szynki np. Wiejskie łyżeczka majonezu 1/2 pomidora 1 - 3 łyżeczek zielonego pesto kilka listków świeżej bazylii Posmarować cienką warstwą majonezu wnętrze kanapek tostowych. Nałożyć ser i szynkę, złożyć. Zapiekać kanapki kilka(...)minut aż staną się naprawdę chrupiące, a ser się rozpuści. W tym czasie należy pokroić pomidora na plastry. Wyciągnąć gotowe tosty i posmarować ich wierzchnią stronę zielonym pesto. Napisałam 1 - 3 łyżeczek, ponieważ to zależy jak bardzo ktoś je lubi (ja bardzo!). Tosty delikatnie posmarowane nie stracą na chrupkości, jeśli jednak damy więcej pesto to staną się one pół chrupkie
Karola gotujePyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze(...)Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. • Kromki przeciąć po przekątnej i ułożyć na talerzu. • Każdą truskawkę pokroić na plasterki i ułożyć je na tostach. • Truskawki polać płynnym miodem
To co kochamWiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec(...)szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. • Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane kiełkami słonecznika, skropionymi oliwą
To co kochamJuż dużymi krokami zbliżamy się do grudnia , dla mnie to magiczny miesiąc , wystawy sklepowe aż kipią , lampeczki w oknach , uwielbiam to , więc pomyślałam że czas przygotować moje świąteczne tosty na dzisiejsze śniadanie , moja córka je uwielbia , z dodatkiem cynamonu , czekolady , mniammmm , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1 łyżeczka(...)pojedynczo , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju kokosowego smażymy na chrupko , po obu stronach , i tak postępujemy z kolejnymi kromkami chleba aż do usmażenia wszystkich . Jak mamy wszystkie tosty usmażone , następnie na jedną kromkę chleba wykładamy łyżeczkę czekolady nutelli , rozsmarujemy i przykrywamy kolejnym tostem , gotowe , przekładamy na talerz , możemy polać swoim ulubionym syropem i zajadać
Mój SmakViolife, co mi osobiście bardzo odpowiada. Sam w sobie smakuje teraz bardzo fajnie, natomiast najlepiej jeść go po podgrzaniu, np. na pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet nie patrzę na smak(...)wspomniałem nie jest to dla mnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera
Blendmanwedług uznania i bardzo dokładnie mieszam tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się chłodzi , zabieram się za tosty , można użyć chleba tostowego , bądź bułki , to już według uznania . Nasze tosty opiekam w tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne
Mój SmakSmaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki(...)mała cukinia 100 gram sera pleśniowego rukola świeżo zmielony pieprz Jajka roztrzepuję z mlekiem i moczę w mieszance chleb przez kilka sekund z każdej strony. Na rozgrzany tłuszczu smażę tosty do zarumienienia. W niewielkim garnku doprowadzam wodę do wrzenia. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki a następnie zdecydowanym ruchem wlewam do gotującej się wody. Jajko gotuję przez minutę i postępuję analogicznie
Mango PapajaKolejny przepis na tosty francuskie podane słodko, tym razem dodatkowo postanowiłam podsmażyć tosty na patelni grillowej, by nadać im dodatkowego dymnego smaku. Danie w wersji jesiennej, z karmelizowanymi śliwkami i mirabelkami i syropem klonowym. Polecam ze względu na to, że danie jest na prawdę wyjątkowe. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 3 łyżki mleka szczypta soli(...)chrupko. Mirabelki smażę na maśle z dodatkiem syropu klonowego do momentu aż się rozpadną. Śliwki karmelizuję w syropie klonowym przez 1-2 minuty, niech zachowają swój kształt. Kromki grillowanych tostów układam na talerzu i podaję z syropem klonowym, karmelizowanymi owocami, posypuję płatkami migdałów i polewam syropem klonowym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamacie rano czasu, aby przygotować śniadanie? Znudziła się Wam jajecznica? Tęsknicie za tostami? Dzisiaj podsunę Wam proste rozwiązanie na śniadaniowy chlebek tostowy , do przygotowania w mikrofalówce (tak wiem w jaskini nie było takich wynalazków ). Jest to przepis 2w1 na muffinki lub chleb na tosty. Proste, szybkie i mnóstwo możliwości podania np. można je jeść na słodko, z wędliną, z owocami(...)powstała jednolita masa. Przelewamy ją do ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na ok 2-3 minuty (moc 750W). I tak oto otrzymujemy nasze muffiny. Aby powstały z niej tosty musimy je przekroić wzdłuż na 2 lub 3 plastry (w zależności jak wysokie nam urosły). Krążki opiekamy np. na grillu do sandwichów lub tosterze i czekamy, aż się zarumienią. Tak ugrillowany
PaleoLifeszczyt jego kulinarnych umiejętności. Podobno najlepsze piwo na świecie... a, to nie to... Czym byłby świat bez stereotypów? Czym jest nasza codzienność, jak nie ich mozolnym odkłamywaniem? Serowe tosty są bardzo prostym daniem. Tak prostym, jak otwieranie foliowej torebki ;) Ich kolejną porcję śmiało można przygotować w przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie(...)pomidorów kilkanaście kaparów papryczka chili pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie) szczypiorek - pokrojony 1/2 łyżeczki kurkumy lub słodkiej papryki Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pieczywa wymieszać w misce. Z pieczywa zrobić tosty (niezbyt rumiane). Nałożyć masę na tosty i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia się sera - około 3 - 4 minuty
zadanie-gotowanieTOST Z KWIATAMI CUKINII będzie doskonałą i imponującą przystawką na... Artykuł TOST Z KWIATAMI CUKINII NA SZAFRANOWYM SOSIE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDelikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 1 cebula * 3 łyżki oliwy z oliwek * 600 ml wywaru warzywnego * 400 ml mleka * 1 łyżka przecieru pomidorowego * sól, pieprz Do podania: tosty z parmezanem, kolendra, śmietana. WYKONANIE: Cebule i marchewki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w plastry i smażymy około 10 minut w garnku na 3 łyżkach oliwy. Na 2-3 minuty
Mohiellatosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła 1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól pieprz sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól biały pieprz Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone(...)gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę
KuchcikoweLove