tosty francuskie - 519 przepisów (strona:28/35)

100 przepisów na Sylwestra 1316

włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty(...)Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl

Moja smaczna kuchnia
Waniliowe tosty francuskie 111

uwielbiają.Sprawdzają się doskonale na śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw  swojej ofercie) odrobina oliwy z olwek 1 łyżka(...)dałam łyżeczkę).Doprawiamy do smaku solą.Następnie bagietkę(lub inne pieczywo) kroimy na kawałeczki i obtaczamy w jajku. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Na sam koniec poponuję odsączyć tosty z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego! Ps. najlepeij smakują ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 198

ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się nim pokryły. 7. PIECZENIE (15-20 min) Tartę wkładamy(...)też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane

Nerds Kitchen
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 189

wyobrażam sobie mojego domu bez niej. 10. Dzień zaczynasz od...? Umycia zębów. 11. Na śniadanie jem...? Mnóstwo różnych rzeczy (o ile jem śniadanie). Naleśniki, gofry, kanapki, owsianki, musli, tosty... A czasem nawet ciastka. Pytania od Iwonki : 1. Co skłoniło Cię do prowadzenia bloga? Chęć posiadania swojego miejsca w sieci. 2.Jak długo przymierzałaś się do blogowania? Kilka miesięcy. Były dwie nieudane(...)mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze ze specjalną maszyną do wałkowania. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń, zastawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 165

Składniki: 1/2 gotowego ciasta francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze(...)180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Wartość odżywcza w 100g produktu  Wartość energetyczna 981kJ/237kcal  Białko

Emcia Pichci
Co jeść w podróży? 139

drodze powrotnej było odwrotnie.  Co jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem(...)occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 166

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek kucharskich francuskiej kuchni klasycznej XX wieku z Francji, który swoją żonę Delphine wygrał w bilard, ogrywając ojca niewiasty i, który nadawał nazwy potrawom od imienia sławnych gości, którym gotował, znał aż 635 sposobów(...)ciężka, że dykomfortem byłoby jej noszenie. Jaka jest jajecznica idealna ? Długi czas szukałam swojego faworyta, ale udało się. Eureka! Musi być kremowa, by dało się ją rozsmarować na bezglutenowym toście, wilgotna (nie dosmażam do samego końca, by nie stała się sucha jak wiór, po wyłączeniu palnika chwilę jeszcze mieszam ją na patelni) , przyjemnie ciepła i wyrazista w smaku. Z wykorzystaniem

W kuchni Karmel-itki
Sos z fetą (dip) 87

frytek… do mięsa z grilla. Można nim polać również gotowane lub pieczone warzywa np. kalafior, brokuł, cukinię.   Sos polecam do… ** Paluszków serowych z ciasta francuskiego ** Cukinii faszerowanej mięsem ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Szaszłyków drobiowych z ananasem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180-200 g) 100 g fety 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)Jeśli lubisz, dodaj też świeże lub suszone zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Jajka faszerowane pieczarkami Muffiny śniadaniowe Pasta twarożkowo-czosnkowa Tosty z opiekacza Omlet z cebulą i boczkiem

Kulinarny S.O.S.
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 148

Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach

potrawyregionalne
Pasta łososiowa – Rillettes 77

Czas czytania: 2 min Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni francuskiej. Pasta fantastycznie smakuje z grzankami, chlebem razowym, czy zieloną chrupiącą sałatą. Świetnym dodatkiem będzie kiszony lub małosolny ogórek, który idealnie podkręci smak. Pasta łososiowa jest idealna na śniadanie, kolację, ale i na wykwintne(...)piekarniku fileta, który po delikatnym przestygnięciu rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Przepis jest prosty i dość szybki do smarowidła, zamiast zielonego pieprzu można dodać odrobinę musztardy francuskiej lub dobrego majonezu. Można również dodać świeżą siekaną zieleninę taką jak, koperek, kolendrę, pietruszkę… Zachęcam do spróbowania, pasta jest naprawdę pyszna i co mnie zaskoczyło, chętnie sięgają po nią

SprawdzonaKuchnia.pl
Pain perdu - tosty francuskie 137

Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu

Słodki Kompromis
Najlepsze śniadanie na mieście w Warszawie – ranking top 10 124

szybką obsługę czy promocje, ale za to jest to idealne miejsce na niespieszne śniadanie z winem. Zwłaszcza jeżeli lubisz świeżo upieczony chleb, słodkie wypieki, konfitury, bajgle, oraz klasyki kuchni francuskiej i żydowskiej. Po śniadaniu można powylegiwać się na słońcu przy fontannie na pl. Grzybowskim i zwiedzić ulicę Próżną.  Co polecam? Bajgla z pastrami i cafe creme(...)środku, czujemy się jakbyśmy siedzieli u kogoś w kuchni, a siedząc w ogródku możemy patrzeć na przechodniów i jeżdżące wokół nas tramwaje, jeść ich słynną instagramową owsiankę czy tosty z awokado i wczuwać się w ducha miasta. Co polecam? Chleb na zakwasie z awokado i oliwą truflową za 21 zł + kawa/herbata za 1 zł. Veganda, plac Zbawiciela 5 U Szwejka

Ugotowane pozamiatane
#MyFirst7Jobs 118

trafiłam na tak zwaną „dziurę zabitą dechami”. Kilka domów wzdłuż drogi, krowy za oknem i ciągnący się las. A za nim krawędź świata. Do tego mój podstawowy francuski bardzo kulał. Do każdego obiadu zasiadałam z ogromnym słownikiem. Zanim znalazłam odpowiednie słowo, to wszyscy już zjedli, a ja musiałam posprzątać. Au Pair nie zdało egzaminu. Jak dzieci w szkole(...)staże – jeden był w przychodni, gdzie pracuje moja Mama. I jak to u mamuni, miałam jak księżniczka. Dostałam posadę rejestratorki medycznej, odbierałam telefony, rejestrowałam i objadałam się tostami. Dostałam fajny fartuch (w którym zapiąć się nie mogłam) miałam przy sobie zawsze długopis. Czułam, że pełnię ważną funkcję. Nigdy nie byłam głodna. Kolejny staż był w Czerwonym Krzyżu u pani

Pink Envelope
Dżem z mirabelek 150

owoc, a szkoda, bo przetwory z nich są bardzo smaczne i mają wszechstronne zastosowanie. Mogą być jak chutnej świetnym dodatkiem do mięs czy serów, lub jako dżem podawany na tostach, gofrach czy zwykłej kanapce z białym serem. Na straganach czy placach ich nie uświadczysz, ale sporo ich rośnie dziko i własnie te, póki jeszcze są trzeba czym prędzej zbierać. Składniki(...)wieczko się zassie. Dżem ma cudowna żółtą barwę, jest lekko kwaśny i słodki zarazem. Rewelacyjnie się sprawdzi na bułce, jako dodatek do białego sera czy nadzienie do rogalików francuskich, polecam i życzę Smacznego

Gosia gotuje