ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;) Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;) Tort waflowy Składniki biszkopt: 5 jajek 5 kostek czekolady mlecznej 10 dag posiekanych orzechów 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: gotowana masa krówkowa
Lawendowe NieboSzczególnie takie smaczne i słodkie ;) Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz. A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego syna, no i Mikołaj się załapał na kawałeczek słodkości ;) Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher Składnik: Biszkopt: 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki zmielonych orzechów 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem
Lawendowe Niebobitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:) Składniki: CIASTO 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta soli KREM: 2 puszki mleka
Magiczna kuchnia Dariitego wypieku zainspirował mnie przepis Oli z bloga Ola in the kitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz
Magiczna kuchnia Dariiostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) 100 gram miękkiego masła 1/2 szk. cukru
Magiczna kuchnia Dariiprzepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldjeden z portali ogłosił dzień naleśnikowego szaleństwa. A u mnie w planach były właśnie naleśniki na obiad. Ale skoro naleśnik ma swój dzień, to chyba należy mu się prywatny tort! Oto i on :) Czytaj więcej
bistro mamazakalec. Prawdopodobieństwo zakalca wzrasta, gdy ciasto robimy dla kogoś i wiemy, że ten ktoś na to ciasto bardzo czeka. Zwłaszcza jeśli ma 7 lat i ciasto ma być urodzinowym tortem... Na szczęście drugie wyszło bez zakalca, ale pierwsze się nie zmarnowało. Podzieliłam na trzy części i zamroziłam. Dwie już wykorzystałam, trzecia czeka na swoją kolej. Czytaj więcej
bistro mamablaszce można po przełożeniu biszkoptu kremem wyjąć go z formy, boki i górę posmarować kremem i posypać na górze i bokach płatkami. Tak zrobione ciasto może służyć również jakoś tort
Piekę, bo lubięzgaśnie, a alkohol odparował to znak, że możemy przystąpić do redukowania sosu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby sos się nie przypalił. Powinien być gęsty i kleisty. PRZYGOTOWANIE i wykończenie tortu bezowego: Na bezie rozprowadzamy krem pomarańczowy. Całość polewamy sosem wiśniowym z pomarańczami. Całość wstawiamy na kilka minut do lodówki i możemy serwować. Smacznego
kulinarnyJaprzypadku konsystencja była gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe. Najlepiej spróbować usmażyć pierwszy naleśnik i sprawdzić na sobie czy jest smaczny, nie za bardzo gumiasty :) Kiedy naleśniki są gotowe, tworzyć "torty" w następujący sposób. Położyć na talerzu pierwszy naleśnik. Posmarować cienko twarożkiem i położyć na niego brzoskwinie. Położyć drugi naleśnik. Posmarować cienko twarożkiem, a ten polać syropem z kawałkami malin. Położyć
W kuchni wieczorempowoli na maśle borowiki. Oblizałam się ze smakiem. Niestety tylko to mi pozostało. Podpatrzyłam za to inny pomysł, który mogłam wykorzytać od razu. Dodatek oliwy truflowej jako wisienka na torcie. Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy) 2 średnie białe cebule 1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków 1,2l buliony warzywnego
W kuchni wieczoremsię z dzieciństwem. Kiedy nic nie było, okazywało się, że można zrobić takie przyszności. Przypomniałam o nim sobie teraz, ponieważ szukałam sposobu na wykorzystanie żółtek. Powzięłam ambitny plan robienia tortu bezowego (losy tego pomysłu ciągle się ważą). Być może nie wypada pokazywać oklapniętego "kogelmoglowego" sufletu, ale i tak był dobry, no i jeszcze z truskawkami! A Wy kiedy jedliście
W kuchni wieczoremdworku, wiejskiej chacie? Mam wrażenie, że w jej zdjęciowej rzeczywistości jest wieczny remont. Jednocześnie kryje się za tym jakaś tajemnica. Na kogo czeka to jedzenie? Kto ugryzł ten kawałek tortu? Gdzie poszedł? Jakie sprawy odciągnęły go od talerza? Tak jak każde inne zdjęcie, zdjęcia kulinarne również najlepsze są, gdy kryje się za nimi jakaś historia. Katie doskonale to rozumie
W kuchni wieczoremmiejsce na spotkanie z przyjaciółmi. W tym roku, spotkania przeciągnięte są na cały tydzień! Rozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie
Słodkie Przyjemności