jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie
Ostra na Słodkopostaci? Na słodko … na ostro … bez dodatków … szpinakowe … czekoladowe itd itd – żadne nie mają dla mnie tajemnic! Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort / zapiekankę zrobiony właśnie z naleśników z dodatkiem sezonowych warzyw! Pysznie … szybko .. i tanio! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda
Ostra na SłodkoSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest
Ostra na Słodkobabeczek brownie …. kruchych z zewnątrz , miękkich i wilgotnych w środku … z przepysznym pralinowym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Czekoladowa pralinka na górze , to taka wisienka na torcie! Są świetnym pomysłem na popołudniowe słodkości przy ulubionej kawie! Np. Jacobs Crema Gold ! Polecam! SKŁADNIKI: BABECZKI : ( 10 – 12 szt ) * czekolada mleczna – 50 g * czekolada gorzka
Ostra na Słodkomigdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkobiałko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy. Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkojuż wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie! Albo nocą ;) Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache , dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty. Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween
Ostra na SłodkoCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy , jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik . Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru
Słodka StronaPonieważ sezon na świeżą żurawinę trwa w najlepsze, dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty , ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40 ° C, 1 jajo, 100 g cukru brązowego
Moniki SmakołykiMini wersja znanego tortu Szwarcwaldzkiego z wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku. Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej
Słodka Stronaśmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci na swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru
Słodka StronaProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki
Słodka Stronaużywam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto? - Dawno już, tort na 60 urodziny mojej mamy :) 5.Największa wpadka kulinarna? - Kiedyś ugotowałam zebrę :D 6.Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)? - Póki co jeszcze
Moje pyszne gotowanieJest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest to! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę
Codzienna kuchnia niecodzienna