Tort czekoladowo orzechowy , bardzo prosty, nie pieczony tort, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 200 g cukru pudru, 200 g gorzkiej lub deserowej czekoladowej, 200 g orzechów włoskich lub laskowych, 200 g cukru pudru, 5-6 łyżek śmietany 30%, Jest to przepis z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej” z 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej(...)Niestety tort jest bardzo słodki, dla mnie za słodki, ale wiem że niektórzy bardzo lubią takie słodkości. Ja użyłam g orzką czekoladę. Mały kawałek des eru i dobra kawa... świetny pomysł :) Czekoladę zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier, a następnie czekoladę. Masą wyłożyć tortownicę . Ja użyłam
królestwo garówswojej kuchni. No ale nie byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze(...)ananas świeży lub z puszki 20-30 g pestek dyni Gdy ciasto wystygnie przekrawamy je na połowę wzdłuż. Możecie też upiec 2 lub 3 blaty, jeśli chcecie, by tort robił wrażenie. :) Na ciasto wykładam równomiernie kawałki ananasa, lekko nasączając spody sokiem. Następnie wykładam na blat ok. 1/2 kremu, tak by nie spływał po bokach. Przykrywam go drugą częścią ciasta
Cooking MonsterFajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)budyń do uzyskania gładkiego kremu. 3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem
Kuchnia domowa Animożna upiec tort na szybko? Myślę, że można, bo ja mój piekłam nocą i wszystko poszło szybko i sprawnie :-) Dlaczego nocą? Bo mam małe dziecko i w dzień nie miałam możliwości, a w dodatku pogoda była taka piękna, że się spakowaliśmy i pojechaliśmy do rezerwatu przyrody na długi spacer. A upiec coś mi wypadało, bo w niedzielę odpust mieliśmy(...)nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą. Na dolnym biszkopcie rozsmarować część śmietany, posypać równomiernie jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i nałożyć górny biszkopt. Górę i boki tortu również posmarować śmietaną. Batoniki WW przekroić na pół i przykleić do boku tortu (całość można obwiązać dodatkowo wstążką). Górę tortu posypać czekoladową posypką (u mnie dodatkowo cukrowe biedronki i liście
Passions hobbies lifeWitam Kochani, dziś przychodzę do Was z czymś czego dawno na blogu nie było-z tortem :-) Jako, że weekend majowy za pasem, warto przygotować coś słodkiego, wiosennego. W maju często pojawiają się burze, i często towarzyszy im tęcza, a czemu by tak nie zjeść tęczy :-) Tak, tort, który dziś Wam prezentuję jest bardzo wiosenny, bo w kształcie tęczy(...)maja być małe porcje. Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym. Tak jak na zdjęciach. Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem robimy rozetki na łuku. Tort wsadzamy do lodówki. CHMURKI Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTort z opisu wydać się może na bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe wystarczą: żółty, niebieski i czerwony. Ja dodatkowo miałam zielony ale bez problemu można samemu zrobić z żółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie(...)większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca
Kuchnia Vikiniej ułóż warstwę z ogórka. Przykryj całość kolejną warstwą chleba, lekko dociśnij dłonią. Posmaruj chleb masą chrzanową, na niej ułóż plastry łososia. Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy. Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem(...)Wysmaruj nią wierzch oraz boki tortu. Pokrój szczypiorek (na wysokość tortu), rzodkiewki i pomidorki. Szczypiorkiem udekoruj boki tortu, na wierzchu zaś ułóż pomidorki, rzodkiewkę oraz listki ziół. Wstaw do lodówki, aby tort dobrze się schłodził. Smacznego
Garniec MagalieŚwięta minęły. Menu świąteczne już za nami. A przed nami... Sylwester, karnawał i czas zabaw. Na moim świątecznym stole pojawiły również dwa torty makowe. Jeden z nich już pokazywałam tutaj . Dzisiaj mam dla Was kolejny również smaczny, ale inny... tort makowy. Ten tort zwrócił moją uwagę, kiedy go tutaj zobaczyłam. Już wtedy wiedziałam, że muszę upiec(...)Zrobiłam. Smakował wszystkim. A ja przyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie (tortownica średnicy 24 cm) Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6 jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy
Kuchnia u Krysiprzyznam, że przez cały rok świętujemy intensywnie kolejne roczki najbliższych bo tak już przystało w mojej rodzinie, że ten wyjątkowy dzień należy uczcić. Jak urodziny to obowiązkowo musi być tort. Z racji tego, że mój osobisty szwagier uwielbia kokos właśnie taki kokosowym tort został dla niego przygotowany. Jaki był? Musze być bardzo nieskromna bo tort był przepyszny.... Tort kokosowo(...)biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy uzyskaną masę kokosową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu. Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu. Podajemy ze dekorując świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię... I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą(...)mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna. Mam nadzieję, że w moje urodzinowe marzenia spełnią się - choć w minimalnym stopniu. Tego życzę
Di gotujeGudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla mojej córci Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej , ale równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)połowę malin. Przykryć drugim blatem biszkoptu i lekko docisnąć. Posmarować kolejną porcją kremu i rozłożyć resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej. Smacznego
Oryginalny smakprzepyszny tort czekoladowy przygotowałam na Dzień Matki, który we Włoszech obchodziliśmy w ostatni ą niedziel ę. W Polsce Święto Mam jeszcze przed nami, wi ę c jak ktoś nie wie, co upiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne(...)cukrem pudrem na gładką masę. Mascarpone i ricotta powinny być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio mam szczęście do pieczenia tortów, dlatego dzisiaj jeden z zaległych przepisów na tort malinowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna(...)krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt
Na słodko lub wytrawnieoknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny: 4 jajka(...)jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia Kasisymbolem wrażliwości i wstydliwości . 8 marca Włoszki dostają mimozę w postaci kwiatów, ale również w postaci przepysznego tortu. Tort przygotowany z biszkoptu i kremu pasticcera z dekoracj ą przypominającą mimozę . Prosty w przygotowaniu, smaczny a przy tym bardzo efektowny. SKŁADNIKI Ciasto(...)ogniu ciągle mieszając . G otować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając . Krem schłodzić w lod ó wce. Tort Biszkopt przekroić na 3 części. Środkową część biszkoptu odłożyć do dekoracji. Dolną i górną część biszkoptu przełożyć
La grande e la piccola cuoca