Dziś okazja bardziej specjalna, bo drugie urodziny bloga. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku ciastek Oreo. Nie jest on do końca fit, czy dietetyczny, bo wiadomo ciastka Oreo mają i cukier i inne ulepszacze, ale i tak postarałam się go troszkę "uzdrowić" - przede wszystkim zastąpiłam cukier ksylitolem(...)Krem również jest sprawdzony - masa zrobiona z śmietanki kokosowej (polecam mleko kokosowew wersji light, które można znaleźć m.in. w Lidlu) oraz mascarpone zachwyciła mnie przy okazji ostatniego tortu z malinami. Do środka oczywiście niezbędne są pokruszone ciastka Oreo. Wierzch również dobrze jest ozdobić ciasteczkami. Torcik jest naprawdę pyszny, krem rozpływa się w ustach. I choć fanką samych ciastek
Healthy food explorercałość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt. Polecam torty z kremem
Słodki Pomysłpieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki na truskawkowe Kinder Country 3 opakowania herbatników(...)wymieszać. Plastikowy pojemnik o pojemności ok. 2 l lub małą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek
KorniszonkiMichaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem pomarańczowym z bourbonem. Przekonani już do zrobienia ? Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" ! PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z "MICHASZKAMI" Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Nasączyć ponczem pomarańczowym. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem. Schłodzić tort w lodówce, przez minimum 3-4 godziny. 5. Czekoladę połamać, przełożyć od miseczki. Wlać olej. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polać schłodzony tort. Udekorować
kolorowotorcikowotort to prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Nie można go nazwać inaczej niż tort czekoladowa rozkosz. Smak gorzkiej czekolady sprawia, że wcale nie jest on za słodki. Słodyczy dodaje głównie konfitura truskawkowa. Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie(...)być. Dodatkowym atutem tego musu (przynajmniej dla mnie) jest fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach Tort czekoladowa rozkosz Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka
PatiGotujeZielony tort kusi i intryguje swoim kolorem. Częstuję dzisiaj wszystkie mamy moim tortem. Zielone cudo ubarwi każdą uroczystość. Cudownie rzeźki, wiosenny, zielony kolor ciasto uzyskało dzięki dodatkowi szpinaku. Może dodatek szpinaku Cię przeraził, ale nie ma obaw. Ciasto nie ma posmaku szpinakowego. Ponieważ szpinak przed dodaniem został zmiksowany z olejem, ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne i nie wymaga ponczowania(...)dosyć dawna ciasta w necie - wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem. Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz jestem pewna, że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki na ciasto: 4 jaja L 1 szklanka oleju 350 g mrożonego szpinaku 1 szklanka mielonego ksylitolu/cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)miski przekładamy składniki kremu i dokładnie go mieszamy, aż składniki się połączą. Paski ciasta smarujemy kremem, każdy zwijamy, jeden za drugim, przyklejając je do siebie aż powstanie owalny tort. Tort wyrównujemy, rozprowadzamy resztę masy na wierzchu i bokach tortu. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Orzechy prażymy na patelni, po ostudzeniu przekładamy do woreczka i ugniatamy aż pozbędziemy się
Kulinarne Fantazje Marioliczekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje(...)cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie tortu: Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość schładzamy przez ok 15 min. w lodówce. Następnie obkładamy tort masą maślaną i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniaśmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy(...)cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu
Domowy Smak JedzeniaPyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
RAROSSAśmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy(...)cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu
Domowy Smak Jedzeniaszwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski łyżkami! W przypadku tego kremu nie miałam żadnego problemu ze zjedzeniem całego kawałka tortu ;). Do kakaowego kremu maślanego radzę nie zmieniać ilości masła podanego w przepisie. Kakao trochę rozrzedza masę i z mniejszą ilością może być luźniejszy, mniej stabilny
Słodki Pomysłprzy kominku i dobrym jedzeniu...No i jest okazja żeby upiec coś wyjątkowego, bo na co dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny(...)kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLeny