Jeżeli po upieczeniu faworków, pączków pozostały Wam białka to zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej(...)wsypać cukier puder oraz dodać (partiami!) serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować sos agrestowy i na tym ułożyć 1/3 owoców (malin, borówek). Następnie całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować
UgotowaćTort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany
RAROSSAWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Frużelina truskawkowa to słodki i pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Dla mnie najlepsza jest frużelina ze świeżych, sezonowych owoców. Miałam okazję robić ją z mrożonych i świeżych truskawek dostępnych w marketach poza sezonem i to już nie było to samo. Przekonałam się o tym w torcie z kremem oreo
Słodki Pomysłosuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 4. Krem do wykończenia tortu: Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5. Składanie tortu: Kromki chleb obkroić ze skórki(...)posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba. 6. Wykończenie tortu: Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać
Szalona Kuchnia EwelinyChoćby dla przypomnienia sobie tego smaku naszego dzieciństwa warto je zrobić. A łodzi niech przy okazji zobaczą, jakie słodycze jedli ich rodzice. Przepis tutaj- domowe lizaki (klik) 5. Tort tęczowy- niekwestionowany król imprezy! bez tortu nie może obejść się także Dzień Dziecka! Ten zrobiłam w ubiegły roku dla moich dziewczyn i aż piszczały z zachwytu. Nie dojść(...)były ich ulubione dinozaury, to po przekrojeniu pokazała się tęcza:) Nie powiem, to akurat wymaga sporo czasu ale efekt jest tego wart. Przepis tutaj- tęczowy dinotort (klik) 6. Tort z lentilkami - opcja dla osób mających mniej czasu. Z tym tortem pójdzie szybciej ale będzie nie mniej smaczny. Obowiązkowy element kolorów spełniają rozsypane na wierzchu cukierki więc dzieciakom na pewno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakokosowe to świetny deser dla maluchów. Można je podać dziecku, które skończyło 10. miesiąc życia. Kulki są lekko słodkie i łatwo się je gryzie. Mogą je zajadać także rodzice. Tort bez mleka, jajek, glutenu Nie jest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego(...)kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Ciasta i ciasteczka bez mleka Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem
Dieta bez mlekadawno mój synek skończył roczek! Czas zaskakująco szybko mija... Z okazji pierwszych urodzinek, chciałam zrobić tort, który będzie chętnie zjedzony przez dzieci. Tort był lekko orzeźwiający dzięki malinowej galaretce. Poza tym zrobiłam krem z mascarpone i śmietanki, do obłożenia tortu użyłam rurek z kremem, a wierzch obsypałam kolorowymi cukierkami. Składniki(tortownica 27 cm): biszkopt (składniki na 1 biszkopt): jajka(...)przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki. Tort dodatkowo możemy obwiązać kokardą
kulinarne odsłony patiMoje pierwsze podejście do tortu z mango i marakują było na tyle udane, że postanowiłam umieścić je na blogu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI (wszystkie składniki na końcu posta): Chrupki z białej czekolady: 100g białej czekolady czekoladę połam na nieduże kawałki i umieść na niedużej patelni teflonowej lub w garnuszku z nieprzywierającą powłoką postaw na małym ogniu gdy czekolada zacznie się(...)warstwę masy owocowej. Jeśli masz jeszcze sok z marakui, dodaj go do kremu śmietanowego na masę owocową nałóż ok 1cm warstwę kremu śmietanowego, przykryj ostatnim blatem biszkoptowym wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem śmietanowym, na nim ułóż resztę masy owocowej odłożone mango pokrój w małą kostkę, ułóż na torcie pestki marakui, które masz na sitku, również ułóż na wierzchu tak samo
SandraFrej.comprezentacji kremu na bazie jogurtu i białej czekolady - klik dostałam mnóstwo próśb o przepis na tort, którego zdjęcie umieściłam wraz z przepisem kremu. Oto i on! Jest naprawdę przepyszny i dość prosty w przygotowaniu. Wspomniany krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się(...)nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że ten tort zrobicie jeszcze nie raz! (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g; 1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki kakao (płaskie) Krem: 400 ml jogurtu naturalnego
Di gotujetworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko możecie sami ‘ukręcić’ ten pyszny krem Artykuł krem ala Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyTorty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które ucieszą Jubilatów;) Ten tort robiłam dla mojej Bratowej na urodziny- musiał więc być zupełnie wyjątkowy… A że było to zimą – zdecydowałam się na trochę cięższe smaki: orzechy i czekoladę. Całość nasączona rumem, skryta(...)biszkopcie o klasycznym smaku. Pamiętam, że był naprawdę mocno nasączony, wilgotny i treściwy, ale jednocześnie można się było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju
Domowe ciastaJakiś czas temu w moje ręce trafiła bardzo ciekawa gra, a mianowicie "Gra o Tort" , która wzbudziła wielkie zainteresowanie u dzieci moich znajomych i ich samych. Z racji, że Mikołaj nie zawsze może mieć pomysł na świąteczny prezent - może to ona będzie ciekawą propozycją, która znajdzie się w jego worku. Tym bardziej, że do rozdania mam dwa egzemplarze, lecz najpierw(...)krótki opis, a potem zapraszam wszystkich do udziału w prostym konkursie! "Gra o Tort" została wydana przez firmę Trefl-Kraków , która od 70 lat produkuje najwyższej jakości karty do gry. W swojej ofercie posiada naprawdę mnóstwo fantastycznych pozycji dla dzieci oraz dorosłych. Wracając do gry... Wiecie, że można stworzyć wspaniałe wypieki nie wchodząc do kuchni i nawet nie brudząc naczyń
Di gotujeZnacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier(...)mascarpone. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i postępujemy w ten sam sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą na grubych oczkach czekoladą. Ja miałam upieczony dodatkowy biszkopt, który pokruszyłam na boki tortu. Na wierzch tortu ścieramy na grubych oczkach mleczną czekoladę. Resztę
kulinarne odsłony patiTorty robię tylko na urodziny i chrzciny ... na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers(...)nich lekko okroić boki żeby zmieścił się w obręczy tortownicy razem z biszkoptami. Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go herbatą. Zakładamy obręcz tortownicy. Następnie boki tortu obkładamy biszkoptami „Lady fingers”- od każdego biszkopcika odcinamy jeden okrągły koniec, maczamy je w herbacie stroną bez cukru, układamy stroną z cukrem w kierunku obręczy tortownicy. W ten spos
cucinare