wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające owoce...to wszystko razem tworzy idealną, wręcz bajeczną całość. :-) W przeciwieństwie do tortów bezowych, które wymagają długiego suszenia w piekarniku, tę roladę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy dobrze ubić białka, wstawić blaszkę na 25 minut do piekarnika(...)roladę). Przekładam na talerz i odstawiam do schłodzenia. Najlepsza jest tego samego dnia, ale na drugi, gdy odstawimy ją do lodówki bez przykrycia, również jest super. Smacznego :-) Polecam także torty bezowe: Wiosenna Pavlova: Tort bezowy z kremem kawowym: Tort bezowy ze śmietaną i owocami: Tort dacquoise z orzechami: beza Pavlovej
Smaczne ZdroweByć może zbliżają się pierwsze urodziny Twojego dziecka i myślisz jak zrobić tort urodzinowy. Marzy Ci się, żeby był zdrowy, piękny, pyszny i co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Pewnie jeszcze trudno w to uwierzyć i zastanawiasz się jak to możliwe - tort w 5 minut? Ale spokojnie - nie zwariowałam. Nie mam też super mocy w kuchni, ani siedmiu(...)jest haczyk? No przyznam, że jest, ale taki malutki. Ten torcik to porcja (albo i dwie) tylko dla małego jubilata. Jeśli robisz duuużą imprezę to możesz upiec duży tort dla gości i ten mniejszy dla dziecka. Taki osobisty kawałek do ciumkania i jedzenia rączkami. Świetna sprawa i niezła frajda dla małego smakosza. U nas na roczku był mały torcik
lady-och-mistrzyni.blogspot.comuśmiechem na ustach dzielę się dzisiaj z Wami przepisem, który zwyciężył w urodzinowym konkursie na Nastoletnich. Mowa oczywiście o przepisie Pani Anity na lodowy tort z truskawkami. Wprowadziłam kilka zmian, troszkę go zmodyfikowałam i teraz mogę w pełni i z czystym sumieniem zamieścić go tutaj. Tort nie wymaga pieczenia, a jedynie zamrażalki :) Można powiedzieć, że są to lody z truskawkami(...)podane w formie tortu. Genialny pomysł na urodzinowy tort w lecie czy też w upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i pamiętajcie, by tort kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Pani Anicie jeszcze raz gratuluję i dziękuję za tak smakowitą propozycję konkursową. Składniki: (na tortownice
Nastoletnie Wypiekanietutaj o tych bardziej popularnych na naszym rynku. Także jeżeli Was stać i zastanawiacie się nad wyborem masy to serdecznie polecam Callebaut Ticino Carma. A teraz trochę o torcie. 22 maja córeczka mojej kuzynki obchodziła swoje wielkie święto. Z tej też okazji powstał tort. Miało być słodko, dziewczęco, różowo i tak dzidziusiowo. Smak tortu wybrała mama Julki(...)wyglądu tortu miałam wolną rękę. Jakiś czas temu przeglądając internet natchnęłam się na zdjęcie tortu który tak mi się spodobał, że postanowiłam przy najbliższej okazji go wykonać. A, że okazja się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki
Krakowskie smaki AniDzisiaj swoje święto obchodzą nasze Mamy! Ja w tym roku, dla swojej Mamy, upiekłam tort, który zawiera jej ulubione smaki: bitą śmietanę, truskawki i co ważne, jest na jasnym cieście (Mama nie przepada za czekoladowymi słodkościami ;)). Pierwsza degustacja już się odbyła i powiem Wam, że tort Mamie bardzo zasmakował. A przepis jest naprawdę prosty(...)nieskomplikowany. Dzięki pomysłowemu ułożeniu truskawek tort nabiera elegancji i swym wyglądem zachęca do spróbowania. Serdecznie polecam! A wy co przygotowaliście w ten wyjątkowy dzień? :) Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20-22 cm) Ciasto waniliowe: 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Nastoletnie Wypiekanieciep łe dni często nie mamy ochoty na pieczenie ciast. Tort, który przygotowałam w ostatni weekend nie wymaga długiego pieczenia tylko schładzania. Tort przygotowałam na ciasteczkach typu digestive. Masa tortu to miks serka ricotty i serka philadelphia. W smaku przypomina kremowe lody, jest delikatna, bardzo kremowa(...)puszysta. Tort nazwa ł am semifreddo, ponieważ najpierw schładzałam go w lod ó wce, po czym w zamrażalniku . W sam raz na zbliżające si ę gorące dni. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr ciasteczek digestive 130 gr masła 130 gr cukru 250 gr ricotty 400 gr serka
La grande e la piccola cuocaDawno już nie piekłam tortu. Ucieszyłam się więc gdy ostatnio nadarzyła mi się ku temu okazja :-) Tort był mały, bo zaledwie na 7 osób, ale za to jaki pyszny... mmm... Trochę z nim schodzi, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że tort - taki na biszkopcie i z masą - można zrobić w kilka chwil. No co by nie było(...)minut wcześniej nie zupełnie dobrze się tu sprawdzi :-( Ja biszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki
Czary - gary w kuchniWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem z masła czy bitej śmietany, popadłam w czarną rozpacz. Metodą prób i błędów, szukania różnych inspiracji udało się stworzyć mi bezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy(...)kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin
Humanistka w kuchniTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem możecie go przygotować dla swoich mam na ich wtorkowe święto :-) Ja z czekoladą eksperymentowałam po raz pierwszy, zwykle dekorowałam torty masą z pianek marshmallows lub po prostu kremem. Tyle, że eksperyment spodobał mi się(...)piekarnika i czekamy aż biszkopt wystygnie. Tak samo przygotowujemy biszkopt w tortownicy 16 cm. Ja piekłam oba na raz. Najlepiej jest je upiec dzień wcześniej niż planujecie robić tort. Jajka przeznaczone na masę wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy, a następnie stawiamy na garnku z gorącą wodą (ale dno nie może być zanurzone w wodzie) i ubijamy
Czary - gary w kuchniJakiś czas temu pewna bliska mi osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie miałam, zaświtała mi masa, ale biszkoptu bez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam(...)mogę je dodać do całości) zweryfikowałam sobie z listą produktów bezglutenowych na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiaką i na Diecie Bezglutenowej :-) W ten oto sposób powstał fantastyczny tort, który polecam nie tylko osobom na tej diecie. :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja zamiast niego dodałam
Czary - gary w kuchniDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam ciasto w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej
Ciastkozercydawna wiedziałam też, że skorzystam z przepisu Julii Taylor , który pokazywała u siebie Ewelina . Ostatnio pomyślałam, że 10 urodziny mojej córki, to doskonały pretekst do zrobienia właśnie takiego tortu. Córka początkowo nie była zachwycona, ponieważ chciała tort z nutellą, ale efekt końcowy ją przekonał. Ciasto jest dość pracochłonne (szczególnie pieczenie 4 placków, jeżeli ma się tylko jedną(...)Używałam tortownicy o średnicy 23 cm i zabrakło mi odrobinę masy. Musiałam więc dorobić jeszcze ze 150 g serka, ok 50 g masła i 2 łyżek cukru. Tort jest bardzo wysoki, dość słodki (ale nie za bardzo), ale bardzo smaczny. Ciasto czerwone Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 250 g cukru pudru (lub drobnego
Sto kolorów kuchniTort inny niż wszystkie. Będziecie nim albo zachwyceni, albo zupełnie nie przypadnie Wam do gustu. Tort oraz opis wykonania przygotowała moja mama z przepisu, który dostała od swojej sąsiadki. Jest mocno alkoholowy, a ogromną ilością bakalii, więc spokojnie nada się na święta. Z podanych składników wychodzi bardzo wysoki tort, więc spokojnie możecie zrobić(...)orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te z można zważyć i podzielić na 15 części, żeby używać ich równomiernie). Po położeniu
Sto kolorów kuchniPuszyst, pachnący, domowy [rzucany] biszkopt, który zawsze wychodzi! Będzie idealną podstawą do różnego rodzaju tortów i ciast. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy [opcjonalnie] Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru(...)powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt jasny pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając… … i pyszne babeczki są gotowe ! Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Babeczki maltesers pochodzi(...)serwisu Domowe Torty
Domowe Torty