tort - 16073 przepisów (strona:721/1072)

Domowy ekstrakt pomarańczowy 115

Likier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie  Cointreau.  Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń

vaniliowoczekoladowa
Mięsny jeż 155

Wygooglowałam więc jeża z internetu, ale był to obraz nędzy i rozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciasta z migdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne

To co kocham
Babeczki Czarny Las 94

było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. • Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. • Z kremu czekoladowego zrobiłam na babeczkach kopułki. • Z fixu na bitą śmietanę wycisnęłam ozdobne rozety. • Całość posypałam drobnymi

To co kocham
Galaretki z kurczaka 121

jajka i jednej większej Lilianie. Można zrobić w filiżankach, kubkach i małych miseczkach, ewentualnie jednej większej formie na babkę i kroić jak tort. • Każdą formę posmarować olejem i wlać po kilka łyżek bulionu na spód. • Dekorować według uznania i własnej inwencji twórczej pamietając, że dno będzie wierzchem galaretki

To co kocham
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 112

minut. • Następnie posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Ja użyłam okrągłej formy do zapiekania i kroiłam pieczeń jak tort

To co kocham
Truskawki w czekoladzie 115

jeszcze do tego dodamy szampana, to wyjdzie trio idealne. Takie truskawki można jeść jako samodzielny deser, można użyć do dekoracji innych deserów lub ozdobić tort. Wyglądają tak, że aż szkoda ich jeść! Świąteczny deser na świąteczny dzień. Proste, piękne i smaczne. Składniki: • kilkanaście dużych truskawek z szypułkami • po 1/2 tabliczki czekolady białej

To co kocham
Kotlety z fasoli 114

także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Tak więc do dzieła! Jemy fasolę! A już niedługo na blogu niespodzianka fasolowa czyli tort. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej fasoli • 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej • pęczek zielonej pietruszki • garść szpinaku świeżego • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki majeranku

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 111

brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest

To co kocham
Torcik z sałatki jarzynowej 196

podałam w nowy sposób w formie torcika z jadalną dekoracją kwiatową. Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta. Dekoracja: • 1 gotowana marchewka • 1 gotowana pietruszka • liście bazylii i pietruszki Wykonanie: • Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić

To co kocham
Ciasto tortowe z serem 178

pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis

To co kocham
Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów 133

piekarnik nastawiony na 40 st.C. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w kształcie kuli i podzielić ją na 8 części – tak jak kroi się tort. • Każdy z ośmiu kawaków uformować w kulkę i przeciąć ją na 4 ćwiartki. Wyjdą z tego 32 kawałki ciasta. • Dużą blachę wyłożyć papierem

To co kocham