muszę Wam powiedzieć, że to smakuje rewelacyjnie! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu
CiastkozercyBeza Pavlova, królowa nad bezami. Ozdoba stołu, idealna na przyjęcia albo w formie tortu urodzinowego. Pyszna, delikatna, chrupiąca na zewnątrz, w środku piankowa i rozpływająca się w ustach. Prosta w wykonaniu, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Bardzo polecam 😊 Składniki: 6 białek, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej szczypta
Słodka Strefaskładniki na ciasto ucierane: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 jajka 100 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka cukru wykonanie: Miękkie
Domowy Smak Jedzeniasię w cierpliwość i upiec. Przepisów jest bardzo dużo. Długo szukałam najprostszego z możliwych i jest. Postępujcie zgodnie z instrukcją i będziecie mieć swoje makaroniki których użyłam do dekoracji tortu mojej córki. Zapraszam Składniki 125 g mąki … Czytaj dalej Makaroniki-francuskie ciasteczka
gotuj ze mnąSyropy kwiatowe wykorzystuje się przede wszystkim do napojów. Można nimi słodzić lemoniady albo napary herbaciane czy ziołowe. Można takim syropem można polać lody lub nieco rozcieńczonym nasączyć biszkopt do tortu. Właściwości lecznicze kwiatów robinii Kwiaty robinii akacjowej są cenione w ziołolecznictwie od dawna. Napar z suszonych kwiatów pomaga przy przeziębieniach łagodząc kaszel. Robinia ma działanie przeciwzapalne, żółciopędne, oczyszczająco, moczopędne
Smaczna PyzaCiężko tak wymyślić coś, co przypadłby do smaku każdemu. Rozwiązaniem była sałatka wielowarzywna. Jednak ten smak i wygląd jest już dość oklepany. Pomyślałam, ze podam ją inaczej. W formie tortu :) Pomysł całkiem, całkiem. Jednak nie robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie się :D Nie ma obaw. To wszystko tak się skleja
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki cukru, może mniej soli i pieprzu na czubek łyżeczki. Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło. Prawdę powiedziawszy, to ta surówka była taką wisienką na torcie do tego obiadu. Smacznego życzę i przechodzimy do rozdziału: magia, czyli czarowanie dań na święta :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąCiężko tak wymyślić coś, co przypadłby do smaku każdemu. Rozwiązaniem była sałatka wielowarzywna. Jednak ten smak i wygląd jest już dość oklepany. Pomyślałam, ze podam ją inaczej. W formie tortu :) Pomysł całkiem, całkiem. Jednak nie robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie się :D Nie ma obaw. To wszystko tak się skleja
Pieprzyć z FantazjąDobrze jest wtedy podać galaretę w małych pojemniczkach, ale z racji ,że wyszedł mi ogrom tego to wlewałam do większych pojemników. Potem tylko wyłożyłam na talerz i pokroiłam jak tort :D Nic się nie rozpadło, nic a nic. Takiej tęgiej galarety dawno nie udało mi się zrobić :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąnowego się pojawiło, to okazywało się, że całkiem podobny pomysł już jest :D Tym sposobem odpadły mi m.in. eklerki, z tuńczykiem i warzywami, bo zobaczyłam, że ktoś wstawił tort ptysiowy :P Całkiem fajny zresztą. No ale tu ciasto zaparzane i tu... no nie, stwierdziłam, że muszę główkować dalej :D Czas konkursu nieubłaganie się kończy, trzeba więc było działać. Padło właśnie
Kuchnia w czekoladziebudyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź
mojewypiekiinietylkoRolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku
mojewypiekiinietylkoostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak
Health-Fit-Lifeoraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą
Di gotujeszklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chili