Wczoraj był wyjątkowy dzień w mojej rodzinie. Moja Zuzia właśnie skończyła pierwszy roczek. :) Z tej okazji upiekłam pyszny sernik i stworzyłam mały torcik. Córka nie ma
Anioszek w kuchniczwarty naleśnik. Posmaruj go cienko powidłami i przykryj piątym naleśnikiem. Jeśli masz nutellę, wykorzystaj ją zamiast drugiej warstwy powideł. Rozsmaruj na piątym naleśniku 2-3 łyżki twarogu i zamknij tort szóstym naleśnikiem. Tort polej połową musu i ozdób cząstkami 1 obranej mandarynki. Posyp płatkami owsianymi. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99
Anioszek w kuchniDzisiaj prezentuję muffinki dyniowe dla jedzących inaczej: bez krowiego mleka i tłuszczu, bez kurzych jajek i bez glutenu. Bez tego wszystkiego także mogą być pyszniutkie... 100
Humanistka w kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z jabłuszkiem Dziś przepis na pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami Ciasteczka z kaszy gryczanej, płatków owsianych, bakalii. Nafaszerowane błonnikiem. Możecie je dowolnie modyfikować, byle tylko zachować
moj przepis naLukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza. ok. 600 - 800 g. cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda. Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy i nie przykleja się) i ozdabiać nim ciasto, torty lub babeczki. Można go barwić przy pomocy barwników spożywczych. Można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, a przed ponownym użyciem ogrzać w dłoniach, aby był znowu plastyczny. Zagnieciony lukier plastyczny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewiele fajnych pomysłów na wypieki z ich udziałem. Jeśli i Wy poszukujecie podobnych, zapraszam do: Dagmary , Doroty , Magdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty L. A u mnie w temacie tort prowansalski. Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle(...)ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone
6niebopołączyć ze śmietaną. Masę kajmakową podzielić na trzy równe części, pierwszy blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, przykryci drugim blatem także posmarować masą, przykryci kolejnym blatem, trzeci blat oraz boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch udekorować, rozetkami z bitej śmietany oraz masy kajmakowej. rrarossa@gmail.com
RAROSSAŚniadanie podstawą dobrej pracy i energii. A jeżeli jest jeszcze niskokaloryczne i zdrowe to dla mnie idealnie. Zapraszam zatem na sałatkę śniadaniową... 1 mała pierś z
Humanistka w kuchniserek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat(...)masy kremowej z wiórkami. Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy. Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania. Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce. Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką
Moje-pitraszenieZapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie
Humanistka w kuchnimojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka
moj przepis namojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że
moj przepis naZapraszam na tą słodką wersję tego niezwykłego święta. Nie podam Ci dziś skomplikowanych przepisów a raczej odrobinę inspiracji jak w parę chwil przygotować małe co nie
Wielki apetytKugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki
Wielki apetyt