połączyć ze śmietaną. Masę kajmakową podzielić na trzy równe części, pierwszy blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, przykryci drugim blatem także posmarować masą, przykryci kolejnym blatem, trzeci blat oraz boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch udekorować, rozetkami z bitej śmietany oraz masy kajmakowej. rrarossa@gmail.com
RAROSSAŚniadanie podstawą dobrej pracy i energii. A jeżeli jest jeszcze niskokaloryczne i zdrowe to dla mnie idealnie. Zapraszam zatem na sałatkę śniadaniową... 1 mała pierś z
Humanistka w kuchniserek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru migdałowego (amaretto) 75 ml mleczka kokosowego Likier i mleczko mieszamy ze sobą. Jeden blat(...)masy kremowej z wiórkami. Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy. Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania. Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce. Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką
Moje-pitraszenieZapraszam na gorącą gorzką czekoladę z mlekiem sojowym. Czekolada jest niezwykle gęsta, a malutki marshmallow dodają jej smaku i słodyczy. Ja lubię wersję dość gęstą. Wolicie
Humanistka w kuchnimojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka
moj przepis namojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że
moj przepis naZapraszam na tą słodką wersję tego niezwykłego święta. Nie podam Ci dziś skomplikowanych przepisów a raczej odrobinę inspiracji jak w parę chwil przygotować małe co nie
Wielki apetytKugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki
Wielki apetytWalentynki to dla mnie szczególny dzień. Ponad 10 lat temu spotkałam swoją drugą połówkę, po kilku latach doszły jeszcze 2 sztuki do kochania, więc mam z
Wielki apetytdodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej rozpuszczony. Czynność ta trwa około 15 minut. Bezę francuską można wykorzystać do małych bezików , Pavlovej czy bezowych tortów . Bezę francuską piecze się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest krucha(...)puszysta. Tort porzeczkowy z bezą Beza z truskawkową frużeliną Kolejny rodzaj bezy to beza włoska. Sposób przygotowania bezy jest nieco trudniejszy i wymaga wprawy. Bezę tą ubija się z syropem cukrowym. Najpierw więc trzeba ugotować poprawnie syrop. Do tego celu potrzeby jest termometr cukierniczy. Temperatura syropu powinna wynosić 121ºC. Do ubitej piany na sztywno należy wlewać gorący syrop powolnym strumieniem
codojedzeniaTłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków
Wielki apetytmojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis namojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek
moj przepis namojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis naPrzepis na biszkopt równy, dość wysoki i puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów. Składniki na tort. 24 cm 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno
Gotowanie...to proste !