Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatne ciasto na bazie chrupiących czarno - białych ciasteczek, pachnącego egzotyką mleka kokosowego oraz świeżych bananów to świetna propozycja chłodzącego deseru na upalne dni. Składniki: 3 puszki
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną
KreatywnePinyświęta na stole powinny się znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Składniki: Ciasto razy 2 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka(...)pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu do obsypania tortu Przygotowanie: Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę, wodę, cukier i kakao
Ala piecze i gotujeŚniadanie na wtorek - jaglanka gotowana na mleku kokosowym i podana z owocami. Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica zdrowia i jedna z najstarszych kasz na świecie. Zawiera najwięcej witamin grupy B (B1, B2, B6), a także potasu, magnezu, miedzi, fosforu i żelaza. Działa odkwaszająco i usuwa toksyny z organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej(...)można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny kokosowy posmak. Po ugotowaniu można zblendować ją, żeby uzyskać
Obiad gotowyTort owocowy na zimno, to lekki deser z dużą ilością świeżych owoców przygotowany na bazie naturalnych składników. Idealnie orzeźwiająca przekąska na upały, która wspaniale zachwyca swym efektownym wyglądem i przyjemnie zaskakuje wybornym smakiem. Polecam! Składniki: Owocowa warstwa: 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 1/2 łyżeczki (7 ml) agaru w proszku(...)roślinnego odpowiednika żelatyny) ulubione owoce: 2 połówki brzoskwini w puszce garść truskawek garść jagód garść malin 1 kiwi Biała warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki 1 szklanka (240 ml) wody 1/2 łyżeczki (2 ml) agaru 1-2 łyżki syropu z agawy Czerwona warstwa: 1/2 szklanki (120 ml) soku z truskawek (lub około 100 g świeżych lub mrożonych
Lamarida.plświeże bułeczki I zawsze słyszałam pytanie: “Dlaczego nie ma więcej?” A sam tort jest mocno czekoladowy, słodki, po prostu pyszny! Polecam! Składniki: Naleśniki (20 sztuk): 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka oleju kokosowego 2 1/4 szklanki mleka roślinnego Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez(...)zobaczcie na zdjęciu. Odkrojone kawałki zjadamy sami albo dzielimy się z innymi – moi synkowie zawsze nie może się ich doczekać. Następnie otwieramy puszkę schłodzonego mleka i oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody. Wodę zachowujemy do późniejszego użycia np. wykorzystujemy do ugotowania owsianki . Tłuszcz przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną bitą śmietanę. W kolejnym kroku przekładamy naleśniki
Lamarida.ploczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą dla “biszkoptów” jest komosa ryżowa (ang. quinoa). Tak, tak, to bezglutenowe pseudo-zboże będące źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Składniki tego tortu nie są wymyślne, a łatwo dostępne, zatem nie czekajcie tylko działajcie! Składniki (na dwie tortownice o średnicy 21 cm): 2/3 surowej komosy ryżowej (lub 2 szklanki ugotowanej) 1 1/3 szklanki wody(...)szklanki mleka roślinnego 1 szklanka musu jabłkowego według tego przepisu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki syropy z agawy (nie polecam zamieniać na cukier!) 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 cukru kokosowego 3/4 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa według tego przepisu ulubione owoce – u mnie najczęściej dwa duże dojrzałe
Lamarida.plużyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag masła, 25dag wiórek kokosowych, 8 paczek herbatników Adwokat lub spirytus do smaku Ponadto: mini
Słodki ZakątekCo prawda nie jestem na diecie wegańskiej, ani nie unikam też glutenu i wstyd się przyznać, ale uwielbiam niezdrowe słodycze - to zdrowymi, w wersji fit również
Di gotujeDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)części. 4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić
Na Ciasteczkowych Papierachproponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo(...)pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym
Lamarida.plBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Zachęcam do wypróbowania przepisu : ) BISZKOPT MIGDAŁOWY 5 jajek(...)masła 2 łyżki likieru amaretto 30g cukru pudru DEKORACJA 4 dag wiórków kokosowych 1,2 dag płatków migdałowych 16 całych migdałów (obranych ze skórki) Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik
AleTorcikpozostałej z namoczenia daktyli Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę 1 szklanka gładkiego masła orzechowego 100% 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) Do dekoracji: orzeszki ziemne starta gorzka czekolada listki mięty Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy(...)kulę na dnie tortownicy zapiętym do góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy). Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy. Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy
Lamarida.pl