tarty - 13589 przepisów (strona:308/906)

Kotlet de volaille dla każdego 1959

Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej) piersi kurczaka robimy jednego kotleta. Mięso myjemy. Następnie musimy maksymalnie zwiększyć powierzchnię kotleta odpowiednio rozcinając(...)lodówki. Wtedy kotlety trzymaja formę podczas smażenia (nie odwijają się). Po wyjeciu z lodówki kazdego kotleta panierujemy obtaczajac w mące, nastepnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety de volaille smazymy na maśle (!) z odrobina oleju. Smażymy na małym ogniu ok 15 -20 min (w zależności od grubości kotletów) obracając i polewajac masłem. Wtedy wychodza

Kulinarna Patilogia
Klopsiki z natką pietruszki 196

koncentratu pomidorowego  1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia  1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego  1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kotlety z kaszy jaglanej i mięsa rosołowego 639

mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka cząbru olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę białą(...)Cebulę zieloną kroimy. Mięso rosołowe mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę, jajo, zieloną i białą cebulę, cząber , czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor

Domowy Smak Jedzenia
Śledź smażony w zalewie octowej 215

listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż(...)tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 388

tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na  Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 256

bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 234

bułki tartej -duża garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku

BaRepas
Karp po styryjsku 157

cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny dokładnie obieramy. Od selera naciowego(...)minut, zależnie od wielkości i grubości kawałków mięsa. Kawałki ze zdjęcia były gotowe po 8 minutach. Karpia podajemy z warzywami, a najlepiej również ziemniakami i świeżym tartym chrzanem. W tym drugim wypadku warto tak zorganizować sobie pracę, aby ziemniaki zaczęły się gotować mniej więcej w tym samym czasie, w którym zaczynamy szklenie cebuli. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne

Kulinarna Pokusa
Pieczeń rzymska 174

pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka majeranku Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Bułkę namaczamy w letniej wodzie przez 20-30 minut, po czym odciskamy i mocno rozdrabniamy. W międzyczasie cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki(...)jajka – na twardo, przez ok. 8 minut. Zalewamy zimną wodą i po przestygnięciu obieramy. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Na dnie formy układamy połowę masy mięsnej, pośrodku robimy wzdłużne wgłębienie i układamy w nim wzdłużnie jajka (patrz zdjęcia). Następnie przykrywamy całość resztą masy. Pilnujemy, aby masa dokładnie

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kaczki 284

czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Mięso z kaczki solimy od strony bez skóry. Jeśli jest to pierś, skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Umieszczamy w szklanej lub teflonowej brytfannie, którą zamykamy(...)gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Umieszczamy w niej masę pilnując, aby dokładnie i jednolicie wypełniała formę – wewnątrz nie powinno być żadnych pustych przestrzeni. Foremkę owijamy folią aluminiową. Pasztet umieszczamy w piekarniku w temperaturze

Kulinarna Pokusa
Tradycyjny hamburger 262

cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem

Piąty grzech główny
Hamburger inny niż wszystkie 201

duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów  4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę

Piąty grzech główny
Tarta z jabłkami i budyniem 203

łyżka bułki tartej  Przygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą

Piąty grzech główny
Sernik bez sera 239

szklanki mąki margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1,5 łyżki bułki tartej Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagnieść ręcznie. Otrzymaną kulę ciasta podzielić(...)Mniejszą część ciasta schować do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać bułką tartą. Masa serowa: 3 śmietany 18% (po 400g) 2 budynie śmietankowe ½ szklanki cukru 4 białka szczypta soli Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać po trochu cukier, miksując

kulinarnyswiatdomi
Domowe hamburgery 213

mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około

NA MOIM TALERZU