sałatka była nieco mniej kaloryczna możemy też użyć kurczaka gotowanego a sos zrobić na bazie samego jogurtu. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól,pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4-5 gaści porawanej sałaty 250 g pomidorków cherry domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić(...)smaki się przegryzły. Każdą pierś pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i odstawić do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i strzępiastej z dodatkiem kilku listków rukoli. Usmażonego kurczaka
Monia miesza i gotujemięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania 15 pomidorów suszonych w oleju 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz 1. Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy
Szefowa kuchniposiłków. Tym razem były to Zasmażane Warzywa od firmy Orzech. Do tego najszybsze, najprostsze, pieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta(...)gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika
Kto ugości moich gości?Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek(...)przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Dolać 1/2 szklanki
O kuchni z uczuciemopakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant szczypta soli nadzienie 400- 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru ( z czego przynajmniej 10 g waniliowego) garść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku(...)około 1 h. 4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. 5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli. 7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód
DefinicjaSmakuniecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 jajka 8-10 niedużych kurek 1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano czosnek niedźwiedzi ( jesli nie mamy można użyć innych ziół świeżych lub suszonych np. tymianku, estragonu) sól pieprz ( u mnie przyprawa 7 smaków pieprzu z suszoną mandarynką(...)woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach. 3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby
DefinicjaSmakuszklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała(...)Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy
DefinicjaSmakupieczonej czerwonej lub żółtej papryki 2 gałązki tymianku 2 łyżki majonezu pieprz sól dodatkowo 6 pełnoziarnistych bułek 6 plasterków pomidora 6 plasterków czerwonej cebuli 6 plasterków sera tarty ser grana padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku(...)nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 min. Po tym czasie przekręcamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę posypujemy tartym serem grana padano lub parmezanem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zagrzały. W tym czasie przygotowujemy sos : czosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki
DefinicjaSmakujeszcze tarty parmezan, kapary i świeże oregano. Pycha :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 duży dojrzały pomidor 1/2 szalotki kilka listków świeżej bazylii 2 gałązki świeżego oregano 2 łyżeczki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku kilka kaparów oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz sól morska 2 grahamki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Grahami kroimy w plasterki skrapiamy oliwą z oliwek i grilujemy lub zapiekamy
DefinicjaSmakuzimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych(...)marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: * 2 małe cebule * 2 jajka * 8 kopiatych łyżek bułki tartej * 1 łyżeczka granulowanego czosnku * 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szklanka mąki (niekoniecznie) * 2 łyżeczka soli * łyżeczka słodkiej papryki lub innej przyprawy * olej do smażenia Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok. 1,5 cm). Bułkę tartą łączymy z czosnkiem, ziołami, przyprawami i solą. Mieszamy
W kuchni bez szafekłopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa mleko do namoczenia bułki 1 opakowanie mozzarelli bułka tarta 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulkę, chwilkę podsmażymy, studzimy. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy(...)Masę mięsną dokładnie wyrabiamy łącząc składniki aż się dokładnie. Ser wyciągamy z woreczka kroimy w grubszą kostkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Kotlety przygotowała Alicja Smacznego
kgwjanczewomąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka do obtoczenia 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy Przygotowanie Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół, obtaczamy w mące, aby nie opadły podczas pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy(...)proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę(...)pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj dokładnie. Formuj kulki i obtocz je w bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych
Z Kuchni Do Kuchniżadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne. składniki 2 kotlety z karkówki wieprzowej mąka, jajko, tarta bułka sól pieprz smalec lub olej do smażenia do namoczenia: cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki mleka sól pieprz przygotowanie Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce(...)czasie kotlety wyjąć z mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę
Stare Gary