tarty - 13589 przepisów (strona:306/906)

Pulpety z wątróbki i parówek 178

parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny 10 dag bułki tarty Sól Pieprz Wykonanie: Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki i wątróbkę- wszystko razem zmielić w maszynce, następnie wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku i formować okrągłe pulpety. Gotować

Tradycyjna Kuchnia
Roladki puree w andrucie 134

Pyszny andrut z ziemniaczanym nadzieniem. Składniki: 1 kg ziemniaków 4 dag masła ½ szklanki mleka Sól do smaku 2 pętka dobrej wiejskiej kiełbasy 2 andruty 2 jaja Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować i przetrzeć przez praskę. Wlać wrzące mleko, dodać masło i utrzeć na pulchną masę, następnie przyprawić do smaku według upodobania. Dobrze ciepłe(...)skórki kiełbasy i zwijać powoli jak rolady. Położyć do lodówki aby się schłodziły, po czym ucinać nożem porcje, moczyć z obydwu stron w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju

Tradycyjna Kuchnia
Trzy pomysły na JESIENNE MARCHEWKI 166

marchewki 1 łyżka masła 2 jaja 5 dag płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej Sól i cukier do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Marchewkę umyć, pokroić wzdłuż i zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i masła. Następnie ugotować i odcedzić. Płatki migdałowe wymieszać z bułką tartą, po czym panierować marchewkę w rozmąconym jajku i panierce. Smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 457

nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach. Składniki 1 kg amura 2 duże cebule Olej do smażenia Przyprawa do ryb 0,5 szklanki mleka 2 jaja, sól pieprz Bułka tarta Mąka pszenna Wykonanie Amura dokładnie(...)wyczyścić i pokroić w dzwonki. Do mleka dodać jaja, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz. Z mąki i bułki tartej sporządzić panierkę. Dzwonki z amura obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce, następnie smażyć na rumiany kolor. Podczas smażenia posypać dzwonki dużą ilością pokrojonej cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjne kotlety de volaille "devolay" 170

Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. ( źródło http://katalog-wiedzy.pl ) Składniki: 1,2 kg filetów z kurczaka 20 dag masła 3 jaja bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć(...)rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce.   Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia. Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy manny 155

postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać(...)powstały grudki). Garnek przykryć i na najmniejszym palniku podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników i formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor, podawać z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ze szpinaku i łososia 132

łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)patelni około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju

Tradycyjna Kuchnia
Filet w musztardowej skorupie 144

kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć

Tradycyjna Kuchnia
Koktajlowe szaszłyki z mięsnymi kuleczkami 139

pieczonej w formie szaszłyków, przekładane pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 40 dag mięsa mielonego 30 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku chilli mielona papryka Wykonanie: Bułkę tartą zalać mlekiem i 2 łyżkami oleju. Cebulę obrać, pokroić i wszystko razem włożyć do mielonego mięsa. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną

Tradycyjna Kuchnia
Domowe kotlety mielone 154

powstanie tej potrawy nie jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę(...)usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić.  Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej  i smażyć na wolnym ogniu z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z pęczaku 156

materii. (* źródło http://zdrowie.gazeta.pl/) Składniki: 30 dag pęczaku 1 l wody 2 jajka 2 łyżki posiekanej zieleniny 1 cebula 1 łyżka masła sól do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: Pęczak zalać gorącą osoloną(...)wodą i rozgotować cały czas mieszając.  Ostudzić, następnie zmiksować. Cebulę pokroić, zrumienić na maśle, połączyć z pęczakiem, jajkami i pokrojoną zieleniną.  Wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Wigilijne gołąbki z serem białym 204

jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku 1 pęczek szczypiorku olej przyprawa jarzynka do posypania gołąbków Przygotowanie: Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać, zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą  i przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu 188

przyjemność można sobie pozwolić :) Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka bulionu ryżowego 4 łyżki wytrawnego białego wina 8 dag masła 1 cebula 10 dag żółtego sera 1 jajko bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła, po czym wsypać ryż i zeszklić razem. Następnie wlać wino, bulion i gotować(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała.  Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z pieczarkami 146

tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto.  Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym 179

większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera. Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Każdy obłożyć plastrem(...)pół i dobrze docisnąć. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą a jajka rozmącić w śmietanie. Gotowe sznycle obtaczać w mące, potem w jaku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony

Tradycyjna Kuchnia