tarta - 42848 przepisów (strona:2355/2857)

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 384

długodojrzewającego 100g sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy

Szefowa kuchni
Jadalne prezenty – warsztaty ze Śliwką Kalifornijską 128

koniec listopada odbyły się – już trzecie – warsztaty świąteczne ze Śliwką Kalifornijską. Relację z poprzedniego roku znajdziecie TU. Tym razem organizatorzy za temat przewodni wybrali jadalne prezenty. Zapowiadało się świetne spotkanie, bo za część kulinarną miał odpowiadać szef Krzysztof Rabek (Odette), a za część dekoracyjno-fotograficzną duet z Kwiaty&Miut, czyli Łukasz Marcinkowski i Radosław Berent

Pasja Smaku
Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego czyli słodkie warsztaty z Lidl Polska 168

razem w wersji na słodko. Warsztaty poprowadził mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Wszyscy podzieliliśmy się na kilka mniejszych grup. Każda grupa miała za zadanie przygotować: -tartę z jabłkami -przepyszne oponki z sosem malinowym, a na końcu dekorowaliśmy: -piernik staropolski z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą Ja miałam przyjemność gotować razem

Marta Gotuje
Prosta surówka z marchewki i rzodkiewki 310

marchewki 1 cm pora (biała część) 2 i 1/2 łyżki majonezu (u mnie Folwark) 3/4 łyżki jogurtu naturalnego 3 rzodkiewki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojonego pora, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i próbujemy. Surówka najlepiej smakuje, gdy postoi kilka

Słodkie okruszki
Kurczak z warzywami, pesto i ryżem 182

obiadowe. Po drugie: jest prosty. Jak zwykle – wrzucamy składniki na patelnię, mieszamy i mamy obiad. Jeśli to nie jest sztandarowe danie Prostych Przepisów, to nie wiem, co jest. Po trzecie: jest zdrowy. Kurczaczek, warzywa, niewielka porcja węglowodanów w postaci ryżu i zdrowe tłuszcze. A czy wiecie, że często mrożone warzywa są zdrowsze od tych „świeżych”, z supermarketu

Proste-przepisy.pl
Spaghetti z pesto sycylijskim, krewetkami i szpinakiem 173

pesto z migdałów, bazylii, anchoives i suszonych pomidorów pysznie skomponowało się z krewetkami i młodym szpinakiem. Jeśli lubicie makarony, koniecznie spróbujcie tego, którym nie tak dawno zasłużyłam na trzecie miejsce w Makaronowych Mistrzostwach Dziennikarzy i Blogerów. Składniki na 4 porcje: Pesto: 100 g płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 filety anchois (nie będzie ich czuć

Kulinarne Inspiracje
Buraczki duszone 397

sól 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 169

mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne

FitKot
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej. 279

stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły się uznaniem. Dzisiejsza wersja jest lepsza niż ta dawna. Moim zdaniem - de lux! ;) No i zabawa przy zawijaniu jest

zadanie-gotowanie
Ćwikła z chrzanem 179

niepełna łyżka soli Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy, w całości zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy i ścieramy na oczkach do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Obrany chrzan ścieramy na tych samych oczkach i dodajemy do buraków, dozując sobie, by określić ich ostrość. Dodajemy także sól oraz ocet. Wszystko razem mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Piernikowe ciasto z burakami 181

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy z cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały

Pobite gary Barbary
Bistro La Cocotte 111

prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro La Cocotte Saska (ul. Walecznych

królestwo garów
“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja 149

oraz solidną dawkę wiedzy o korzystnych właściwościach składników np. dynii. Co bym zjadła z tej zdrowej, ale przecież słodkiej książki? Na pewno wypróbuję tort naleśnikowy, jagodzianki, marchewkowiec i owsianą tartę tatin. Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika Mrozowska Wydawnictwo: Zwierciadło Data premiery: 2016 Ilość stron: 240 Okładka: miękka

Ugotowane pozamiatane
Beza Pavlova z sosem malinowym 145

Beza w formie wieńca w kolorach mocnej czerwieni została okrzyknięta przez moją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka

To co kocham
Konfitura z czerwonej cebuli 129

Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, serów czy do dań z grilla. Świetnie sprawdzi się również na tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne

To co kocham

Proponowane wyszukiwania