Kolejne i ostatnie już przed świętami śledzie. Pewnie po świętach zrobię jeszcze nie jedne, nie drugie a może i trzecie bo je uwielbiam, tymczasem podaję przepis na pyszne, aromatyczne i chrupiące śledzie. Polecam je serdecznie bo warto je spróbować, miłośnicy śledzi nie mogą przejść obok nich spokojnie. Śledzie z rodzynkami i orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepoczątku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony
Receptura smakuKiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy na mak. Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki
Poezja Smaków - blog kulinarnypierwsze - szeroka rozpiętość cen, przy zachowaniu wysokiej jakości noży (mam kilka, używam i z całą odpowiedzialnością mogę pochwalić). Po drugie duży wybór rodzajów noży o różnym przeznaczeniu. Po trzecie - ergonomia i dobre wyważenie I po czwarte renoma - produkty marki Zwilling były wielokrotnie nagradzane na prestiżowych wystawach o zasięgu światowym, a firma jest obecna na rynku od niemal 300 lat. Podstawowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotem w gorącej wodzie, następnie parzymy je wrzątkiem. Oddzielamy dwa żółtka od białek, powoli i dokładnie. Białka zostawiamy na bezę, a po jednym żółtku ląduje w osobnych malutkich miseczkach. Trzecie jajko na razie zostawiamy w całości. Nigdy nie zdarzyło mi się zatrucie surowym żółtkiem jaja. Kupienie jak najświeższych jajek to podstawa. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu jajek przed jedzeniem
Karo in the Kitchenucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą podajemy jako
My Chcemy Jeśćschodzić całymi płatami, należy ja bardziej ściągać, niż obierać . Zetrzeć na tarce o dużych oczkach - leniwiec kuchenny, taki jak ja, może posłużyć się elektryczną szatkownicą - nie wyobrażam sobie tu tarcia całych 3 kg ręcznie!!! W międzyczasie przygotować zalewę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i przekroić na połówki. Zagotować w mniejszym garnku wszystkie składniki na zalewę. Zmniejszyć ogień i pogotować
Grunt to przepis!cynamon, a następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto
Poezja smakułyżka obranych pistacji łyżka orzechów nerkowca 0,5l mleka 3,2 %tł 1/3 szklanki cukru brązowego masło klarowane 1 duża łyżka miód do dekoracji, suszona mięta Przygotowanie: 1/ Marchew trzemy do miski na tarce o dużych oczkach 2/ Orzechy lekko podsmażamy na patelni z klarowanym masłem, następnie orzechy przekładamy do małej miski a na tym samym tłuszczu przesmażamy potartą marchewkę
Kuchnia PROzdrowotnasobą kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta
Garniec MagalieSmaczne placuszki z marchwi i groszku Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :) Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku 7 łyżek
Mój pomysł naDzisiaj taki obiad na prędce przygotowany dzięki domowej maszynerii do tarcia warzyw. Placki ziemniaczano - dyniowe około 50 dag ziemniaków około 50 dag1 miąższu dyni 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 duża cebula 3 łyżki pestek dyni olej roślinny do smażenia placków pomidorki i bazylia do dekoracji Umyj i obierz
Gotuj Sam!barwników!). Po drugie - z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! Po trzecie - z aptecznymi kropelkami miętowymi ;) przyszło mi to do głowy, kiedy sięgnęłam po nie na własne, nie najlepsze samopoczucie i pomyślałam, by połączyć przyjemne z pożytecznym i wypić sobie kawę z kropelkami
Kolorowy Przepisownikryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść resztki. Zostało Wam trochę żółtego sera i wędlina? Wiecie, co z nimi zrobić! Nie zawsze trzeba jeść stromboli
Proste-przepisy.plprzygotować na niedzielny obiad we dwoje pieczonego kurczaka. Po pierwsze jest to efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole. Po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie smakuje wyśmienicie :). Ten kurczak jest aromatyczny i idealnie zamarynowany, dzięki czemu mięso nie jest suche, tylko soczyste, a skórka idealnie wypieczona. Kurczaka natarłam pod skórką, dlatego nie tylko skórka
Kuchnia Paulettes