tarta - 42848 przepisów (strona:2312/2857)

Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem 135

przemilczmy;) 300-400 g drobnego makaronu 1/3 – 1/2 dużego oscypka około 250 g boczku wędzonego w plastrach 250-300 ml śmietany 30% garść żurawiny pieprz natka pietruszki Oscypek trzemy na drobnych oczkach tarki. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy boczek (nie dodajemy żadnego tłuszczu). Gdy boczek

Smaki Na Talerzu
Mini sucharki z pastą serową 175

żółtego sera 3 łyżki z lekką górką serka śmietankowego 1 mały (!) ząbek czosnku majonez (1-2 łyżki) garść orzechów włoskich lub laskowych pieprz mini sucharki/krakersy Ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy go do miski i rozcieramy razem z serkiem śmietankowym oraz majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane orzechy włoskie (wcześniej można lekko je podprażyć na rozgrzanej

Smaki Na Talerzu
Surówka chińska wg Ewy Wachowicz 555

Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć, osuszyć a następnie poszatkować dość drobno – ja najczęściej kroję kapustę na ćwiartki a potem szatkuję za pomocą nożyka do obierania warzyw lub trę na szatkownicy. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski z kapustą, posolić do smaku i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przygotować zalewę: do garna

Kulinarne Przeboje
Krem z mascarpone do tortów i deserów 124

ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał.   Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym

Kulinarne S.O.S.
Dzbanek filtrujący Onyx Aquaphor z filtrem magnezowym. 116

drugie - jeśli zależy wam na piciu wody o dobrym smaku i zapachu, bez chloru i metali ciężkich, a wzbogaconej w jony magnezu, to również warto go kupić. Po trzecie - dzbanek prezentuje się bardzo ładnie, a nawet elegancko i będzie ozdobą kuchni

Codziennik Kuchenny
Sałatka drobiowa z kapustą pekińską 456

oraz paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę, a żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki. Kurczaka, kapustę, białka jajek, osączoną z zalewy kukurydzę, pora, paprykę i ogórki mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Przekładamy do miski

Smaki Na Talerzu
Obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą 160

zielonej pietruszki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 250 g makaronu łazankowego czarny pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę pieczarki (wcześniej obrane, ja używam samych kapeluszy

Słodkie okruszki
Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko 180

Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 129

obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią

Kulinarne S.O.S.
Pierogi podlaskie 244

Smak z dzieciństwa takie pierogi robiła moja babcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z

Mam apetyt na ...
Domowe batony na odporność 159

mnie niesolone) 40g gorzkiej czekolady 4łyżki miodu kawałek świeżego imbiru 40g wrzącej wody 2 szczypty soli +czekolada gorzka do polania (ok 20-30g) WYKONANIE: Imbir obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach, czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy w misce i dokładnie mieszamy (czekolada powinna się troszkę rozpuścić). Odkładamy do zimnego pomieszczenia/lodówki

healthy dreams
Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake 130

pierwsze dlatego, że zawsze wychodzi pyszne, wilgotne, naturalnie słodkie. Po drugie jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować w jednej misce i gotowe. I po trzecie, ciasto bananowe to świetna baza do najróżniejszych modyfikacji smakowych. Poprzez wybór dodatków za każdym razem możemy stworzyć zupełnie nową wersję. Tym razem wybór padł na pomarańcze. A inspiracją było popularne

HealthyCreations
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji 140

zamieszczonych na opakowaniu (ja zalewam bulionem). Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce. Tuńczyka lekko rozdrabniamy. Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania