lekko lepkie i odczuwalnie wilgotne, może się odrobinę kleić do rąk. W miarę wyrabiania i pocierania ciastem o blat będą się w nim rozwijały silne wiązania glutenu – w trakcie tarcia i ogrzewania mąka dobrze się uwodni, a ciasto jednocześnie przestanie być kleiste i lepkie – finalnie powinno być gładkie, mieć w miarę jednolitą strukturę a jeśli wbijecie w nie palec, ciasto
Karo in the KitchenWiecie, że lubię prościznę, prawda? I to właśnie taki przepis... PROSTY KARMEL Z DAKTYLI 🤤 Idealny do deserów, ciast, tart, owsianek czy czegokolwiek innego. Słodki, lekko (lub bardzo) słony ❤️ Składniki: 150g suszonych daktyli Sól himalajska Masło orzechowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzącą wodą lekko ponad ich wysokość. Odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu
Czarnawisienkapająkami Do przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić). Do sera i potartych jajek dodajemy majonez, pieprz, sól i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i nakładamy
Ciastkozercymisy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 175g (można dać trochę mniej) brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do ubitej masy razem z mąką, przyprawami, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej
Smaki Na Talerzumoich ulubionych, które przygotowałam w ostatnim czasie. Po pierwsze jest bardzo prosty i składa się z kilku podstawowych składników, po drugie odznacza się cudowną konsystencją i smakiem, a po trzecie przygotowany jest z produktów wyłącznie roślinnych. Mowa o sojowym pasztecie. Taki gotowy produkt kupuję od czasu do czasu, jako zamiennik serka kanapkowego zrobionego z mleka. W domu zalegało mi kilka
Zdrowie na języku :Pmisy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 175g (można dać trochę mniej) brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy. Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do ubitej masy razem z mąką, przyprawami, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej
Smaki Na Talerzuzrozumiem nigdy dziecięcej logiki, bo zresztą w tym logiki znajdować to nie znajduję. Skoro jest noc – wypadałoby spać. A tu łazi jedno, drugie, a nawet ostatnio i trzecie. Po takich kilku dobach człowiek w postaci matki jest wyprany ze wszystkiego. To, co kolorowe zaczyna być szare. A to, co z łatwością dotychczas przychodziło, staje się nomen omen górą wielkości
W Kawiarencesera żółtego np. mozzarelli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek świeżych ulubionych ziół np. nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać). Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy
Moniki Smakołykiwzloty, upadki. Znajomość zaczęliśmy od wzajemnych pretensji i klasycznego: „Oesuuu, fuuuuu, tłusta woda z sosem sojowym, aaa pfeeee!”. Gniewaliśmy się na siebie długo, dawaliśmy sobie drugie szanse, czasem nawet trzecie, wprowadzaliśmy do związku urozmaicenia, próbując nowych wersji. W końcu doszliśmy do wniosku, że jednak się lubimy bardzo i będziemy się częściej spotykać. Niestety ja i ramen to związek na odległość
ladykitchenSól Pieprz Olej do smażenia Bulion PRZYGOTOWANIE: Schab doprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na niewielkiej ilosci oleju, Następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki i 1/2 cebuli obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę, Kurki czyścimy, na patelnię dajemy masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe
Kopystką po garachcynamonu sól do smaku *Możemy użyć 800 g pieczonej dyni (z tego przepisu). Wtedy pomijamy etap podsmażania jej w garnku. Obrane cebulę, czosnek i papryczkę kroimy w półplasterki, imbir trzemy na małych oczkach tarki, dynię kroimy w kostkę. Wszystko razem podsmażamy na maśle w szerokim garnku o grubym dnie. Uważamy, żeby nic nie przypalić, ale lekkie zrumienienia są pożądane. Następnie
Zawsze głodna!upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Jest dość szybka w przygotowaniu. Jej wykonanie (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania) zajmuje niespełna 20 minut. Jabłek nie trzeba ani trzeć, ani kroić na mniejsze kawałki, więc wszystko przebiega ekspresowo. Połówki jabłek najlepiej dobrać tak, by były do siebie podobne rozmiarowo. By spód szarlotki nie namoczył się od jabłek polecam wykorzystać
Kulinarne Przebojekurkumy Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy na rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Podajemy
Szkrab Je SamDuszone buraczki z papryką , przetwory Buraczki , szczególnie duszone , czy marynowane o tej porze roku to prawdziwy kulinarny hit . Zawsze staram się zatrzymać jak najwięcej dobroci z
Ogrodnik w podróży