pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasipodziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera i kawałek suszonego pomidora. Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach C około
O kuchni z uczuciemkeksówkę: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 białko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g polędwicy sopockiej w plastrach 150 g sera edamskiego w plastrach 40 g tartego sera grana padano sól, świeżo mielony pieprz Do podania: zsiadłe mleko lub kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie
My Culinary Artłyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g sól i pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodać sól i pieprz i resztę przypraw. Smażyć przez kilka minut
Smakuj życie!buraka,jaja i pomidory na półmisku. Dodaj natkę selera. Rozpuść miód w kąpieli wodnej i dodaj musztardy, szczyptę soli. Wymieszaj, powstanie aromatyczny sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp tartymi migdałami blanszowanymi. Podana na półmisku PORCELANA BOGUCICE prezentuje się niezwykle apetyczne, a przy tym wykwintnie i elegancko. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisoli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i drobno posiekać, sezam ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem
greenscarfsoku z cytryny Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor. sos; Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka
Gotowanie jest łatwegarść rzeżuchy ogrodowej (duża garść) 4 łyżki ziaren słonecznika 1 szkl oliwy sól pieprz 40 g tartego parmezanu Rzeżuchę opłukać, odwirować w suszarce do warzyw, lub osączyć dokładnie na ściereczce. Porwać na mniejsze kawałki, odciąć grubsze łodyżki, włożyć do kubka blendera połowę, dodać oliwę , i słonecznik, zmiksować , następnie partiami dodać resztę rzeżuchy, parmezan, doprawić solą, ok 1 łyżeczkę
Gotowanie jest łatwegarście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach
Gotowanie jest łatwedodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio
Gotowanie jest łatwemieszanki ziołowo – warzywnej. Duś przez chwilkę ciągle mieszając. Dosmacz oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca. Szczypta siekanej pietruszki. Wino! I buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnijajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy
les mirabellestygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę. Naszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru
cookplszklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana
kawawszklancelodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej * zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklance