świecie. Dziś chcę Wam pokazać moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie. Dla jednej osoby będą nam potrzebne: 2 jajka szczypta soli i pieprzu 1 plaster szynki parmeńskiej łyżka tartego parmezanu odrobina zielonej cebulki odrobina koperku Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi
Smaki Przyprawy i Kolorydużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm) garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu
MamaOskarkabrakuje czasu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml rosołu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 50 g tartego parmezanu 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić
O kuchni z uczuciemzielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladziesmaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz
O kuchni z uczuciemstwierdzała czy coś jej smakuje czy nie. Akurat ta, którą zajadała była idealnie doprawiona, była po prostu pyszna... Dzięki tej marchewkowej przygodzie odkryłam, że ta surówka potrzebuje dużą ilość tartego jabłka, które nadaje jej super soczystości, do tego sok z cytryny i trochę ksylitolu i mamy pyszną surówkę z marchewki, zupełnie inną niż ta jaką pamiętam ze swego dzieciństwa
Smaczne Zdrowepatisonów. "Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego* 6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego sosu pomidorowego w słoiku
Chilli Czosnek i Oliwaklimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy
PatchworkŚliwki pieczone z kruszonką orzechową Składniki: - 5 dużych śliwek - 1 łyżeczka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) kruszonka: - 1/4 szklanki mąki pszenne - 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół
Kuchnia co dniacukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 20 dag masła 1/2 szklanka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazowego fusilli 2 pęczki pietruszki 2 ząbki czosnku 100g pestek z dyni sól morska pieprz świeżo mielony 6-8 łyżek oliwy z oliwek kulka mozzarelli lub 100g tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W blenderze miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem i pestkami dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę drobno siekamy. Odcedzony makaron podajemy natychmiast
Moje Kuchenne Rewelacjesmakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko pesto bazyliowe gotowe lub własnej
AZgotuj!jagodami...mniam CIASTO: 3 jajka 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 5 łyżek cukru 3/4 szklanki mleka 15 dag roztopionego masła szczypt soli NADZIENIE: 2 szklanki jagód łyżka tartej bułki 4 łyżki cukru jajko KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła Składniki zagnieść do uzyskania okruchów. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać
Humanistka w kuchniłyżeczki soli 2g agaru 150 ml octu balsamicznego 2 g agaru 2 szkl liści bazylii 3/4 szkl wody 2 g agaru opakowanie sera ricotta 1 łyżka tartego parmezanu 6 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Woda pomidorowa: Pomidory umieszczamy w misie miksera, solimy i miksujemy. Całość umieszczamy w kilkukrotnie złożonej gazie na sitku
Malinowe PocałunkiPotrzebujemy: 4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa
Bananowe Pole