tarta - 42848 przepisów (strona:2079/2857)

DORSZ W TEMPURZE 159

kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach. Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry,  świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego. Smacznego

potrawyregionalne
ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 119

Dzisiaj zgodnie z nazwą mojego bloga - potrawa regionalna z Łącka. Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek. Zwane są  haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI 140

zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu.  Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco,  natomiast tarte ma działanie zapierające). Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.  Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków

potrawyregionalne
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM 183

bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem.  Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 155

mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu. Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na  głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.   Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel podawać można z ryżem, kaszą

potrawyregionalne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 172

ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich leśnych zbiorów. Oczyściłam je i obrałam. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła. Dodałam starty ząbek czosnku

potrawyregionalne
Zupa z rzodkiewek 223

Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut.  Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem.  Zupę podałam z tartym na tarce jajkiem. super promocje!  mega promocje :) smacznego

Takie tam pichcenie
Makaron z sosem szpinakowym i bekonem 214

wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego       Post Makaron z sosem szpinakowym i bekonem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Knedle z bułki tartej 122

bułki tartej, 250 ml mleka, 60 g masła, 4 jajka, 80 g mąki, sól, Bułkę wsypać do miski, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe

królestwo garów
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 250

zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa

Stare Gary
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 314

Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne), tak więc same

Smaczne Zdrowe
Kotlety z piersi kurczaka, pieczarek i sera (porcja - ok. 510 kcal) 463

zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek  4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka) 20 g (pół) roztrzepanego jajka sól pieprz do smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie:  1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy

Malowane smakiem
ciasto ucierane ze śliwkami 95

Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę: 50 g masła 90 g mąki 1 żółtko  30 g cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik w ciescie orzechowym z kremem śmietanowym 219

mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek.  Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.  Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów  łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego  Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dwukolorowe ciasto bananowe 160

łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania